Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS: Βοηθώντας τους οροθετικούς να μην φοβούνται πια
30.11.2018

Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS: Βοηθώντας τους οροθετικούς να μην φοβούνται πια

«Δες μόνος σου, με τα ίδια σου τα μάτια». Αυτό θα πει η λέξη Jionee που διάλεξαν ως ονομασία της ομάδας τους 15 αρχικά (και 30 πλέον) οροθετικοί κάτοικοι του χωριού Mikuyuni στην κοινότητα Μαράφα της Κένυας, θέλοντας να επισημάνουν και στους υπόλοιπους συγχωριανούς τους πως η ζωή γι’ αυτούς συνεχίζεται.

Τα μέλη της Jionee, οι περισσότερες γυναίκες, ζούσαν μέχρι πρόσφατα με το στίγμα του HIV/AIDS και είχαν συμφιλιωθεί με αυτό. Παραγκωνισμένες από την υπόλοιπη κοινωνία, χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είχαν αφεθεί στη μοίρα τους.

«Όλα άλλαξαν για εμάς όταν μας πλησίασε η ActionAid. Φτιάξαμε μια ομάδα, τη Jionee όπως την ονομάσαμε, και στη συνέχεια γραφτήκαμε στα κέντρα υγείας για να μπορούμε να έχουμε δωρεάν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα. Η ActionAid μας παρείχε ψυχοκοινωνική υποστήριξη και διατροφή. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μας εκπαίδευσαν, μας εξασφάλισαν ένα κομμάτι γης και μας έδωσαν γεωργικό εξοπλισμό και σπόρους», λέει η 48χρονη Josephine.

181045 Siddi -HIV AIDS

«Τώρα πια δε φοβάμαι. Ανήκω σε μια ομάδα κι έμαθα να πιστεύω στον εαυτό μου. Ξέρω ότι, καλλιεργώντας τη γη που μας έδωσαν, μπορώ να εξασφαλίσω το φαγητό της οικογένειάς μου, ενώ η παραγωγή της ομάδας μας είναι τόσο μεγάλη που μπορούμε και πουλάμε μέρος της σοδειάς μας. Έτσι, έχουμε πλέον εισόδημα και εγώ μπορώ και στέλνω τα παιδιά μου σχολείο», προσθέτει η 44χρονη Sidi.

Η ActionAid συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας της Κένυας και έχει αναλάβει να ενημερώσει τους κατοίκους για το HIV/AIDS στην περιοχή Μαράφα, που στηρίζεται από το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού, τους τρόπους μετάδοσης και τη βοήθεια που έχουν οι οροθετικοί από κυβερνητικά προγράμματα. Η ενημέρωση γίνεται στα χωριά πόρτα – πόρτα, όπου πραγματοποιούνται και εξετάσεις για HIV και παρέχονται συμβουλές στους οροθετικούς. Επιπλέον, η ActionAid έχει στηρίξει την ομάδα οροθετικών Jionee με παροχή γης, σπόρων, συστήματος άρδευσης και γνώσεων για την αποτελεσματική καλλιέργεια και τη σωστή διατροφή.  Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!