Το Βιβλίο μας: "Ενεργός Πολίτης Μέσα κι Έξω από την Τάξη"
30.11.2016

Το Βιβλίο μας: "Ενεργός Πολίτης Μέσα κι Έξω από την Τάξη"

Ένας Οδηγός Έμπνευσης και Δράσης

για την Εκπαιδευτική Κοινότητα από την ActionAid

Βιβλίο _01_1000x 750px (1)


H ActionAid, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική της δράση στην Ελλάδα, δημιούργησε έναν οδηγό έμπνευσης και δράσης που προσφέρει στους εκπαιδευτικούς αφορμές και εργαλεία για να εισαγάγουν στην τάξη την έννοια του ενεργού πολίτη του κόσμου. Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο πρωτότυπες δραστηριότητες που απευθύνονται σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, του γυμνασίου και λυκείου.

 Το βιβλίο «Ενεργός Πολίτης Μέσα και Έξω από την Τάξη» είναι χωρισμένο σε ενότητες, μία για κάθε μήνα, με θεματικούς άξονες όπως η ομαδικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο ρατσισμός, η δικαιοσύνη, το περιβάλλον, οι αόρατοι ήρωες και η παιδική εργασία. Κάθε μήνας αποτελείται από τρεις ενότητες: την εισαγωγή στο θέμα του μήνα με το ημερολόγιο με τις παγκόσμιες ημέρες, τα λόγια προσωπικοτήτων και την ιστορία του μήνα, τις δραστηριότητες πάνω στο θέμα, όπως «το δέντρο της εκπαίδευσης», ο «διαφημιστής για τα δικαιώματα» και «ο ήρωας που κρύβεις μέσα σου» και τέλος, την αξιολόγηση και το γλωσσάρι που δε φιλοδοξεί να αντικαταστήσει ένα λεξικό, αλλά να επαναπροσδιορίσει με βάση τον θεματικό άξονα του μήνα, το νόημα κάποιων εννοιών που πραγματεύεται το βιβλίο. 

Βιβλίο _02_1000x 750px (1)

Η εκπαιδευτική δράση της ActionAid συμπλήρωσε ήδη 16 χρόνια σταθερής συνεργασίας με την εκπαιδευτή κοινότητα βασίζεται στις αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας και υιοθετεί μια «μαθητοκεντρική» μεθοδολογία που ενθαρρύνει τον διάλογο, τη συμμετοχή, τη διάδραση και τη δημιουργικότητα και στηρίζεται στη διαθεματικότητα και την καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της αποδοχής του διαφορετικού.

 Στη σημερινή κοινωνία της γνώσης και της απόγνωσης, οι μαθητές χρειάζονται ένα μοντέλο εκπαίδευσης που θα τους βοηθά να χτίσουν μια πολύπλευρη προσωπικότητα βασισμένη σε αξίες, αρχές, στάσεις και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν πολίτες με κριτική σκέψη οι οποίοι δρουν για έναν κόσμο δικαιότερο και βιώσιμο. 

Το βιβλίο έγραψαν οι Δέσποινα Καρδογέρου, Δήμητρα Ντιρογιάννη και Μαρίζα Τσαχάλη του εκπαιδευτικού τμήματος της ActionAid, ενώ την εικονογράφηση έκανε ο Βασίλης Χατζηρβασάνης και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη. 


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!