Γίνε Campaigner | Σταματησε την αρπαγή γης

Εκστρατεία κατά της Αρπαγής Γης

Μετά από την παγκόσμια επισιτιστική κρίση του 2008, στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τη μελλοντική παραγωγή τροφίμων και βιοκαυσίμων, οι πλούσιες χώρες και οι πολυεθνικές εταιρίες στράφηκαν προς την απόκτηση τεράστιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες μετατρέποντας τη γη σε ένα νέο κερδοφόρο μέσο και δημιουργώντας μια νέα μορφή αποικιοκρατίας.

Σε αλλεπάλληλα παραδείγματα ανά τον κόσμο, βλέπουμε ότι αυτές οι επενδύσεις είναι καταστροφικές για τους τοπικούς πληθυσμούς. Οι ντόπιοι αγρότες εξαπατώνται και εκδιώκονται από τη γη τους -ορισμένες φορές μέσω βίαιων αντιπαραθέσεων με τις αρχές- προκειμένου στη θέση τους να εγκατασταθούν μεγάλες εταιρείες.

«Έκαψαν τα πάντα. Ακόμα και το ρύζι! Δεν μας επέτρεψαν ούτε να το μαζέψουμε πρώτα. Μας πυροβολούσαν λες και βρισκόμαστε σε πόλεμο!» είπαν οι αγρότες στην Καμπότζη που τους άρπαξαν τη γη.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταπατηθεί 600.000.000 στρέμματα γης, έκταση που αναλογεί σε 4,5 φορές το μέγεθος της Ελλάδας. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι «θολό» καθώς ελάχιστοι αγρότες διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας ενώ ενώ σε ορισμένες χώρες οι γη είναι δημόσια και το κράτος την παραχωρεί στους αγρότες. Οι εταιρίες ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας και συχνά διαφθείροντας και δωροδοκώντας, στρέφονται προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αποκτήσουν γη με πολύ χαμηλό κόστος.

Οι μεγάλοι χαμένοι σε αυτές τις συμφωνίες είναι οι φτωχοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Χάνουν την πρόσβαση σε καλλιεργήσιμη γη, σε δάση και αλιευτικούς χώρους, που μέχρι τότε τους εξασφάλιζαν την τροφή. Αλλά ακόμα κι όταν οι εταιρίες τους υπόσχονται αποζημιώσεις, εξασφάλιση κατοικίας και εργασίας και άλλα οφέλη, συχνά οι συμφωνίες δεν υλοποιούνται.  Με πενιχρές ή και καθόλου αποζημιώσεις και χωρίς εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης, εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται σε εντεινόμενη φτώχεια, πείνα και στέρηση.

Αλλά αυτή η καταστροφική πρακτική μπορεί να ανακοπεί. Οι ντόπιοι που διώχνονται από τη γης τους νιώθουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα γίγαντα, όμως δεν το βάζουν κάτω! Κινητοποιούνται, συνασπίζονται, γνωρίζουν και διεκδικούν τα δικαιώματά τους και αγωνίζονται για να πάρουν πίσω το μόνο μέσο επιβίωσης που διαθέτουν, τη γη τους.

«Μπορούν να  μας χτυπήσουν γιατί είναι πιο δυνατοί από εμάς. Μπορούν να μας σκοτώσουν. Όμως, ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε» είπε η αγρότισσα Dieynaba Alpha Omar Sow από το χωριό Alhamdou Njurki στη Σενεγάλη.

Παίρνουμε θέση!

Δεν είναι μόνοι τους. Η ActionAid με την εκστρατεία #LandFor δουλεύει με χιλιάδες αγρότες σε όλο τον κόσμο, τους ενδυναμώνει με ειδικά προγράμματα, διεκδικεί νομικά τη γη τους και ασκεί θεσμική πίεση για να σταματήσει η αρπαγή γης.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παίρνουμε θέση δίπλα τους, υπογράφουμε εκκλήσεις, πιέζουμε πολιτικούς και εταιρίες και ενισχύουμε τη φωνή τους. Γίνε ένας από αυτούς.


Επίσης στην ενότητα αυτή

Γίνε Ανάδοχος ή
Φίλος της ActionAid.


Γίνε Ανάδοχος
Γίνε Φίλος
Βίντεο

Δες την ιστορία της Rebeca, αγρότισσας από τη Μοζαμβίκη που ταξίδεψε από το χωριό της μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο για να μιλήσει για την αρπαγή της γης της.

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!