Ιστορική συμφωνία κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία
25.06.2019

Ιστορική συμφωνία κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, ψηφίστηκε η πρώτη διεθνής σύμβαση κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία κατά τη συνάντηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ, στη Γενεύη. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας ήταν από αυτούς που την υπερψήφισαν, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι η χώρα θα είναι από τις πρώτες που θα επικυρώσουν τη συμφωνία κάνοντάς τη μέρος της εθνικής νομοθεσίας της.

Pote Kai Pouthena _Photo _L

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή και μια μεγάλη νίκη μετά από πολλά χρόνια πιέσεων και κινητοποιήσεων από οργανώσεις και συνδικαλιστικούς φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Η ActionAid σε όλο τον κόσμο κινητοποίησε 30.000 πολίτες που υπέγραψαν την έκκλησή της. Επιπλέον, στην Ελλάδα άσκησε πίεση στους εκπροσώπους της χώρας στη ΔΟΕ για να υπερψηφίσουν τη σύμβαση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι προσπάθειες αυτές έφεραν ένα θετικό αποτέλεσμα και καλούμε τώρα την ελληνική κυβέρνηση να επικυρώσει τη σύμβαση», δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάδας.

Μετά από δύο εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, των εργοδοτών και των εργαζομένων που συμμετείχαν στη 108η Συνάντηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, υπερψήφισαν τη Διεθνή Σύμβαση για τη Βία και την Παρενόχληση με 439 ψήφους, ενώ καταψήφισαν 7 και 30 απείχαν. Υπέρ των συστάσεων που τη συνοδεύουν ψήφισαν 397, 12 κατά και 44 απείχαν.

Η συνθήκη περιλαμβάνει τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, όταν λειτουργούν ως χώροι εργασίας, αλλά και τη διαδρομή ανάμεσα στην κατοικία και το χώρο εργασίας, γεγονός ιδιαίτερα θετικό. Επίσης,  αναγνωρίζει ακόμη ότι η βία κι η παρενόχληση «πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια». Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό βήμα, καθώς 59 χώρες στον κόσμο δεν έχουν σχετική νομοθεσία, αφήνοντας κυρίως τις γυναίκες ιδιαίτερα ευάλωτες.

H ActionAid Ελλάδας πραγματοποιεί την εκστρατεία #PoteKaiPouthena για τη βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα.  

Φωτογραφία: ActionAid


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!