Σεισμοί στο Νεπάλ: τι πετύχαμε χάρη σε εσάς 1 χρόνο μετά
22.04.2016

Σεισμοί στο Νεπάλ: τι πετύχαμε χάρη σε εσάς 1 χρόνο μετά

Nepalmonday

Τι συνέβη

Το 2015, το Νεπάλ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έπειτα από δύο φονικούς σεισμούς στις 25 Απριλίου και 12 Μάη, εξαιτίας των οποίων σκοτώθηκαν περίπου 9.000 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 23.000. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι οι ζωές 8 εκατ. ανθρώπων, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού του Νεπάλ, έχουν επηρεαστεί άμεσα ενώ 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί σοβαρά, εκ των οποίων το 1,7 εκ.  είναι παιδιά.

Η δράση της ActionAid

H ActionAid ανταποκρίθηκε μέσα σε λίγες ώρες από τον πρώτο σεισμό με παροχή τροφίμων, μουσαμάδων, πακέτων με είδη πρώτης ανάγκης και προσωρινών καταφύγιων. 12 μήνες μετά, η ActionAid έχει προσεγγίσει σχεδόν 120.000 ανθρώπους με ποικίλους τρόπους: προσωρινές αίθουσες διδασκαλίας, ζεστά ρούχα για το χειμώνα, ψυχοκοινωνική στήριξη για τις τραυματισμένες οικογένειες.

Οι ανάγκες των γυναικών που είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα, ήταν στο επίκεντρο της δράσης μας με διάφορους τρόπους: από την διανομή πάνω από 7000 πακέτων με είδη πρώτης ανάγκης σε αυτές και την στήριξη τους μέσω της εκπαίδευσης ώστε να δημιουργήσουν καινοτόμους συνεταιρισμούς, με τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά οφέλη για τις ίδιες έως τη δημιουργία κέντρων για γυναίκες.

Η κατάσταση σήμερα

Η κατάσταση για τους ανθρώπους που επέζησαν παραμένει κρίσιμη καθώς οδήγησε στο θάνατο και μισό εκατ. ζώα, κύρια πηγή εισοδήματος για τον αγροτικό πληθυσμό. Επιπλέον, οι ζημιές σε γεωργικές υποδομές σήμαιναν ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να μαζέψουν τις σοδειές τους, τους μήνες μετά το σεισμό. Έτσι, οι άνθρωποι σήμερα αγωνίζονται για να κερδίσουν ένα εισόδημα που θα τους επιτρέψει να πληρώσουν για τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Με την έναρξη των μουσώνων στις αρχές του Ιουνίου, πολλά από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εξακολουθούν να ζουν σε ανεπαρκή προσωρινά καταφύγια, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απειλή ασθενειών, αφού ζουν σε άθλιες συνθήκες. Είναι οι γυναίκες που πλήττονται περισσότερο σε αυτή την κρίση. Στην πατριαρχική κοινωνία του Νεπάλ, οι γυναίκες περπατούν χιλιόμετρα κάθε μέρα για να φέρουν ξύλα και νερό, με αυξημένο τον κίνδυνο σεξουαλικής βίας. Ο ΟΗΕ προέβλεψε ότι μετά το σεισμό, έως και 40.000 γυναίκες ήταν σε άμεσο κίνδυνο σεξουαλικής και σεξιστικής βίας.

Τι θα κάνουμε στη συνέχεια

Η ActionAid έχει υπάρξει στην πρώτη γραμμή στις μεγαλύτερες καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις του πλανήτη. Πάντα, στόχος μας είναι η μακροπρόθεσμη αποκατάσταση, πέρα από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αμέσως μετά την καταστροφή. Έτσι, και στο Νεπάλ  παραμένουμε για όσο χρειαστεί, όταν οι κάμερες και η δημοσιότητα φεύγουν. Σήμερα η ActionAid συνεχίζει τη δράση της σε μεγάλη έκταση του Νεπάλ πάντα με τις γυναίκες και τα κορίτσια στο επίκεντρο του προγράμματός μας .

Δουλεύουμε για την ανασυγκρότηση της υλικής υποδομής όπως οι εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά ταυτόχρονα ενώνουμε  τις δυνάμεις μας με τους κατοίκους  για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη χρήση της γης,  στηρίζουμε τις γυναίκες   να αποκτήσουν το δικό τους εισόδημα και τα σχολεία ώστε να στεγάζονται σε ασφαλή κτίρια.   

Ευχαριστούμε όλους εσάς που ενισχύσατε την έκτακτη έκκλησή μας για το Νεπάλ!


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!