Η ActionAid στηρίζει τους πληγέντες του κυκλώνα Ιντάι
21.03.2019

Η ActionAid στηρίζει τους πληγέντες του κυκλώνα Ιντάι

Cyclone Idai 1

Εκατοντάδες ζωές και τεράστιες καταστροφές έχει αφήσει πίσω του ο κυκλώνας Ιντάι που χτύπησε περιοχές της Μοζαμβίκης, του Μαλάουι και της Ζιμπάμπουε τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Υπολογίζεται ότι 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει τα σπίτια τους, τα χωράφια, τα σχολεία, τις κλινικές, τους δρόμους και τις υποδομές να καταστρέφονται.

Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί στις 21 Μαρτίου ήταν 480 και 400.000 άνθρωποι είχαν χάσει τα σπίτια τους, όμως υπάρχουν φόβοι για πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών και πληγέντων. Καθώς προβλέπονται κι άλλες σφοδρές βροχοπτώσεις, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο κυκλώνας Ιντάι μπορεί να γίνει η χειρότερη καταστροφή από ακραία καιρικά φαινόμενα που θα έχει πλήξει ποτέ το νότιο ημισφαίριο.

Mozambique Idaid R221222

Φωτογραφία: EPA-EFE/ANDRE CATUEIRA

Στη Μοζαμβίκη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια στις επαρχίες Sofala, Zambezia, Tete, Niassa, Manica και Inhambane. Επισήμως, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 202, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 1.000. Καθώς προβλέπονται κι άλλες βροχές, ο φόβος είναι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, εάν ξεχειλίσει το φράγμα Marowanyati στη γειτονική Ζιμπάμπουε. Οι καταστροφές είναι ήδη τεράστιες με το 90% της πόλης Beira στην επαρχία Sofala να βρίσκεται κάτω από το νερό. Η επαρχία Sofala που επηρεάστηκε πιο πολύ από τον κυκλώνα Ιντάι δεν είναι περιοχή δράση της οργάνωσης, αλλά καθώς οι ανάγκες είναι τεράστιες ξεκινάει υποστήριξη πληγέντων. 

220805

Στη Ζιμπάμπουε, έχουν καταγραφεί 100 νεκροί με τις επαρχίες Manicaland και Masvingo να έχουν επηρεαστεί περισσότερο. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, καθώς γέφυρες έχουν παρασυρθεί, χωράφια έχουν πλημμυρίσει, σπίτια έχουν ισοπεδωθεί. Η ActionAid ετοιμάζεται να στηρίξει την περιοχή Chimanimani στη Manicaland, στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη. 

Στο Μαλάουι, ο κυκλώνας και οι πλημμύρες που προηγήθηκαν αφαίρεσαν τη ζωή σε 56 ανθρώπους και ανάγκασαν 125.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο συνολικός αριθμός που επηρεάζεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι 922.900 άνθρωποι σε 14 περιφέρειες. Η ActionAid δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στο Nsanje διανέμοντας είδη πρώτης ανάγκης σε καταυλισμούς και οργανώνοντας την παρέμβασή της για να εξασφαλίσει την προστασία των γυναικών και την εκπαίδευση των παιδιών.

Φωτογραφίες: ActionAid


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!