Η κατάσταση στο πλημμυρισμένο Μανταργκόνζ είναι καλύτερη
15.11.2019

Η κατάσταση στο πλημμυρισμένο Μανταργκόνζ είναι καλύτερη

Η κοινότητα Μανταργκόνζ του Μπανγκλαντές, που στηρίζεται από Αναδόχους της ActionAid, χτυπήθηκε από κυκλώνα το καλοκαίρι και πλημμύρισε. Το νερό κάλυψε χωράφια, καλύβες και δρόμους, όμως, με την υποστήριξη της ActionAid και τη στήριξη της κυβέρνησης κι άλλων οργανώσεων, η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Τα νερά έχουν υποχωρήσει και οι κάτοικοι ξαναφτιάχνουν σιγά-σιγά τη ζωή τους.

DSC00065

Η Monika Biswas, υπεύθυνη του προγράμματος Αναδοχής στο Μπανγκλαντές, εξήγησε: «είμαι πολύ χαρούμενη, διότι δεν υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρα στην περιοχή προς το παρόν και όλες οι οικογένειες και τα παιδιά είναι ασφαλή.»

Η περιοχή πλήττεται συχνά από καταστροφικές πλημμύρες και η διάβρωση του εδάφους είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των κατοίκων. Η ActionAid στηρίζει συστηματικά την περιοχή, δίνοντας έμφαση και στην προετοιμασία για φυσικές καταστροφές, όμως, συχνά τα νερά καλύπτουν τα πάντα. Μετά την άνοδο των υδάτων, η οργάνωση κατέγραψε τις ζημιές και συνεργάστηκε με τοπικούς φορείς και την κυβέρνηση για τη στήριξη των πλημμυροπαθών.

Έτσι, στήριξε 920 οικογένειες με διανομή τροφίμων μακράς διάρκειας, όπως ρύζι, φακές, φυτικό λάδι και πλιγούρι. Επιπλέον, μοίρασε στις γυναίκες της περιοχής που είχαν χάσει τα υπάρχοντά τους στην πλημμύρα από ένα πακέτο υγιεινής που περιλάμβανε ρουχισμό, εσώρουχα, πετσέτες, σανδάλια, κουβά, σαπούνι, χτένα, νυχοκόπτη και φακό.

IMG_20191022_102610_c

Ταυτόχρονα, στην κοινότητα Μανταργκόνζ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή Τζαμαλπούρ δημιούργησε 5 χώρους για γυναίκες, όπου κορίτσια και γυναίκες βρίσκουν ένα μέρος ασφαλές, στελεχωμένο με ανθρώπους που τις ακούν και τις στηρίζουν. Η ψυχοκοινωνική στήριξη σε πλημμυροπαθείς είναι πολύ σημαντική, όπως και σε γυναίκες που υφίστανται βία είτε στο σπίτι τους είτε εκτός. Κατά τη διάρκεια των φυσικών καταστροφών, οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από επιθέσεις κι έτσι τέτοιοι χώροι είναι σημαντικοί για την πρόληψη  της βίας και τη γενικότερη στήριξη των γυναικών.  

Η δράση της οργάνωσης μέσω του προγράμματος Αναδοχής συνεχίζεται.

Φωτογραφίες: ActionAid


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!