Γίνε Ανάδοχος |Εθελοντικό Ταξίδι Βιετνάμ 2013

Εθελοντικό Ταξίδι στο Βιετνάμ 2013

Το Μάιο 2013, πραγματοποιήθηκε το πρώτο εθελοντικό ταξίδι της ActionAid Ελλάς στην Ασία, με τη συμμετοχή 41 εθελοντών από την Ελλάδα και την Κύπρο, στην κοινότητα Λάι Τσάου του Βιετνάμ, που στηρίζεται αποκλειστικά από Έλληνες Αναδόχους. Μια περιοχή στα βόρεια της χώρας όπου το μέσο εισόδημα δεν ξεπερνά το 1 ευρώ την ημέρα και οι συχνές πλημμύρες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων, τα σπίτια και τις καλλιέργειές τους.

Στόχος της ομάδας και του ταξιδιού μας, η συμμετοχή στη δημιουργία προαύλιου χώρου και περίφραξης ενός νηπιαγωγείου που βρίσκεται δίπλα σε ποτάμι, καθώς όταν το ποτάμι πλημμυρίζει, δημιουργείται χείμαρρος και η πρόσβαση των παιδιών στο σχολείο είναι επικίνδυνη. Μόνο το 2012, 127 μαθητές έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή, ως αποτέλεσμα της υπερχείλισης των κοντινών ποταμών.

Μόλις φτάσαμε στην κοινότητα, χωριστήκαμε σε ομάδες και πιάσαμε αμέσως δουλειά. Σκάψαμε, στρώσαμε τσιμέντο, κατασκευάσαμε φράχτες και στη συνέχεια τους βάψαμε. Λίγες μέρες μετά, εγκαινιάσαμε το έργο. Η στιγμή που τα παιδιά γέμισαν το προαύλιο με γέλια και φωνές θα μας μείνει αξέχαστη.

Τα απογεύματα επισκεπτόμασταν προγράμματα ανάπτυξης της ActionAid. Μάθαμε πώς κατάφεραν οι γυναίκες της περιοχής να αυξήσουν το εισόδημα τους, γνωρίσαμε γυναίκες που έμαθαν γραφή και ανάγνωση χάρη στο βραβευμένο πρόγραμμα REFLECT και είδαμε πώς μπορεί ένα παραμελημένο σχολείο να γίνει πρότυπο, χάρη στο πρόγραμμα «Ασφαλή Σχολεία» που εφαρμόζει η ActionAid Βιετνάμ.

Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι χτίσαμε μια γέφυρα αλληλεγγύης και αγάπης με το μακρινό Λάι Τσάου, που θα μας θυμίζει για πάντα ότι η φτώχεια δεν έχει χρώμα, δεν έχει σύνορα και μπορεί να νικηθεί.

«Δέκα ημέρες γεμάτες ελπίδα, αλληλεγγύη, χαρά, θετική ενέργεια, ζωή. Όπως αξίζει στα παιδιά που βρήκαμε σε αυτή την υπέροχη χώρα, αλλά και σε αυτά που βρήκαμε μέσα μας.»

Παναγιώτης Σινανίδης, Αθήνα


Γίνε Ανάδοχος ή
Φίλος της ActionAid.


Γίνε Ανάδοχος
Γίνε Φίλος
Βίντεο

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!