Προβολή Excision στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην κατηγορία "Ελληνικό Πανόραμα" την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 20:30 και την Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 23:00.

Κυριακή, 15/3/2015, 20:30 Αίθουσα STAVROS TORNES Λιμάνι Αποθήκη 1

Δευτέρα, 16/3/2015, 23:00 Αίθουσα FRIDA LIAPPA Λιμάνι Αποθήκη Δ

Στην ActionAid θεωρούμε τις γυναίκες φορείς της αλλαγής και στηρίζουμε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να ζήσουν μια ζωή χωρίς βία. Παρόλο που ζούμε στον 21ο αιώνα, μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία στη ζωή της συνήθως από τον σύντροφό της.  Η ανισότητα και οι διακρίσεις σε πολλές χώρες θεωρούνται φυσιολογικές.

Σε χώρες όπως η Κένυα, η Σομαλία, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία και το Κουρδιστάν κορίτσια συνήθως 5 με 15 ετών υπόκεινται σε κλειτοριδεκτομή. Υπολογίζεται ότι 129 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο το  έχουν υποστεί στις 29 χώρες όπου διαπράττεται αυτή η πανάρχαια και απάνθρωπη πρακτική.

Το “Excision” γυρίστηκε τον Ιανουάριο του 2013 σε μια από τις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές της Κένυας, όπου οι Ποκότ κρατούν πιστά τις παραδόσεις τους και υποβάλουν τα 13χρονα κορίτσια τους σε ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων, για να «καθαρίσουν» και να ετοιμαστούν για γάμο.

Η πρακτική του ακρωτηριασμού χάνεται στα βάθη του χρόνου. Οι ίδιοι οι Ποκότ λένε ότι είναι τόσο παλιά όσο και οι ίδιοι. Τα κορίτσια πρέπει να φανούν γενναία, να μην κλάψουν, να μην φωνάξουν, να μην φανεί τίποτα στο πρόσωπό τους την ώρα που η γυναίκα, που εκτελεί και χρέη μαίας στην κοινότητα, τα κόβει με το ίδιο ακονισμένο δόρυ το ένα μετά το άλλο.

Τα ίδια τα κορίτσια ζητούν να τα ακρωτηριάσουν γιατί έτσι πρέπει. Αλλιώς δεν θα γίνουν ποτέ μέλη της κοινωνίας τους, δεν θα παντρευτούν, δεν θα κάνουν παιδιά, δεν θα είναι «αγνά» και «καθαρά» ώστε να μπορούν να παίρνουν μέρος στις τελετές των Ποκότ.

Στο ντοκιμαντέρ, βλέπουμε τις ιστορίες της Τσεμόγιο και της Τσεπόν που ζήτησαν να υποστούν την πρακτική. Για την Τσεμόγιο, οι επιπτώσεις του ακρωτηριασμού ήταν τραγικές: μόνιμη ακράτεια και δύο μωρά νεκρά κατά τη γέννα. Η Τσεπόν συνειδητοποίησε ότι η τομή δεν σημαίνει μόνο πόνο και κίνδυνο για την υγεία της, αλλά και τέλος στο σχολείο και υποχρεωτικό γάμο με κάποιον που δεν ξέρει. Οι γυναίκες αυτές είναι από τις πρώτες της κοινότητάς τους που συνειδητοποίησαν ότι ο ακρωτηριασμός δεν είναι υποχρεωτικός, υπάρχει επιλογή.

Μέσα σε ένα από τα πιο αρχετυπικά τοπία της Αφρικής, οι πανέμορφες εικόνες εναλλάσσονται με τις σκληρές μαρτυρίες γυναικών και κοριτσιών που ανήκουν στα 140 εκατομμύρια στον κόσμο που ζουν ακρωτηριασμένες. Γυναίκες γενναίες που τολμούν να μιλήσουν, να αμφισβητήσουν το άδικο και να ονειρευτούν ένα κόσμο με λιγότερο πόνο. 

Συντελεστές Σενάριο/Σκηνοθεσία: Βίκυ Βελλοπούλου Παραγωγή: IndigoView Productions - ActionAid Hellas DOP: Κώστας Νικολόπουλος Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Ξενάκης, Βίκυ Μαρκολέφα Μοντάζ: Βαγγέλης Καλαϊτζής, Kenan Akkawi Πρωτότυπη μουσική: Ματί Παλαιολόγος Post: Allan Michael, Μανώλης Λεβεντέλης Βοηθός Παραγωγής: Αρχόντισσα Κοκοτσάκη Ήχος: Αναστάσης Εφεντάκης Γραφικά: One man show studio