«’Αι-Βασίλη πήγαινε ένα παιχνίδι μου, σε ένα αγόρι από τη Συρία»
22.12.2015

«’Αι-Βασίλη πήγαινε ένα παιχνίδι μου, σε ένα αγόρι από τη Συρία»

Αυτά τα Χριστούγεννα, ένα αγόρι μόλις 5 χρονών ζήτησε από τον Άι Βασίλη να δώσει ένα δώρο του σε ένα αγόρι πρόσφυγα. Τον λένε Finlay και είναι 5 χρονών. Η ActionAid έκανε την ευχή του πραγματικότητα…

«Αγαπητέ Άι Βασίλη, θα ήθελα σε παρακαλώ να μου στείλεις ένα σκούτερ και μερικές εκπλήξεις.

Σε παρακαλώ θα μπορούσες να δώσεις ένα από τα δώρα μου σε ένα αγόρι-πρόσφυγα από τη Συρία που δεν του έχει μείνει τίποτα; Finlay» έλεγε το γράμμα του στον Άι Βασίλη.Για τα παιδιά, το πιο συναρπαστικό κομμάτι των Χριστουγέννων ίσως είναι το γράμμα στον Άι Βασίλη, αλλά ο Finlay αποφάσισε να γράψει κάτι μάλλον διαφορετικό....

Η μητέρα του, Kim, ενθουσιάστηκε όταν διάβασε την επιστολή του Finlay: «Στην αρχή, δεν ήμουν σίγουρη αν διάβαζα την επιστολή σωστά, οπότε του ζήτησα να μου την διαβάσει. Και τον άκουσα να λέει ότι ήθελε να δώσει ένα από τα δώρα του, μακριά, σε ένα παιδί πρόσφυγα. Για να πραγματοποιήσει την επιθυμία του, η μητέρα του ήρθε σε επαφή με την ActionAid Αγγλίας κι η ActionAid Αγγλίας με την ActionAid Ελλάς που έχει δράση για τους πρόσφυγες στη Λέσβο. 

Μέρος της δράσης της ActionAid στη Λέσβο είναι 2 κέντρα ημέρας, για τις γυναίκες και τα μωρά τους. Με τη δωρεά της Κιμ, αγοράστηκαν μερικά μικρά παιχνίδια για το κέντρο και η επιθυμία του Finlay έγινε πραγματικότητα:

2 (1)

Η Hajar Ali, 2 ετών από τη Μοσούλη του Ιράκ μέ ένα από τα παιχνίδια που αγοράστηκαν με την επιθυμία του Finlay.

3 (1)

H Namat Allah από τη Συρία

Ο Finlay ενθουσιάστηκε όταν είδε φωτογραφίες από τα μωρά που παίζουν με τα παιχνίδια στο κέντρο. Η μητέρα του δεν είναι ακριβώς σίγουρη για το πώς του ήρθε η ιδέα: «Ήταν πάντα ένα παιδί που φρόντιζε τα άλλα παιδιά. Είχαν πρόσφατα έρθει δύο νέα παιδιά στην τάξη τους, και κανένας από αυτούς δεν μιλούσε καλά αγγλικά. Ο Finlay ήταν εκείνος που επελέγη να τους βοηθήσει τις πρώτες τους ημέρες στο σχολείο."

4

O Kaasem, 2 χρονών από τη Συρία με το αρκουδάκι που με τον τρόπο του έστειλε ο Finlay.

Τα παιχνίδια του Finlay βρίσκονται πια στα κέντρα ημέρας που έχει δημιουργήσει η ActionAid για τις γυναίκες και τα μωρά τους στη Μόρια και το Καρά Τεπέ της Λέσβου. Όπως μας είπε η ActionAid “Στόχος μας είναι οι γυναίκες και μητέρες πρόσφυγες που φθάνουν στη Λέσβο να βρίσκουν στους χώρους μας την ασφάλεια, την στήριξη και την ενδυνάμωση που χρειάζονται.»  Στα ίδια κέντρα η ActionAid κάνει και διανομή πακέτων με είδη πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες και τα μωρά τους, ενώ ταυτόχρονα, ενημερώνει και καθοδηγεί τους πρόσφυγες με ομάδες πληροφόρησης που μιλούν τις γλώσσες των προσφύγων στη Μόρια και το Καρά Τεπέ.

Για να στηρίξετε κι εσείς το έργο της ActionAid στη Λέσβο: www.actionaid.gr/prosfyges-lesvos

Photo credits @Anna Pantelia


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!