Ανοιχτή επιστολή στον Υπ. Εξωτερικών για τη Γάζα
06.10.2014

Ανοιχτή επιστολή στον Υπ. Εξωτερικών για τη Γάζα

Εν όψει της Συνάντησης Δωρητριών Χωρών στο Κάιρο στις 12 Οκτωβρίου για την ανοικοδόμηση της Γάζας, η ActionAid στέλνει ανοιχτή επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η ActionAid ζητά από την Ελλάδα και όλες τις χώρες που θα συμμετέχουν στη Σύνοδο Δωρητών στο Κάιρο να πιέσουν το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη και άνευ όρων είσοδο της αναπτυξιακής βοήθειας στη Γάζα.

Η διεθνής αναπτυξιακή οργάνωση ζητά, επίσης, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και να εξασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία που θα ικανοποιεί την αντιμετώπιση των θεμάτων ασφαλείας των δύο πλευρών και που θα εγγυάται:

  • την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων από και προς την Γάζα και μεταξύ Γάζας και Δυτικής Όχθης (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ)
  • την ελεύθερη διακίνηση αγαθών από και προς την Γάζα, με έμφαση στην αύξηση των εξαγωγών από τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ καθώς και την εισαγωγή των υλικών που είναι απαραίτητα για την ανθρωπιστική βοήθεια και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη
  • την πλήρη και ασφαλή πρόσβαση στη «νεκρή ζώνη» ασφαλείας και στη ζώνη αλιείας των 20 μιλίων
  • τη στήριξη των προσπαθειών των Παλαιστινίων να κατασκευάσουν λιμάνι και αεροδρόμιο στη Γάζα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος δωρητής οικονομικής βοήθειας της Παλαιστίνης και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ. Βρίσκεται, λοιπόν, σε μια μοναδική θέση ισχύος ώστε να πιέσει για να σταματήσει ο κύκλος της βίας. Αυτό καταρχήν προϋποθέτει την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και τον τερματισμό των παράνομων εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να ενώσει τη φωνή της ώστε να εξασφαλιστεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων.


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!