Ρουάντα: 20 χρόνια από τη γενοκτονία
07.04.2014

Ρουάντα: 20 χρόνια από τη γενοκτονία

To 1994 έως και 1 εκατομμύριο άνθρωποι δολοφονήθηκαν στη Ρουάντα μέσα σε 100 μέρες, δηλαδή το 20% του πληθυσμού της χώρας. Οι 3 αυτοί μήνες έχουν μείνει στην ιστορία ως η γενοκτονία των Τούτσι. 20 χρόνια μετά, η Ρουάντα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου και οι κάτοικοί τους έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη διαδικασία συμφιλίωσης. Όμως, οι ουλές από τις πληγές του παρελθόντος είναι βαθιές.Η Esperance Nyirahabiyambere, είναι 37 χρονών χήρα και μητέρα 3 παιδιών:

«Οι δολοφόνοι διάλεγαν ποιους θα σκοτώσουν ανάλογα με το αν ήταν εγγεγραμμένοι ως Χούτου ή ως Τούτσι. Το σύστημα καταγραφής δυσκόλεψε και εμένα και τα αδέρφια μου.

Δεν είχα ακόμη κλείσει τα 18, οπότε δεν είχα ταυτότητα για να αποδείξω αν ήμουν Χούτου ή Τούτσι. Με δυσκόλεψαν πολύ για να αποδείξω την καταγωγή μου. Τελικά, η ταυτότητά μου έλεγε ότι ήμουν Χούτου.»


Όμως η μητέρα της Esperance κινδύνευε: «Ο πατέρας μου έκρυψε τη μητέρα μου στο δάσος. Τη μετακινούσε όλη την ώρα. Της έφερνε φαγητό και ήταν ο μόνος που ήξερε πού βρίσκονταν.

Ακόμα και το βράδυ δεν κοιμόταν σπίτι. Γιατί οι Χούτου Interahamwe [παραστρατιωτική οργάνωση] την έψαχναν συνέχεια και περνούσαν από το σπίτι όλη την ώρα. Δεν μπορέσαμε να κρύψουμε τα άλλα μέλη της οικογένειάς της. Από μια οικογένεια 30 ανθρώπων μόνο η μητέρα μου επιβίωσε.»


Η Esperance γλύτωσε και το 2007 ξεκίνησε το συνεταιρισμό Tuzamuragaseke με 62 μητέρες που μεγάλωναν μόνες τους τα παιδιά τους. Προέρχονταν από διαφορετικές ομάδες. Η ActionAid στηρίζει το συνεταιρισμό και προωθεί προγράμματα συνεργασίας, συμφιλίωσης και ενδυνάμωσης των γυναικών, για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη. Εκτός από το να μαθαίνουν και να στηρίζουν η μια την άλλη, οι γυναίκες έχουν αναπτύξει αγροτικές δραστηριότητες που τους παρέχουν εισόδημα.

Η Esperance εξηγεί: «Ήθελα να φέρω όλες τις γυναίκες σε μια ομάδα, αναξαρτήτως καταγωγής, γιατί μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα. Όλες μας θρέφουμε τις οικογένειές μας μόνες μας, χρειαζόμαστε ασφάλεια.  Θέλουμε να φέρουμε κοντά μας κι άλλες γυναίκες σε παρόμοια κατάσταση με εμάς για να μοιραστούμε τα προβλήματά μας και να μιλήσουμε για διάφορά θέματα από τα παιδιά και την ενότητα μέχρι ιδιοκτησιακά ζητήματα.»

Παρέχοντας εισόδημα στις γυναίκες, ο συνεταιρισμός βοηθά τα μέλη του να αντιμετωπίσουν τις πληγές της γενοκτονίας. Όπως λέει η Esperance:

«Είναι σημαντικό να μιλάμε για τη γενοκτονία κατά των Τούτσι, ώστε κι άλλοι να καταλάβουν. Εμείς, που το βιώσαμε πρέπει να το μοιραστούμε ώστε να εμποδίσουμε την επανάληψή του.»

Δείτε το βίντεο εδώ.


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!