Αντιμέτωποι με τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική
08.09.2014

Αντιμέτωποι με τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική

Ο ιός Έμπολα είναι εξαιρετικά επικίνδυνος καθώς μεταδίδεται σχετικά εύκολα και δεν έχει θεραπεία. Από τον Ιούλιο που εντοπίστηκαν οι πρώτοι ασθενείς, τουλάχιστον 7.470 άνθρωποι έχουν σίγουρα ή πιθανώς τον ιό. Οι νεκροί είναι ήδη 3.431. Οι χώρες που έχουν αναφέρει περιπτώσεις είναι η Γουινέα, η Λιβερία, η Νιγηρία, η Σιέρα Λεόνε και η Σενεγάλη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Δυτική Αφρική βιώνει τη χειρότερη επιδημία του ιού  από τότε που εντοπίστηκε.
 

Pic1

Μια νοσοκόμα μετράει τη θερμοκρασία ενός άνδρα σε ένα ιατρικό κέντρο έξω από την Kenema στη Σιέρα Λεόνε.

Η ασθένεια έχει γονατίσει τα ήδη ασθενικά εθνικά συστήματα υγείας, ενώ σε ορισμένες χώρες έχουν κλείσει οι κλινικές εξαιτίας του φόβου για τον ιό. Η ActionAid δουλεύει στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και τη Γκάνα (προληπτικά) κατά του Έμπολα.

Καθώς δεν υπάρχει, προς το παρόν, φάρμακο ή εμβόλιο για τον ιό, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η επιδημία είναι η πρόληψη. 

 Pic2

Εθελόντρια της ActionAid ετοιμάζεται να κολλήσει αφίσες στο χωριό Fengehun, κοντά στη Bo, στη Σιέρα Λεόνε.

Έτσι, συγκεκριμένα στη Σιέρα Λεόνε:

  • εθελοντές και προσωπικό της ActionAid από τη Σιέρα Λεόνε πηγαίνουν στα χωριά και μπαίνουν σε κάθε σπίτι για να ενημερώσουν τους ανθρώπους στη γλώσσα τους και να λύσουν όλες τις απορίες τους. Η ασθένεια δεν μεταδίδεται όσο εύκολα όσο η γρίπη. Επομένως αν κάποιος βήξει δίπλα τους δεν κινδυνεύουν. Έτσι τους εξηγούν για το πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών και ότι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν για τους αγαπημένους τους είναι να πάνε στο γιατρό αν ασθενήσουν.
  • μεταφράζουν υλικό που παράγει η κυβέρνηση στις τοπικές γλώσσες ώστε οι άνθρωποι να μάθουν πώς να προστατευτούν.
  • διαδίδουν το μήνυμά μας στις κοινότητες όπου δουλεύουμε με μεγάφωνα και τηλεβόες, αλλά και με ραδιοφωνικές εκπομπές και σποτάκια σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.
  • μέσα από δράσεις στους δρόμους και τις πλατείες των χωριών ενημερώνουν τους κατοίκους πώς να προστατεύονται.

Παράλληλα, δουλεύουν  για  να ανακουφίσουν τις οικογένειες που έχουν ασθενείς και βρίσκονται σε καραντίνα.

Έτσι παρέχουν:

  • τρόφιμα και λάδι σε ανθρώπους που έχουν τεθεί σε καραντίνα,
  • ιατρικά είδη και αναλώσιμα υλικά σε υπο-χρηματοδοτούμενα ιατρικά κέντρα,
  • υλικά προστασίας για γιατρούς και νοσοκόμους.

 Pic3

Εθελόντρια της ActionAid δείχνει πώς πρέπει γίνεται το σωστό πλύσιμο των χεριών. Οι κάτοικοι τώρα αφήνουν έξω από τα σπίτια τους σαπούνι και νερό για να πλένουν οι επισκέπτες τα χέρια τους πριν μπουν.

Εάν είναι ένα το μάθημα που θα πρέπει να πάρουμε από την επιδημία Έμπολα είναι ότι η άγνοια σκοτώνει. Η ActionAid βάζει όλες τις δυνάμεις της για να την εξαλείψει.

Όσοι θέλετε να ενισχύσετε το έργο της ActionAid για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα στη Σιέρρα Λεόνε, καλέστε στο 210 92 12 321.

Φωτογραφίες: Tommy Trenchard/ActionAid


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!