Πρόσφυγες στη Λέσβο: Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν μια καλύτερη ζωή
30.09.2015

Πρόσφυγες στη Λέσβο: Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν μια καλύτερη ζωή

Κρύβουν πολύ συγκίνηση και αγάπη για την ζωή, οι ιστορίες που μας εξομολογήθηκαν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί της Μυτιλήνης.

IMG 0398 Edit

Το ‘μακρινό’ ταξίδι μέχρι την Λέσβο

Στο Καρά Τεπέ, εκατοντάδες πρόσφυγες περιμένουν για να εξεταστούν τα χαρτιά τους  από τις αρχές και να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Μια από τις οικογένειες που συναντήσαμε είναι από το Χαλέπι στη Συρία και έχει 5 μέλη: ένα 4χρονο αγόρι, ένα κορίτσι και ένα μικρότερο κορίτσι μόλις 6 μηνών. Το ταξίδι τους ήταν μεγάλο: Τους πήρε 30 ημέρες για να φτάσουν στις ακτές της Λέσβου!

Η μητέρα μας είπε ότι το πιο τρομακτικό μέρος του ταξιδιού τους ήταν η διαδρομή στην θάλασσα. Ένας άνδρας, μάλιστα, πέθανε στο σκάφος, την ώρα του ταξιδιού, μάλλον από καρδιακή προσβολή.

H κατάσταση στο Καρά Τεπέ ήταν πολύ κακή για το μωρό. Είχε πολύ ζέστη και καθόλου σκιά αφού χρειαζόταν να περιμένουν στον ήλιο και δεν είχαν αρκετό νερό και τροφή για το μωρό. Το μόνο που θέλουν είναι να πάρουν τα χαρτιά και να φύγουν για Γερμανία, να χτίσουν τη ζωή τους εκεί και να μπορέσει η μητέρα να ολοκληρώσει τις σπουδές της, να γίνει δασκάλα.

IMG 1101 Edit

Ο κίνδυνος στη θάλασσα με την λέμβο

Μια νεαρή οικογένεια από τη Συρία που περίμενε, επίσης, στο Καρά Τεπέ προερχόταν από τη Ghouta, την περιοχή που δέχθηκε επίθεση με χημικά όπλα. Η μητέρα είναι 21 και ο πατέρας 28 ετών και έχουν 2 παιδιά,  8 μηνών και 2 χρονών.

Έμειναν στην Τουρκία για 1,5 χρόνο για να βγάλουν λεφτά, έτσι ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν για το ταξίδι στην Ευρώπη.  Η μητέρα ήταν πολύ φοβισμένη για την λέμβο στην Ελλάδα κυρίως για τη ζωή των παιδιών της αφού οι διακινητές έβαλαν πάρα πολλούς ανθρώπους στη βάρκα και άρχισε να βυθίζεται. Επίσης, τους πέταξαν τα διαβατήριά τους, και έτσι δεν έχουν χαρτιά.

Ο πατέρας θέλει τα παιδιά του να έχουν την ευκαιρία, να σπουδάσουν, να έχουν ένα καλό μέλλον και μια καλή ζωή.

Τα όνειρα για το αύριο

Συναντήσαμε, ακόμα, μια 22χρονη μητέρα με  την 2 χρονών κόρη της που είχε έρθει μόνη της αφού ο σύζυγός της ήταν ακόμα στην Τουρκία. Δεν θέλησε να φωτογραφηθεί.

IMG_0872_edit


Είχε φτάσει σε μια παραλία, 3 χλμ από το χωριό Σκάλα, στη Σκάλα Συκαμινιάς, 17 χλμ από το χωριό του Μολύβου. Τους πήρε περίπου 1,5 ώρα για να διασχίσουν τη θάλασσα. Κάθε ενήλικος κατέβαλε 1200 ευρώ και για κάθε παιδί 600 ευρώ ενώ οι διακινητές ανάγκασαν 70 άτομα να επιβιβαστούν σε μια φουσκωτή βάρκα που έχει σχεδιαστεί για 40 άτομα υπό την  απειλή όπλου.


Είναι πολύ χαρούμενη που κατάφερε να φτάσει στις ελληνικές ακτές, ιδιαίτερα γιατί φοβόταν πως η βάρκα τους θα βυθιστεί και προκειμένου να μην συμβεί, έπρεπε να ρίξουν στη θάλασσα όλα τα υπάρχοντά τους.

Ελπίζει να φτάσει στη Γερμανία, έτσι ώστε το παιδί της να έχει μια καλύτερη ζωή, να το στείλει στο σχολείο. Το μόνο που επιθυμεί είναι να ζήσουν σαν άνθρωποι.

Στήριξε τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη κάνοντας μια δωρεά!


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!