Η χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο: Oι Σύριοι πρόσφυγες έφτασαν τα 4εκ.
09.07.2015

Η χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο: Oι Σύριοι πρόσφυγες έφτασαν τα 4εκ.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω της σύγκρουσης στη χώρα έφτασε τα 4.000.000. Πρόκειται για τη χειρότερη προσφυγική κρίση από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σύγκρουση εισέρχεται πλέον στο 5o έτος της. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι πάνω από 220.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις και περισσότεροι από 12.200.000 άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια ώστε να διασωθούν.

Αυτός ο πόλεμος είναι καταστροφικός για όλους στη Συρία. Οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους χωρίς τίποτα, μόνο με τα ρούχα στην πλάτη τους.

Ο πόλεμος έχει καταστρέψει την οικονομία της χώρας, ενώ υπολογίζεται ότι το 57% των ανθρώπων είναι άνεργοι, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

AAH_infographic _syria _04.05.2015

Για τους νέους από τη Συρία, η σύγκρουση έχει διπλό κόστος. Οι νεαροί Σύριοι πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες έχουν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ακόμα και αν έχουν τα προσόντα. Στη χώρα τους, χιλιάδες Σύριοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους, να βρουν δουλειά, να κάνουν οικογένεια, αλλά είναι απλά αδύνατο.

Η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων. Στο Λίβανο, οι Σύριοι πρόσφυγες ανέρχονται στο 1/4 του συνολικού πληθυσμού! Οι χώρες αυτές έχουν αυτή τη στιγμή τεράστιες ανάγκες για σχολεία, νοσοκομεία, αποθέματα νερού και άλλες δημόσιες παροχές.

Η δράση της ΑctionAid έχει επικεντρωθεί στην παροχή βοήθειας σε Ιορδανία (περιοχές Zarqa και Mafraq) και Λίβανο(περιοχές JebJanin και Baalbeck) έχοντας ήδη υποστηρίξει πάνω από 50.000 από τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες. Εκτός από παροχές άμεσης ανάγκης όπως καταφύγια, φαγητό, νερό, ρούχα, κιτ πρώτων βοηθειών, παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη και εργαζόμαστε με παιδιά και νεαρές γυναίκες ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε μια μεταπολεμική Συρία. Σύντομα σχεδιάζουμε να επεκταθούμε και στο Ανατολικό Αμάν.

Βοήθησέ μας κι εσύ να συνεχίσουμε την δράση μας για τους πιο ευάλωτους Σύριους πρόσφυγες.

 

 


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!