Φροντίζοντας εκείνες που μας φροντίζουν

Όσο και να προσπαθούμε να αντισταθούμε στα στερεότυπα, με τη λέξη φροντίδα, το πιο πιθανό είναι ο συνειρμός μας να είναι γένους θηλυκού. Αντίστοιχα, με τη λέξη βία, στο μυαλό μας τα θύματα θα είναι κυρίως γυναικείες φιγούρες. Δεν πρόκειται, βέβαια, για στερεότυπα, αλλά για την πραγματικότητα, που αποτυπώνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των δεδομένων και των ερευνών. Οι γυναίκες είναι κατά κανόνα τα πρόσωπα που επιφορτίζονται με τη φροντίδα της οικογένειας, των αρρώστων, του σπιτιού και είναι, επίσης, εκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν βία και διακρίσεις εντός και εκτός του σπιτιού τους.

Σε περιόδους κρίσεων κι έκτακτων καταστάσεων, όπως συμβαίνει τώρα με τον κορωνοϊό, οι γυναίκες επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο, τόσο στο θέμα των ευθυνών και της φροντίδας, όσο και στη βία και την παρενόχληση. Τα 2/3 των εργαζομένων στον τομέα υγείας παγκοσμίως είναι γυναίκες, ενώ και μέσα στο σπίτι η φροντίδα όσων αρρωσταίνουν ή χρειάζονται εξειδικευμένη περιποίηση είναι γυναικεία υπόθεση. Επιπλέον, στις αναπτυσσόμενες χώρες, περισσότερο από τα 2/3 των γυναικών εργάζονται σε ανεπίσημες, αδήλωτες εργασίες, με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται αναρρωτική άδεια ή επίδομα ανεργίας, όταν διακόπτεται η δουλειά λόγω της κρίσης. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τις γυναίκες που ζουν με βίαιους συγκατοίκους. Σε περιόδους εγκλεισμού, τα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται, ενώ οι γυναίκες δεν έχουν πού να καταφύγουν ή σε ποιον να απευθυνθούν για να προστατευθούν, καθώς οι αρχές δεν ανταποκρίνονται άμεσα.  

Στρατηγικό κομμάτι της δουλειάς μας στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, που στηρίζεται από το πρόγραμμα Αναδοχής ActionAid, είναι η προτεραιότητα στη στήριξη των γυναικών και στην προώθηση του ηγετικού τους ρόλου στη διαχείριση των κρίσεων. Έμπειρες από τη συνολική φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας, καθώς κι εξοικειωμένες στο να αποπερατώνουν πολλές δουλειές συγχρόνως, οι γυναίκες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να αντιλαμβάνονται καλύτερα και πιο άμεσα τις ανάγκες της κοινότητας, να οργανώνουν σχέδιο δράσης, ενώ είναι οι πλέον αρμόδιες να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις δυσανάλογες επιπτώσεις των κρίσεων εις βάρος των γυναικών. Σε όλες τις χώρες δράσης μας, δουλεύουμε με ομάδες γυναικών, μέσα στις οποίες οι γυναίκες οργανώνονται και συντονίζονται για να στηρίζουν η μία την άλλη, να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και να αναπτύσσουν από κοινού διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες. Είχαμε έτσι έτοιμες ομάδες δράσης στη δουλειά μας για την αντιμετώπιση του Covid-19. Οι γυναίκες, λοιπόν, πραγματοποίησαν εκστρατείες ενημέρωσης για τα μέτρα πρόληψης, διένειμαν φαγητό σε ευπαθείς ομάδες και σε οικογένειες που έχασαν το εισόδημά τους, άσκησαν πίεση μαζικά στις κυβερνήσεις τους για επιδόματα σε γυναίκες που έκαναν αδήλωτες δουλειές, διεκδίκησαν προστασία και άμεση ανταπόκριση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Και όλα αυτά, φυσικά, λαμβάνοντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και με τον συντονισμό της ActionAid.

Χάρη στο πρόγραμμα Αναδοχής, χάρη στον κάθε έναν υποστηρικτή μας, μπορούμε και είμαστε δίπλα σε εκείνους που μας χρειάζονται περισσότερο στη δύσκολη αυτή συγκυρία σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε και στηρίζουμε εκείνες που στηρίζουν μόνες τους κοινωνίες ολόκληρες, χωρίς να το συνειδητοποιούν οι υπόλοιποι στους ουδέτερους καιρούς. Η ελπίδα, άλλωστε, είναι και αυτή γένους θηλυκού και είναι από τα πράγματα που μπορούν και αξιοποιούνται καλύτερα όταν τα χαρίζουμε στους άλλους!

Γίνε Ανάδοχος!