Το ταξίδι συνεχίζεται-Θεατρική παράσταση γυναικών προσφύγων
26.09.2016

Το ταξίδι συνεχίζεται-Θεατρική παράσταση γυναικών προσφύγων

Μια συγκινητική εμπειρία μας χάρισαν οι δεκαπέντε γυναίκες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν μέσω της θεατρικής παράστασης «Το ταξίδι συνεχίζεται…» που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της ActionAid στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου. 

 

Act 160924_311a

Η παράσταση δημιουργήθηκε από τις ίδιες τις γυναίκες πρόσφυγες και ήταν γεμάτη έντονες εικόνες και συναίσθημα που συγκίνησαν βαθιά το κατάμεστο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Οι γυναίκες συμμετέχουν στα προγράμματα ενδυνάμωσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης της ActionAid στη δομή του Σχιστού και ήθελαν να μιλήσουν μέσω της θεατρικής έκφρασης για το ταξίδι τους προς την ασφάλεια της Ευρώπης.    

«Εσείς οι θεατές ακούσατε την ιστορία μιας Αφγανής, την οποία υποδύθηκε και εξιστόρησε η ίδια. Αυτή η ιστορία δεν είναι ούτε φαντασίας, ούτε τρόμου. Δεν έχει σκοπό να προκαλέσει τη λύπη σας. Είναι μια αληθινά πικρή ιστορία. Μιλάει για τη δύναμη και όχι για την αδυναμία, μιλάει για την αξία του σκοπού να φτάσουμε σε αυτό για το οποίο κοπιάσαμε, κουραστήκαμε και κινδυνεύσαμε. Αυτό για το οποίο δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε: ένα πιο φωτεινό μέλλον.» Είναι το κείμενο που έγραψαν οι γυναίκες πρόσφυγες. 

Η παράσταση ήταν απολύτως κατανοητή και στα ελληνικά καθώς υπήρχε αφήγηση. Μετά το τέλος της παράστασης, οι γυναίκες που συμμετείχαν στο θεατρικό επέστρεψαν συγκινημένες στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Σχιστού. Ένιωσαν χαρά γιατί αυτό που έκαναν είχε αποδοχή, αλλά και λύπη για την επιστροφή τους στην σκληρή πραγματικότητα της δομής του Σχιστού. 

Act 160924_037a

Ήταν η πρώτη φορά που η παράσταση παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό και έγινε στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «ΔΙΩΓΜΟΙ: ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ». Έχει παρουσιαστεί άλλη μια φορά σε στενό κύκλο θεατών στο Δημοτικό Θέατρο Κερατσινίου «Αντώνης Σαμαράκης». 

Η ActionAid διεθνώς έχει δεκαετίες εμπειρίας στην πρώτη γραμμή των μεγαλύτερων ανθρωπιστικών κρίσεων και καταστροφών στον κόσμο. Από τον Οκτώβριο 2015, υλοποιούμε πρόγραμμα στήριξης των προσφύγων στη Λέσβο και από τον Μάιο στις δομές του Σχιστού και του Σκαραμαγκά, ενώ από το 2013, έχουμε στηρίξει 90.000 Σύρους πρόσφυγες με παρόμοια προγράμματα στο Λίβανο και την Ιορδανία.  

Act 160924_321a (1)

Photo credits:studio Kominis


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!