Αction Lab for Migration: Ένα εργαστήριο γεμάτο γνώση, ομαδικότητα & ελπίδα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό εργαστήριο «Αction Lab for Migration» στο πλαίσιο του προγράμματος CIAK Migraction. Συνολικά, 24 νέοι και νέες, ενεργοί σε εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν σε τέσσερις εντατικές μέρες εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν τις ψευδείς ειδήσεις, τον ρατσιστικό λόγο και τις προκαταλήψεις και είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν σε ομάδες, να σχεδιάσουν τη δική τους καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη μετανάστευση και την ένταξη και να συζητήσουν για την ένταξη σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Μετά το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες ενθαρρύνονται να συνεργαστούν με άλλες ομάδες νέων στην Ελλάδα, για να σχεδιάσουν από κοινού εκδηλώσεις με στόχο την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στη χώρα μας και την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών.

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες από τις εντυπώσεις των συμμετεχόντων:

«Μέσα από αυτό το “εργαστήρι”, έμαθα πολλά σημαντικά πράγματα, όπως το να αναγνωρίζω τα fake news, αλλά και να δουλεύω ομαδικά πάνω σε projects. Οι εκπαιδεύτριες ήταν καταπληκτικές. Ευχαριστώ για την ευκαιρία!»

Δημήτρης Θεολογίδης

«Όλα τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από τις λέξεις συγκίνηση και ελπίδα, αυτό ήταν το Action Lab for Migration! Δύο γεμάτα Σαββατοκύριακα που επιβεβαιώνουν ότι καλά πράγματα μπορούν να συμβούν ακόμη και στη μέση του χάους!»  

Ιωάννα Μπαλωματίνη 

«Σίγουρα κάτι που κρατάμε όλοι από το εργαστήρι είναι το ευχάριστο κλίμα που υπήρχε και η διάθεση για κάτι καινούριο και διαφορετικό. Ιδιαίτερα εν μέσω καραντίνας, για εμένα ήταν ένα πολύ ευπρόσδεκτο διάλειμμα ρουτίνας. Γνώρισα νέους ανθρώπους με νέες ιδέες, διαφορετικές απόψεις και ανάγκη για αλλαγή. Είχε δημιουργηθεί ένα ασφαλές κλίμα έκφρασης απόψεων και όλοι προσπαθούσαμε να δώσουμε τον σεβασμό που παίρναμε από την ομάδα, κάνοντας έτσι τις δραστηριότητες ακόμη πιο ευχάριστες. Χαίρομαι επίσης για τα πράγματα που έμαθα είτε από τις δραστηριότητες είτε από τις συζητήσεις με τα παιδιά και ανυπομονώ να αξιοποιήσω τις νέες μου δεξιότητες και εκτός εργαστηρίου.»

Βιολέττα Σφουντούρη

Tο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CIAK Migraction για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στον δημόσιο λόγο, το οποίο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF).