Μπες στο κλίμα: Μία Αναδοχή παντός καιρού
22.04.2021

Μπες στο κλίμα: Μία Αναδοχή παντός καιρού

R239448 Daniel Jukes 800X600

Από τις άνυδρες περιοχές της Βραζιλίας, μέχρι το πλημμυρισμένο Μπανγκλαντές και τη χτυπημένη από χρόνια ξηρασία Σομαλία, η κλιματική κρίση δίνει όλο και πιο συχνά το παρών στα καθημερινά ακούσματά μας. Ίσως τόσο συχνά, που κινδυνεύει να θεωρηθεί ένα τετριμμένο φαινόμενο του καιρού και των καιρών. Κι όμως, τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι πια καιρικά, ούτε και πρόσκαιρα. Δεν είναι η φύση που δρα χωρίς έλεγχο, αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας. Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των πόρων έχει εντείνει τα ακραία φαινόμενα που δημιουργούν την κλιματική κρίση κι επηρεάζει πρώτα και κύρια τις ζωές των πιο ευάλωτων κοινωνιών. Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υφίστανται τις συνέπειες σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό επίπεδο, σε βαθμό επιβίωσης. Η κλιματική κρίση είναι κοινωνική κρίση.

Το καλό νέο μέσα σε όλα αυτά είναι ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αναστείλουμε την κρίση, αλλά και για να αμβλύνουμε τις συνέπειές της.

«Χάσαμε το σπίτι μας από τον κυκλώνα και ήταν πραγματικά πολύ δύσκολα τα πράγματα. Μας έδωσαν τρόφιμα, αλλά δεν είχαμε μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας για πολύ καιρό. Εγώ και οι αδερφές μου αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε το σχολείο. Μετά, η ActionAidμάς βοήθησε να χτίσουμε καινούργιο σπίτι που να αντέχει στην κακοκαιρία και μας στήριξε να επιστρέψουμε στο σχολείο. Είμαστε πολύ χαρούμενες που έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τη μόρφωσή μας».

R247850 Jamil Akter 800X600

Η 12χρονη Munni από το Μπανγκλαντές έχει ζήσει συχνά έκτακτες καταστάσεις από τις πλημμύρες και τους κυκλώνες που πλήττουν την περιοχή της. Το γεγονός αυτό έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην εκπαίδευση, κυρίως των κοριτσιών, και στην εξέλιξη του τόπου. Μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής, η ActionAid στηρίζει τους κατοίκους με μέτρα άμεσης ανακούφισης, όπως διανομή τροφίμων, ειδών ατομικής υγιεινής, επιδομάτων, αλλά και με προγράμματα που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Πραγματοποιούμε έργα υποδομής, όπως φράγματα, εκπαιδεύουμε τους κατοίκους σε βιώσιμες και προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή μεθόδους καλλιέργειας, ενισχύουμε την εκπαίδευση. Παράλληλα, προετοιμάζουμε τους κατοίκους ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις έκτακτες καταστάσεις.

Σε ένα άλλο σημείο του πλανήτη, το σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό: «Όταν βρέχει και το νερό γεμίζει τις στέρνες μας και τα φράγματα, η κατάσταση είναι καλύτερη. Το καλοκαίρι, όμως, το νερό εξαντλείται και είμαστε αναγκασμένοι να το αγοράζουμε. Με τις αντλίες επαναχρησιμοποίησης του νερού, μπορούμε πλέον να ποτίζουμε τα περιβόλια μας».

R229301 800X600

Στα 12 της χρόνια η Maria ξέρει ήδη από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που συναντούν οι γονείς της για να συντηρήσουν τις καλλιέργειές τους και να ταΐσουν την οικογένειά τους. Στις άνυδρες περιοχές της Βραζιλίας το νερό είναι λιγοστό και οι περίοδοι ξηρασίας γίνονται όλο και πιο παρατεταμένες. Η έλλειψη προοπτικής τρομάζει και απογοητεύει τους νέους, οι οποίοι εγκαταλείπουν την ύπαιθρο και συνωστίζονται στις φτωχές παραγκουπόλεις των αστικών κέντρων, ελπίζοντας ότι θα έχουν κάποια καλύτερη ευκαιρία. Στην ActionAid στηρίζουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ξηρασίας. Κατασκευάζουμε φράγματα και τοποθετούμε δεξαμενές συλλογής βρόχινου νερού, προμηθεύουμε τους αγρότες με ανθεκτικούς σπόρους, εκπαιδεύουμε τα παιδιά και τους νέους στην υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον συνηθειών.

Μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής, η Munni και η Maria βλέπουν τις κοινότητές τους να γίνονται πιο δυνατές και μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Πέρα από τη στήριξη για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, η ActionAid ενημερώνει τους κατοίκους για τα δικαιώματά τους και ασκεί πίεση, ώστε οι υπεύθυνοι να λάβουν μέτρα που θα αναστείλουν την πορεία της κλιματικής κρίσης και μαζί και τις συνέπειές της.

Παιδιά που έχουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον, κοινότητες που χτίζουν μια καλύτερη ζωή για τους κατοίκους τους, μια κοινωνία που διεκδικεί τα δικαιώματά της σε πείσμα των καιρών - και όχι του καιρού. Ίσως η κλιματική κρίση να μην είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου που γίνεται Ανάδοχος. Συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Αναδοχής, όμως, γίνεσαι κι εσύ κρίκος αυτής της μεγάλης αλυσίδας και μπαίνεις στο κλίμα!

Γίνε Ανάδοχος!


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!