Σήμανση προϊόντων από τους παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς. Ένα πρώτο βήμα.
12.11.2015

Σήμανση προϊόντων από τους παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς. Ένα πρώτο βήμα.

Η ActionAid καλωσορίζει την χθεσινή απόφαση της ΕΕ να απαιτεί σήμανση σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από τους παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος. Αυτές τις μέρες κλείνουμε ένα χρόνο από όταν ξεκινήσαμε το Πρόγραμμα Αναδοχής στην Παλαιστίνη, το οποίο υποστηρίζουν περισσότεροι από 2.000 Έλληνες πολίτες και στα γράμματα των παιδιών διαβάζουμε συνέχεια για τις επιπτώσεις που έχει η Ισραηλινή κατοχή και οι εποικισμοί στις ζωές τους.

Page -29-children -settlement

Παιδιά στη Χεβρώνα απέναντι από τους παράνομους εποικισμούς (photo ©Hamde Abu Rahme)

Η Obaida Qafeesha, 12 ετών, μας λέει: «Συχνά σκέφτομαι να σταματήσω το σχολείο γιατί δεν θέλω να περνάω κάθε μέρα από τα σημεία ελέγχου όπου οι στρατιώτες μας παρενοχλούν. Μας ρίχνουν δακρυγόνα για να φύγουμε από το σχολείο και φοβάμαι. Πολλές φορές τα παιδιά των εποίκων δεν μας αφήνουν να παίξουμε στην αυλή του σχολείου.»

Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της με τους Ισραηλινούς εποικισμούς συμβάλλουν στη διεύρυνση των εποικισμών, καθώς τα κέρδη που αποκομίζουν από τις εμπορικές τους συναλλαγές με την ευρωπαϊκή αγορά είναι τεράστια. Πολλά προϊόντα που εισάγονται και στην Ελλάδα όπως πορτοκάλια, αβοκάντο, σταφύλια, χουρμάδες και καλλυντικά προέρχονται από τους παράνομους εποικισμούς και δεν θα μπορούν πλέον να χαρακτηρίζονται ως «Made in Israel», κάτι που ήταν ανακριβές και παραπλανητικό σύμφωνα με την ΕΕ.

Η συνεχιζόμενη επέκταση των εποικισμών είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια για ειρήνη στην περιοχή. Η ActionAid ζητάει την καθολική απαγόρευση των εισαγωγών προϊόντων που προέρχονται από τους εποικισμούς. Ελπίζουμε ότι η επισήμανση στα προϊόντα είναι ένα πρώτο βήμα πίεσης προς το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση των εποικισμών και καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις οδηγίες το συντομότερο.


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!