Εκπαιδευτικοί αγώνες επιχειρηματολογίας για λύκεια και πανεπιστήμια
27.10.2020

Εκπαιδευτικοί αγώνες επιχειρηματολογίας για λύκεια και πανεπιστήμια

Pexels Andrea Piacquadio 800 600

Η ActionAid σε συνεργασία με την επιστημονική-μη κερδοσκοπική Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση διοργανώνουν τους «Αγώνες Επιχειρηματολογίας - #ClimateofChange»! Οι Αγώνες απευθύνονται σε νέους 16-26 ετών που φοιτούν σε λύκεια και πανεπιστήμια (δημόσια και ιδιωτικά) και θα πραγματοποιηθούν το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2021.

Τα θέματα που θα κληθούν να συζητήσουν οι μαθητές και οι φοιτητές είναι παγκόσμιας εμβέλειας: ανθρώπινα δικαιώματα, συμπερίληψη, συμμετοχικότητα, προστασία του περιβάλλοντος, καταπολέμηση των διακρίσεων, μετανάστευση και ανάπτυξη, πολιτικές για τους νέους κ.λπ.  Σε κάθε αγώνα συμμετέχουν δύο τριμελείς ομάδες οι οποίες επιχειρηματολογούν και υποστηρίζουν, ενώπιον κριτών και κοινού, τη θέση που αναλαμβάνουν μετά από κλήρωση, υπέρ ή κατά ενός ορισμένου θέματος. Οι κανόνες της παρούσας διοργάνωσης είναι παρόμοιοι με εκείνους των Αγώνων Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας του Υπουργείου Παιδείας με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις.

Για τους υπεύθυνους/-ες καθηγητές/-τριες σχολείων και για τους φοιτητές/-τριες θα διοργανωθούν διαδικτυακές επιμορφωτικές συναντήσεις και βιωματικά εργαστήρια. Σημειώνεται ότι η προετοιμασία των μαθητών και μαθητριών μπορεί να ενταχθεί σε πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να δηλωθεί έως τις 30 Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Οι «Αγώνες Επιχειρηματολογίας - #ClimateofChange» θα διοργανωθούν ξεχωριστά για μαθητές και για φοιτητές χωρίς καμία επιβάρυνση των συμμετεχόντων και των φορέων που εκπροσωπούν. Μέχρι τον Ιούνιο του 2021, θα έχουν επιλεγεί και ανακηρυχθεί οι νικήτριες ομάδες σε εθνικό επίπεδο, ήτοι δύο τριμελείς ομάδες μαθητών/-τριών και μία τριμελής ομάδα φοιτητών, οι οποίες θα λάβουν μέρος στους πανευρωπαϊκούς τελικούς αγώνες, που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες αρχές Οκτωβρίου του 2021.

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία και πανεπιστήμια καλούνται να προεγγραφούν έως τις 30 Οκτωβρίου 2020 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας) μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ActionAid στο e-mail education.hellas@actionaid.org και με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση στο e-mail rhetoricedugr@gmail.com.

Οι «Αγώνες Επιχειρηματολογίας - #ClimateofChange» θα πραγματοποιηθούν σε πέντε πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Ρέθυμνο και Χώρα Άνδρου) και εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «EndClimateChange, StartClimateofChange» υπό τον συντονισμό της WeWorld. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 16 εταίρους (ευρωπαϊκές ΜΚΟ, πανεπιστήμια και τοπικές δημόσιες αρχές) σε 13 χώρες της Ε.Ε. και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των δράσεων της DEAR (Development Education and Awareness Raising Programme) για την εκπαίδευση σε θέματα ανάπτυξης και ευαισθητοποίησης.


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!