Παλαιστίνη: Πώς είναι να είσαι έγκυος όταν γύρω σου πέφτουν βόμβες
16.07.2021

Παλαιστίνη: Πώς είναι να είσαι έγκυος όταν γύρω σου πέφτουν βόμβες

Η μικρή Sedra γεννήθηκε ακριβώς μετά από τους βομβαρδισμούς του Ιουνίου στη Γάζα. 11 ημέρες γεμάτες τρόμο, απελπισία και καταστροφή. Το όνομά της σημαίνει «σαν αστέρι» στα αραβικά και ο ερχομός της δίνει ελπίδα στην οικογένειά της. Όμως, η μητέρα της νιώθει τρομοκρατημένη εξαιτίας της βίας που βίωσε.

Η μητέρα της είναι η 25χρονη Mervat Al-Buhtaimi, η οποία έτρεμε ότι θα γεννήσει πρόωρα ή ότι θα χάσει την οικογένειά της κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. «Όταν έπεφταν οι βόμβες, νόμιζα ότι θα πεθάνουμε όλοι», λέει. 

R254303

Εξάλλου η ξαδέρφη της, η οποία ήταν κι εκείνη έγκυος, απέβαλε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. «Έτρεμα ότι θα χάσω το παιδί μου,» προσθέτει η Mervat. Ευτυχώς, όμως, γέννησε χωρίς προβλήματα στο νοσοκομείο. «Τώρα νιώθω καλύτερα που κρατώ το μωράκι μου στην αγκαλιά μου. Μακάρι να μπορούσε να ζήσει σε ένα ασφαλές και ήσυχο περιβάλλον, μακριά από τη βία και τον πόλεμο.»

Η ActionAid Παλαιστίνης βρίσκεται στο πλευρό της. Σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες της στη Γάζα, σχεδόν 2.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, θα έχουν ψυχολογική βοήθεια.

R254306

Όπως εξηγεί η Helana Mesleh, που δουλεύει ως ψυχολόγος στο νοσοκομείο Al-Awda, στη βόρεια Γάζα, «ορισμένες γυναίκες δεν μπορούν να θηλάσουν τα μωρά τους ή να τα αγκαλιάσουν ή να τα δεχτούν κατά τη διάρκεια των δύσκολων αυτών καταστάσεων. Άλλες γυναίκες έχουν συμπτώματα, όπως αϋπνία και διατροφικές διαταραχές, ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών και του φόβου μήπως χάσουν τα παιδιά τους, τους αγαπημένους τους, τα σπίτια τους.»

Η Helana στηρίζει και τα παιδιά παρέχοντας ψυχολογική βοήθεια. Αναφέρει ότι είδε παιδιά που είχαν κυριευτεί από τον φόβο και το άγχος. Έγιναν εσωστρεφή, απομονώθηκαν ή έγιναν επιθετικά. «Τα παιδιά προσκολλήθηκαν στους γονείς τους. Δεν ήθελαν να κοιμηθούν μακριά τους. Όταν άκουγαν κάποιο δυνατό θόρυβο, έβαζαν τις φωνές και τα κλάματα.»

Άνθρωποι σαν τη Mervat, τη Sedra και τη Helana αξίζουν ένα μέλλον με ελπίδα και ασφάλεια. Εμείς στην ActionAid βρισκόμαστε δίπλα τους. Στήριξέ τους κι εσύ κάνοντας μία δωρεά.


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!