Μπανγκλαντές, Γκοραγκάτ: ένα κέντρο απασχόλησης για τα παιδιά από τα παιδιά!
16.07.2020

Μπανγκλαντές, Γκοραγκάτ: ένα κέντρο απασχόλησης για τα παιδιά από τα παιδιά!

Μέσω του προγράμματος «Η δύναμη είναι στο χέρι σου», που πραγματοποιούμε από το 2016 στα σχολεία της χώρας μας, προωθούμε την καλλιέργεια της αλληλεγγύης στους μαθητές, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα σε ευάλωτες περιοχές σε διάφορες  χώρες δράσης μας να καλύψουν εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Η ανταπόκριση των μαθητών κάθε χρόνο στην ενέργεια αυτή είναι μεγάλη και η δραστηριοποίησή τους συγκινητική. Τα παιδιά αγοράζουν ένα βραχιολάκι, δίνοντας ένα συμβολικό ποσό και στηρίζοντας την ενέργεια, ενώ συμμετέχουν σε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης γύρω από τη φτώχεια και τη δικαιοσύνη και στέλνουν τα δικά τους μηνύματα αλληλεγγύης στους μαθητές της μακρινής χώρας όπου γίνεται το έργο.

Τη σχολική χρονιά 2017-2018 προσκαλέσαμε τους μαθητές και τις μαθήτριες στην Ελλάδα να στηρίξουν μέσω της συγκεκριμένης δράσης τη δημιουργία ενός κέντρου απασχόλησης για τα παιδιά του χωριού Γκοραγκάτ στο Μπανγκλαντές. Το ποσό που χρειαζόταν συγκεντρώθηκε κι έτσι στο τέλος του 2019 ολοκληρώθηκε το έργο. Οι κάτοικοι του χωριού Γκοραγκάτ απέκτησαν έτσι έναν χώρο, όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές κι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξή τους, δεδομένου ότι η εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη στην περιοχή τους. Επιπλέον, ο χώρος χρησιμοποιείται από την κοινότητα και ως κέντρο συναντήσεων, προκειμένου οι πολίτες να συζητούν ζητήματα που τους απασχολούν και να ενημερώνονται για διάφορα θέματα. Στο κέντρο οργανώνουν τις δράσεις τους και οι ομάδες γυναικών, για να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και να κινητοποιούνται για τη διεκδίκησή τους.

Με μια απλή κίνηση, λοιπόν, που είναι στο χέρι μαθητών κι εκπαιδευτικών, τα παιδιά στα σχολεία της χώρας «ταξιδεύουν» σε άλλες περιοχές και κινητοποιούνται για να βελτιώσουν την πραγματικότητα των συνομηλίκων τους, ενώ τα παιδιά στις χώρες δράσης μας γνωρίζουν την αλληλεγγύη κι αποκτούν ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον.

Διάβασε περισσότερα για το έργο στο Γκοραγκάτ εδώ


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!