Όλα τα παιδιά χρειάζονται δασκάλους
31.01.2013

Όλα τα παιδιά χρειάζονται δασκάλους

Για 10η χρονιά η ActionAid Ελλάς καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν με την τάξη τους στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 21 με 28 Απριλίου. Οι αιτήσεις για την παραλαβή του εκπαιδευτικού υλικού ξεκίνησαν.


Η φετινή εκστρατεία θέτει στο επίκεντρο τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Η ποιοτική Εκπαίδευση για Όλους δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα εάν δεν υπάρχουν αρκετοί, κατάλληλα εκπαιδευμένοι δάσκαλοι που να δουλεύουν κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες.

Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν απογοητευτικά στοιχεία. Η UNESCO υπολογίζει ότι υπάρχει
έλλειμμα 1,7 εκατομμυρίων δασκάλων στις αναπτυσσόμενες χώρες (το 1 εκατομμύριο μόνο στην Αφρική). Χωρίς αυτούς δεν θα μπορέσουν ποτέ τα 61 εκατομμύρια παιδιά που βρίσκονται εκτός σχολείου να καταφέρουν να πάνε στο δημοτικό. Η έλλειψη αυτή σε πολλές χώρες καλύπτεται εν μέρει από αγόρια που έχουν βγάλει μόνο το δημοτικό, ενώ σε πολλά σχολεία κυρίως στην Υποσαχάρια Αφρική υπάρχουν τάξεις ακόμα και με περισσότερα από 100 παιδιά.


Photo: Νιγηρία, ActionAid

Η περίπτωση της Κένυας είναι χαρακτηριστική. Το 2003, η κυβέρνηση της χώρας κατήργησε τα δίδακτρα φοίτησης στο δημοτικό και αυτό έφερε στα θρανία 1,5 εκατομμύρια παιδιά. Για να καλυφθεί η αύξηση του πληθυσμού χρειάζονται 60.000 δάσκαλοι. Όμως η κυβέρνηση της Κένυας μπορούσε να προσλάβει μόνο 5.000 εξαιτίας της συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έτσι στις περισσότερες τάξεις της Κένυας υπάρχουν περίπου 60 μαθητές.


Πέρσι 35.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα έδωσαν το δυναμικό παρόν στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση. Φέτος ελπίζουμε η φωνή μας να γίνει ακόμα πιο δυνατή και να φωνάξουμε στους ηγέτες  «Όλα τα παιδιά του κόσμου χρειάζονται δασκάλους»!Photo: Μπανγκλαντές, ActionAid

Για να δηλώσουν συμμετοχή οι εκπαιδευτικοί πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής και να τη στείλουν στο education.hellas@actionaid.org ή με fax στο 2109212376. Δηλώσεις συμμετοχών έως 22 Μαρτίου 2013. Μετά τη δήλωση συμμετοχής, οι εκπαιδευτικοί θα παραλάβουν το υλικό της εκστρατείας που περιλαμβάνει ιστορίες δασκάλων από ολόκληρο τον κόσμο που μιλάνε για τη δουλειά τους, DVD με εκπαιδευτική ταινία, αφίσα για την τάξη, σχέδιο εργασίας με προτεινόμενες δραστηριότητες για την τάξη και άλλο υποστηρικτικό υλικό. Η αποστολή του υλικού θα γίνει στο τέλος Μαρτίου 2013.

Μάθε περισσότερα για την
Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση.


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!