Σπάζοντας τα δεσμά μιας σύγχρονης σκλαβιάς
19.08.2020

Σπάζοντας τα δεσμά μιας σύγχρονης σκλαβιάς

19082020 Mara Article India 800X600px 01

Μπορεί η οικονομική απόγνωση κάποιων ανθρώπων να τους οδηγήσει σε μια σύγχρονη σκλαβιά; Δυστυχώς η απάντηση είναι ναι. Κάπως έτσι, κάθε χρόνο εκατομμύρια εργάτες στην Ινδία, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, ξεγελιούνται από επιτήδειους επιχειρηματίες και καταλήγουν να δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες μακριά από τα σπίτια τους, χωρίς να πληρώνονται και χωρίς να βρίσκουν τρόπο να ξεφύγουν. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στον Hemsagar:

«Τα χρήματα δεν έφταναν ούτε για να σπουδάσω τις κόρες μου ούτε για να τις προικίσω και να τις παντρέψω. Είχα απελπιστεί...», μας λέει. Ο Hemsagar ζει στην Odisha της Ινδίας κι είναι αγρότης στο επάγγελμα. Έχει ένα μικρό χωράφι, που όμως με τους μουσώνες πλημμυρίζει. Σαν να μην έφτανε αυτό, επειδή ανήκει στην κάστα των Ντάλιτ – που βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κοινωνική και οικονομική ιεραρχία – οι συγχωριανοί του δεν του έδιναν εύκολα δουλειά. 

19082020 Mara Article India 800X600px 02

«Κάποια στιγμή ήρθε ένας άνδρας στο χωριό και μας έταξε δουλειά. Είπε ότι έψαχνε εργάτες να φτιάχνουν τούβλα και να τα ψήνουν, αλλά έπρεπε να φύγουμε από τα σπίτια μας και να πάμε κάπου πιο μακριά. Είπε ότι θα μας πλήρωνε φτάνοντας κι εμείς δεχτήκαμε. Πήγαμε, αρχίσαμε να δουλεύουμε στα καμίνια, αλλά αυτός δε μας πλήρωνε. Πέρασαν 2-3 μήνες έτσι. Από τη μία δεν μας άφηνε να φύγουμε κι από την άλλη κι εμείς μέναμε με την ελπίδα πως κάποια στιγμή θα μας έδινε τελικά τα λεφτά μας. Αργήσαμε να καταλάβουμε ότι μας είχε ξεγελάσει και ότι δεν είχε σκοπό να μας πληρώσει. Δουλεύαμε πολλές ώρες. Μας κακομεταχειριζόταν και μας χτυπούσε, μέχρι που καταλάβαμε πως η μόνη λύση ήταν να το σκάσουμε. Τα καταφέραμε και γυρίσαμε στο χωριό μας, πήγαμε στην αστυνομία και τον καταγγείλαμε. Αυτός, όμως, κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος…»

19082020 Mara Article India 800X600px 03

Ο Hemsagar κατάφερε να ξεφύγει, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για όλους. Η ActionAid, λοιπόν, κάθε χρόνο βοηθάει εκατοντάδες οικογένειες να γλιτώσουν από τις απάνθρωπες αυτές συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ανακτώντας την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους.

19082020 Mara Article India 800X600px 04

Πρόσφατα, ενημερωθήκαμε για δύο εγκαταστάσεις κατασκευής τούβλων που κρατούσαν παράνομα τους εργάτες και, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή της Ινδίας για την Εξάλειψη της Καταναγκαστικής Εργασίας, καταθέσαμε σχετική αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Punjab. Η παρέμβαση αυτή υπήρξε καθοριστική, αφού στη συνέχεια οι δικαστικές αρχές και η αστυνομία κατάφεραν να απελευθερώσουν 63 άτομα που κρατούνταν εκεί ως σύγχρονοι σκλάβοι.   

19082020 Mara Article India 800X600px 05

«Όλα ξεκίνησαν όταν ήρθε ένας εργολάβος και μου έταξε καλό μισθό, οπότε κι εγώ έφυγα από το σπίτι μου μαζί με την οικογένειά μου και πήγα να δουλέψω για εκείνον. Έναν χρόνο έφτιαχνα τούβλα! Αλλά αυτός αντί να μας πληρώσει, μας χτυπούσε. Δουλεύαμε πάνω από 12 ώρες την ημέρα και εκείνος μας έδινε ίσα-ίσα λίγο φαγητό για να μας κρατήσει ζωντανούς,» λέει ο Danish Ahmed, ένας από τους 63 εργάτες που ξαναβρήκε την ελευθερία του τον Ιούνιο του 2020.

19082020 Mara Article India 800X600px 06

Ο Ahsan Mohammad, ένας άλλος εργάτης, δήλωσε ότι το αφεντικό δεν του έδινε φάρμακα για τα παιδιά του, που ήταν άρρωστα. Είπε, επίσης, ότι τους ήταν αδύνατο να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση, αφού όποιος διαμαρτυρόταν έμπαινε στην απομόνωση, όπου και τον βασάνιζαν.

Στην ActionAid πιστεύουμε σε έναν κόσμο πιο δίκαιο για όλους και για όλες και δε θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για αυτόν!


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!