Κυριακή 8 Μαρτίου: Γιατί συμμετέχουμε στην πορεία
05.03.2020

Κυριακή 8 Μαρτίου: Γιατί συμμετέχουμε στην πορεία

Την Κυριακή 8 Μαρτίου συμμετέχουμε στην παγκόσμια απεργία που καλούν 165 διεθνείς και τοπικές οργανώσεις σε 59 χώρες σε όλο τον κόσμο με το σύνθημα «αν οι γυναίκες σταματήσουν, θα σταματήσουν τα πάντα!». Και καλούμε όλες τις γυναίκες να κάνουν το ίδιο σταματώντας ό,τι κάνουν και συμμετέχοντας στην πορεία στην Αθήνα, με ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

 05032020 Plakat 1200X628px 1

Η 8η Μαρτίου είναι η ημέρα που έχει ορίσει ο ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και δεν είναι μια εκστρατεία μάρκετινγκ που έχει ως σκοπό να κάνει τις γυναίκες να νιώσουν όμορφες. Είναι η μέρα που τιμούμε τις γυναίκες που ξεσηκώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους για να προασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Ας τιμήσουμε αυτή την ιστορική στιγμή, ας διεκδικήσουμε πάλι αυτή την ημέρα και ας αναβιώσουμε τη συλλογική δύναμη των γυναικών για να απαιτήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματά μας.

Έχουμε πολλούς λόγους να απεργούμε και να κατεβούμε στην πορεία. Κάθε μέρα 830 γυναίκες στον κόσμο πεθαίνουν κατά τη γέννα ή την κύηση από αιτίες που θα μπορούσαν να προληφθούν. Υπολογίζεται ότι 650 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως παντρεύτηκαν ενώ ήταν ακόμη παιδιά. Κατά μέσο όρο στον κόσμο, οι γυναίκες πληρώνονται το 63% του ποσού που πληρώνονται οι άνδρες. Το 70% των γυναικών στον κόσμο έχει υποστεί σωματική ή/ και σεξουαλική βία από τον σύντροφό του, κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Στην Ελλάδα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Φέτος στην ActionAid εστιάζουμε στη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι και 6 στις 10 εργαζόμενες έχουν υποστεί κάποιας μορφής παρενόχληση στη χώρα μας.

Συμμετέχουμε στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας και λέμε «Ποτέ και Πουθενά» στη βία κατά των γυναικών, την Κυριακή 8 Μαρτίου, με ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!