Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα στήριξης προσφύγων στις δομές Σχιστού και Σκαραμαγκά
04.07.2017

Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα στήριξης προσφύγων στις δομές Σχιστού και Σκαραμαγκά

Μετά από 21 μήνες παρουσίας το πρόγραμμα στήριξης των προσφύγων της ActionAid Ελλάς στις προσφυγικές δομές της Λέσβου και της Αττικής ολοκληρώνεται. Συνεχίζουμε τη δράση μας στο πεδίο άσκησης θεσμικής πίεσης ενώ παράλληλα εγκαινιάζουμε την παρουσία μας στο Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους χιλιάδες υποστηρικτές μας, που στάθηκαν στο πλευρό μας και κυρίως στο πλευρό των προσφύγων, στηρίζοντας οικονομικά τις έκτακτες εκκλήσεις μας, υπογράφοντας την εκστρατεία μας για την επανένωση οικογενειών, διαδίδοντας τα μηνύματά μας στα κοινωνικά δίκτυα και προσφέροντας εθελοντική εργασία στα γραφεία μας σε Αθήνα και Λέσβο. Ευχαριστούμε επίσης από καρδιάς τους χιλιάδες πρόσφυγες που μας επέτρεψαν να σταθούμε δίπλα τους, παραδίδοντάς μας μαθήματα δύναμης και αξιοπρέπειας.

Aπό τον Σεπτέμβριο του 2015 και μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 βρεθήκαμε στο πλευρό των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας της Λέσβου και συγκεκριμένα στη Μόρια, το Καρά Τεπέ, και στη συνέχεια στο Caritas Shelter. Το 2016 το πρόγραμμά μας επεκτάθηκε στην Αττική στις δομές του Σχιστού και του Σκαραμαγκά. Σήμερα και λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης αποχωρούμε από τις δομές του Σχιστού και του Σκαραμαγκά. Πρώτο μέλημα μας είναι οι άνθρωποι στα κέντρα φιλοξενίας να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη στήριξη που προσφέραμε και η απουσία μας να μην αφήσει κανένα κενό.  Με μεγάλη χαρά η οργάνωση Κάριτας Ελλάς θα αναλάβει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος μας και είμαστε σίγουροι ότι θα σταθεί δίπλα στους ανθρώπους που το έχουν τόσο ανάγκη.

Η δράση μας για τους πρόσφυγες στο πεδίο της άσκησης θεσμικής πίεσης θα συνεχιστεί και ταυτόχρονα ξεκινάμε να συμμετέχουμε στο Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων που πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του. To Κέντρο Συντονισμού είναι μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μέσω της παρουσίας μας εκεί, θέλουμε να υποστηρίξουμε νέες δράσεις για τους πρόσφυγες, αλλά και να ενισχύσουμε την προσπάθεια μέσω της τεχνογνωσίας και εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει κατά την υλοποίηση προγραμμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η συνολική μας  δράση σε αριθμούς

Όλο αυτό το διάστημα δουλέψαμε πάνω σε έξι διαφορετικούς πυλώνες:

1. Ενημέρωση στις γλώσσες των προσφύγων

83.200 πρόσφυγες έλαβαν πληροφόρηση στις γλώσσες τους (αραβικά, φαρσί, παστούν) από τους διερμηνείς και τους πολιτισμικούς διαμεσολαβητές μας παρέχοντάς τους ταυτόχρονα στήριξη και καθοδήγηση.

2. Ψυχοκοινωνική στήριξη μέσα στα Κέντρα Ημέρας

13.978 γυναίκες επισκέφθηκαν τα Κέντρα Ημέρας της ActionAid, τα οποία δημιουργήσαμε ειδικά για τις γυναίκες και τα μωρά τους. Εκεί οι γυναίκες πρόσφυγες μπορούσαν καθημερινά να έρθουν για να βρουν ιδιωτικότητα, να θηλάσουν, να αλλάξουν, να αισθανθούν ασφάλεια και να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Επίσης, εκεί πραγματοποιήθηκαν 4.343 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής στήριξης. Ακόμα 3.995 περιστατικά εκ των οποίων 3.083 ευάλωτες περιπτώσεις παραπέμφθηκαν σε άλλες οργανώσεις και υπηρεσίες.

3. Παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και χειμωνιάτικου εξοπλισμού

Οι πρόσφυγες που έφταναν κατά χιλιάδες στις απομακρυσμένες ακτές της Λέσβου, είχαν ελάχιστα ή καθόλου υπάρχοντα. Η ανάγκη πρόσβασης σε είδη προσωπικής υγιεινής ήταν τεράστια. Συνολικά διαμείναμε 12.249 πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες και 11.205 είδη για την αντιμετώπιση του κρύου. 

4. Δημιουργία δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους

Μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 που εγκλώβισε στη χώρα περισσότερους από 60.000 ανθρώπους, δημιουργήσαμε μια σειρά από δραστηριότητες που βοήθησαν τόσο στη διαμονή τους εδώ όσο και στα μελλοντικά τους όνειρα. 3.996 γυναίκες έλαβαν μέρος σε μαθήματα ραπτικής, πλεξίματος, καλλιτεχνικής έκφρασης, αγγλικών, ελληνικών, γερμανικών, γαλλικών, γιόγκα, ζούμπα, και Tae Kwon Do. Επίσης πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και δημιουργήσαμε μαζί με τους ίδιους τους πρόσφυγες δύο θεατρικές παραστάσεις.

5. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράση μας ενημερώναμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με δελτία Τύπου και ιστορίες προσφύγων, ενώ στη συμπλήρωση των πέντε χρόνων από την έναρξη των συρράξεων στη Συρία, δημοσιεύσαμε στο YouTube το βίντεο «Μια προσφυγική ιστορία που θα σε εκπλήξει», το οποίο παρακολούθησαν 110.331 άνθρωποι.

Ακόμα με την έναρξη του προγράμματός μας σε Λέσβο και Αττική κάναμε έκτακτη έκκληση οικονομικής ενίσχυσης και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική φτάνοντας τις  4.362 δωρεές.

6. Άσκηση θεσμικής πίεσης

Ταυτόχρονα με τη δράση μας στο πεδίο, ενώσαμε την φωνή μας με αυτή των προσφύγων ασκώντας θεσμική πίεση. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκινήσαμε την εκστρατεία «Προστατέψτε τους Πρόσφυγες», ενώ λίγους μήνες μετά 5.439 άνθρωποι υπέγραψαν την επείγουσα έκκληση με τίτλο «Τους έχουν χωρίσει. Φέρτε τους μαζί» για την επανένωση οικογενειών, που στηρίχθηκε στην έκθεση «Ζώντας Χωριστά». Τον Ιούνιο του 2016 δημοσιεύσαμε σε συνεργασία με την Oxfam την έρευνα «Ευρώπη: Μη μας απογοητεύεις» και τον Οκτώβριο του 2016 συνυπογράψαμε μαζί με 11 ακόμα διεθνείς οργανώσεις κοινή σύνοψη πολιτική με τίτλο «Εγκλωβισμένοι πάνω από έξι μήνες – Και τώρα τι». Στις 20 Μαρτίου 2017, με αφορμή τον ένα χρόνο συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας δημοσιεύσαμε την κοινή σύνοψη πολιτικής «Εγκλωβισμένοι επί ένα χρόνο και τι έχει αλλάξει;». Επίσης στείλαμε ανοιχτή επιστολή στους Έλληνες βουλευτές να μην στηρίξουν τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτρεπόταν πλέον στους ευάλωτους πρόσφυγες και τους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης να μεταφέρονται από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και να συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Ε.Ε. μέσω των σχετικών προγραμμάτων. Τέλος σε συνεργασία με την εταιρεία Taxibeat, μεταφράσαμε τη γνωστή εφαρμογή εύρεσης ταξί στα αραβικά, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους αραβόφωνους πρόσφυγες.


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!