Ρουάντα: Από τη γενοκτονία, στη συμφιλίωση και τα πρώτα βήματα προς την ανάπτυξη

 

Οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε μία καθημερινότητα με αρκετά προβλήματα, άγχος και πίεση. Πολλές φορές, όμως, επικεντρωμένοι σε αυτά που πάνε στραβά, ξεχνάμε να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε και ίσως να θεωρούμε δεδομένα. Τα πιο απλά πράγματα, ένα ποτήρι νερό, ένα ζεστό γεύμα συνήθως περνούν απαρατήρητα για εμάς.

Για ορισμένους, όμως, αυτά για τα οποία εμείς παραβλέπουμε να είμαστε ευγνώμονες, είναι πολυτέλεια. Ίσως είναι δύσκολο να κοιτάμε κατάματα μία άσχημη αλήθεια, ωστόσο, το να γυρνάμε το βλέμμα μας αλλού, δεν κάνει το πρόβλημα να εξαφανιστεί.

Στη Ρουάντα το 60% του πληθυσμού ζει κάτω από το διεθνές όριο της φτώχιας. Τα υπόλοιπα στατιστικά στοιχεία δεν είναι πιο θετικά. Συντριπτικό ποσοστό των πολιτών δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τη βασική υγιεινή.

Ωστόσο, η Françoise Kayitare, αντιπρόεδρος του ΔΣ της ActionAid Ρουάντας και εκπρόσωπος της ActionAid International στο ΔΣ της ActionAid Ελλάδας, θέλει η Ρουάντα να αναγνωρίζεται σαν μία ασφαλής, συμφιλιωμένη και ενωμένη χώρα. «Αποδεχόμαστε την ιστορία του παρελθόντος μας, αλλά κυρίως έχουμε ένα όραμα για το μέλλον της χώρας μας», λέει η Françoise.

Η ActionAid ξεκίνησε το έργο της στη Ρουάντα, τρία χρόνια μετά την τραγική γενοκτονία. Οι βασικοί της στόχοι είναι η ενίσχυση της γεωργίας και κτηνοτροφίας ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη κάλυψη αναγκών τροφής του πληθυσμού, η εκπαίδευση και η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Από το 2009, μάλιστα, το ελληνικό γραφείο στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Ρουάντας μέσω του προγράμματος Αναδοχής.

Η ActionAid προσπαθεί να ενδυναμώσει τους ανθρώπους με δεξιότητες που θα μπορέσουν να τους αποφέρουν παραπάνω εισόδημα. «Μερικές γυναίκες έχουν για παράδειγμα, ραπτικές μηχανές, φυτείες μπανάνας και η ActionAid φροντίζει να τους δείξει πώς να τις αξιοποιούν», εξηγεί η Françoise. Η διεθνής οργάνωση, επίσης, συμβάλλει στην επιμόρφωση των πολιτών για την αποταμίευση και τη σωστή διαχείριση των οικονομικών τους, ώστε να καταφέρνουν να χρησιμοποιούν τα χρήματα που περνούν από τα χέρια τους με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Επίσης, μία πολύ σημαντική παροχή είναι η κατασκευή των κέντρων προσχολικής αγωγής, όπου οι μητέρες έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν τα παιδιά τους τα οποία βρίσκονται σε προσχολική ηλικία, ώστε να μπορούν εκείνες να εργαστούν, γνωρίζοντας παράλληλα ότι τα παιδιά τους θα είναι ασφαλή και χαρούμενα.

Επιπλέον, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας στην κοινότητα, η οργάνωση προσπαθεί να αυξήσει την ένταση της φωνής τους σε κληρονομικά θέματα και να τις κινητοποιήσει να έχουν το θάρρος της γνώμης τους.

«Κάποιες γυναίκες από τη Ρουάντα, στηριζόμενες από την ActionAid παρευρέθηκαν σε συζητήσεις της Αφρικανικής Ένωσης στο Κιλιμάντζαρο για την κατανομή της γης ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και πως οι γυναίκες έχουν δικαιοδοσία σε αυτήν την περιουσία», συμπληρώνει η Françoise.

Τέλος, μαθαίνοντας στις γυναίκες της κοινότητας να έχουν φωνή και να είναι πιο δυναμικές, διεκδικώντας τα δικαιώματα τους, οι άντρες αρχίζουν να εκφράζουν τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους προς εκείνες. Η ActionAid ενθαρρύνει τους άντρες να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες σαν ίσες και να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη τους στις αποφάσεις. Μάλιστα, όπως διευκρινίζει η Françoise υπάρχουν πλέον άντρες που συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού, κάτι που στο παρελθόν ήταν αποκλειστική ευθύνη της γυναίκας.

Η ActionAid συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Ρουάντας, στηρίζοντας τις κοινότητες με στόχο την ανάπτυξη και την εξέλιξη της χώρας, την εξάλειψη της φτώχειας και του αναλφαβητισμού.

Είναι όλα αυτά αρκετά ώστε όλα τα παιδιά που γεννιούνται τώρα στη Ρουάντα να έχουν ένα καλύτερο μέλλον; Είναι μία σημαντική αρχή. Θέλεις και εσύ να βοηθήσεις και να συμβάλλεις στη δράση της ActionAid; Μπορείς να γίνεις Ανάδοχος και να αλλάξεις όχι μόνο τη ζωή του παιδιού, αλλά και το βιοτικό επίπεδο της κοινότητάς του κάνοντας κλικ εδώ.