Ανοιχτή επιστολή ΜΚΟ προς τον Έλληνα Υπουργό ΠΕΚΑ
12.02.2014

Ανοιχτή επιστολή ΜΚΟ προς τον Έλληνα Υπουργό ΠΕΚΑ

Αθήνα, Βρυξέλλες 12 Φεβρουαρίου 2014

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
κ. Ιωάννη Μανιάτη, Υπουργό
Αμαλιάδος 7, 115 23

Κοινοποίηση: Μ.Μ.Ε.

Ανοιχτή επιστολή ΜΚΟ προς τον Έλληνα Υπουργό ΠΕΚΑ
Οι Ευρωπαίοι πολίτες προβληματίζονται για την αδράνεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕΚύριε Υπουργέ,

Σας γράφουμε για να υπογραμμίσουμε την επείγουσα ανάγκη να καταλήξετε σε μια φιλόδοξη συμφωνία σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις των βιοκαυσίμων στην πείνα, την χρήση γης και την κλιματική αλλαγή το ταχύτερο δυνατόν και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Ο χρόνος μας πιέζει. Το Δεκέμβριο 2013, η Λιθουανική Προεδρία απέτυχε να φτάσει σε μια συμβιβαστική λύση που θα έβαζε τέλος στην παράλογη χρήση των τροφίμων ως καύσιμο. Προς το παρόν, η Ελληνική Προεδρία ενδεχομένως να ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την πιθανότητα να θέσει όρια στην παραγωγή βιοκαυσίμων που προέρχονται από τρόφιμα.

Σε μια στιγμή που η οικονομική κρίση επηρεάζει την πλειονότητα του πληθυσμού της Ευρώπης, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά: έρευνα δείχνει ότι, εάν δεν αλλάξουν, οι στόχοι της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα θα αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων που θα πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες κατά 48% στα φυτικά έλαια, κατά 6% στο καλαμπόκι και κατά 7% στο σιτάρι, γεγονός που επιβαρύνει τους πιο φτωχούς.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, το ΔΝΤ, το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Πολιτική των Τροφίμων (IFPRI) και 5 άλλοι οργανισμοί του ΟΗΕ συστήνουν στις κυβερνήσεις των G20 να καταργήσουν τις πολιτικές και επιχορηγήσεις για τα βιοκαύσιμα εξηγώντας ότι «οι τιμές είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές που θα ήταν, εάν δεν υπήρχε παραγωγή βιοκαυσίμων.»

Μια δεύτερη μεγάλη ανησυχία μας είναι το κόστος των επιδοτήσεων για τα βιοκαύσιμα. Έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη υπολόγισε ότι το 2011, οι χώρες της ΕΕ ξόδεψαν 5,5 με 6,9 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί η τωρινή παραγωγή βιοκαυσίμων που υπολογίζεται στο 4,5% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων κίνησης. Εάν αυξηθεί και άλλο η κατανάλωση των βιοκαυσίμων, τότε θα αυξηθούν και οι επιδοτήσεις, γεγονός που θα ζημιώσει τους Ευρωπαίους πολίτες.

Όλα αυτά για μια πρακτική που ταυτόχρονα συμβάλει λίγο ή δεν συμβάλει καθόλου στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών. Πράγματι, έρευνα καταδεικνύει ότι εάν δεν υπάρξει όριο στα βιοκαύσιμα που προέρχονται από τρόφιμα το στόχος του 10% της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε 313 με 646 εκατομμύρια τόνους επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Οι υποστηρικτές μας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα, προβληματίζονται ιδιαίτερα από τα στοιχεία αυτά. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις ανησυχίες αυτές και να στηρίξει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών και όχι τα κεκτημένα οφέλη των λίγων.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι προς το συμφέρον της Ελληνικής Προεδρίας να λύσει το ζήτημα και να υποστηρίξει ένθερμα το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε τροφή, κυρίως μέσα στην κρίση. Είναι, επίσης, θέμα συνέπειας μεταξύ της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής για τις αναπτυσσόμενες χώρες και της ενεργειακής πολιτικής: η καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας δεν είναι συμβατή με τις πολιτικές για τα βιοκαύσιμα που δίνουν κίνητρα για αρπαγή γης και αποψίλωση δασών σε βάρος τοπικών κοινωνιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Παρότι η πρόταση της Λιθουανίας δεν κατάφερε να πετύχει αυτό που πρέπει να γίνει για να γίνει η πολιτική της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα βιώσιμη, η τωρινή κατάσταση, χωρίς καμία συμφωνία και με τον κίνδυνο να εγκαταλειφθεί η πολύ σημαντική αναθεώρηση στους στόχους για τα βιοκαύσιμα, είναι εξαιρετικά προβληματική. Κυρίως, καθώς όλα δείχνουν ότι η Ελληνική Προεδρία ενδέχεται να μην προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία. Η κατάληξη σε ψήφισμα στο Συμβούλιο, κατά την Προεδρία σας, για να αποτρέψετε τα βιοκαύσιμα να ανταγωνίζονται τα τρόφιμα είναι επιτακτική και επείγουσα. Σας καλούμε να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας ώστε να υπάρξει συμβιβασμός που θα επιτρέψει την αναθεώρηση αυτής της ακριβής και καταστρεπτικής πολιτικής της Ευρώπης.

Με τιμή,

ActionAid - OXFAM -Friends of the Earth   


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!