«Δεν είναι αυτή η δουλειά μας», η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία
Σπάσαμε τη σιωπή για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία στην Ελλάδα και δημοσιεύσαμε έρευνα που αποκαλύπτει ότι 9 στις 10 εργαζόμενες αναφέρουν ότι την έχουν βιώσει.

Γράφει η Μάττα Σαμίου, Υπεύθυνη Θεμάτων Ισότητας Φύλων
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακούγονται επιτέλους οι φωνές των γυναικών που σπάνε τη σιωπή και μιλάνε για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση που βίωσαν ενώ εργάζονταν. Πρόκειται για επώνυμες από τον χώρο της άθλησης, της πολιτικής και του πολιτισμού που απαιτούν δικαίωση και δικαιοσύνη για όσα υπέστησαν.
Πριν από δύο μήνες, κι εμείς στην ActionAid σπάσαμε τη σιωπή γύρω από αυτό το θέμα, με τον δικό μας τρόπο. Δημοσιεύσαμε μια μεγάλη και επιστημονική έρευνα με τίτλο «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας» που παρουσιάζει τις εμπειρίες 1000 γυναικών εργαζομένων σε διάφορους κλάδους και σχεδόν 400 γυναικών που εργάζονται συγκεκριμένα στον κλάδο εστίασης και τουρισμού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν 9 στις 10 γυναίκες αναφέρει ότι έχει υποστεί κάποια σεξουαλικά παρενοχλητική συμπεριφορά στην εργασία. Συγκεκριμένα, 1 στις 10 γυναίκες αναφέρει ότι έχει υπάρξει θύμα απόπειρας σεξουαλικής επίθεσης ή απόπειρας βιασμού ή βιασμού, ενώ 1 στις 5 αναφέρει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικού εκβιασμού, με τα ποσοστά αυτά να διπλασιάζονται στις εργαζόμενες εστίασης και τουρισμού. Στην ερώτηση «Τι συνέπειες είχε για εσάς η παρενόχληση που βιώσατε;», 1 στις 3 γυναίκες θύματα αναφέρει ότι υπέστη αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική της υγεία και 1 στις 5 γυναίκες αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
Η έρευνα φιλοξενεί πολλές προσωπικές μαρτυρίες γυναικών όπως της Α., 26 ετών που αναφέρει χαρακτηριστικά, «εργαζόμουν σ’ ένα εστιατόριο και δίπλα ξεκίνησε να χτίζεται ένα ξενοδοχείο. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, γύρω στα 60, έκανε το εστιατόριο στέκι του. Από κάποια στιγμή και μετά ερχόταν και με έψαχνε κι άμα με πετύχαινε, πετούσε υπονοούμενα σεξουαλικού περιεχομένου, χωρίς να ντρέπεται. Το θεωρούσε δεδομένο ότι θα κατέληγα μαζί του. Έφευγα από το μαγαζί και κοιτούσα πίσω μου αν με ακολουθεί. Έκανα ότι μπαίνω στο λεωφορείο και κρυβόμουν να πάρω το επόμενο. Να σπαταλάς τόση ενέργεια καθημερινά για να νιώθεις ασφαλής».
Βρες περισσότερα ποσοστά, πληροφορίες για το θέμα και ιστορίες γυναικών εδώ.
10 χρόνια Ταξίδια Αλληλεγγύης, ένα τεράστιο αποτέλεσμα
Τον Δεκέμβριο του 2020 συμπληρώσαμε 10 χρόνια Ταξιδιών Αλληλεγγύης. Μαζί με τους συνταξιδιώτες μας το γιορτάσαμε διαδικτυακά. Δες το βίντεο και πάρε κι εσύ μια γεύση από τις εμπειρίες μας!

Γράφει η Σοφία Δελενίκα, Υπεύθυνη Ταξιδιών Αλληλεγγύης
Το 2020 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για το ελληνικό γραφείο της ActionAid, καθώς συμπληρώσαμε 10 χρόνια Ταξιδιών Αλληλεγγύης. Αν και ήταν μια χρονιά ιδιαιτέρως δύσκολη για όλον τον πλανήτη, που όπως και οι περισσότεροι, δεν ταξιδέψαμε, αν και ήταν μια χρονιά που ζήσαμε όλοι καταστάσεις που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε, ήταν όμως και μια χρονιά που απέδειξε αυτό που πιστεύουμε βαθιά τόσα χρόνια: όλοι είμαστε ισότιμα μέλη αυτού του κόσμου, όλοι είμαστε ένα και συνδεόμαστε άρρηκτα μεταξύ μας.
Αποφασίσαμε λοιπόν να γιορτάσουμε αυτή την επέτειο και έτσι βρεθήκαμε διαδικτυακά με τους εθελοντές ταξιδιών, στις 12 Δεκεμβρίου 2020, για να θυμηθούμε τι έχουμε κάνει μαζί όλο αυτό το διάστημα. Ακριβώς 10 χρόνια πριν, ένα όνειρο γινόταν πραγματικότητα. Η γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, μεταξύ υποστηρικτή και ωφελούμενου, χτίστηκε με τσιμέντο και λάσπη, ιδρώτα και χώμα, αλλά κυρίως με αγάπη και αλληλεγγύη. Μαζί, ενώσαμε δυο κόσμους μακρινούς και φαινομενικά διαφορετικούς, για να αποδείξουμε και έμπρακτα ότι όλοι έχουμε ίσο δικαίωμα σε αξιοπρεπή ζωή, ίσο δικαίωμα στο όνειρο.
Από το 2010 μέχρι σήμερα, έχουμε ταξιδέψει σε 22 διαφορετικούς προορισμούς, αλλά τελικά σε έναν τόπο. Σε έναν τόπο όπου άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης ένιωσαν ότι δεν είναι μόνοι. Σε έναν τόπο, όπου μοιραστήκαμε ζεστές αγκαλιές με αγνώστους, γίναμε «οικογένεια», αγαπήσαμε και αγαπηθήκαμε χωρίς όρους. Σε έναν τόπο, όπου κλάψαμε όλοι μαζί, άλλοτε από χαρά, άλλοτε από συγκίνηση και άλλοτε από όλα αυτά τα δύσκολα αντίο στο τέλος του κάθε ταξιδιού… Σε έναν τόπο μαγικό, όπου τα αδύνατα γίνονται δυνατά και η ουσία της αλληλεγγύης γίνεται πράξη!
Σήμερα λοιπόν, 10 χρόνια μετά, έχουμε πραγματοποιήσει 22 ταξίδια σε 15 χώρες, έχουμε φτάσει σχεδόν τους 500 εθελοντές ταξιδιών, έχουμε ολοκληρώσει 36 έργα μέσα από αυτήν και μόνο τη δράση και οι ωφελούμενοι σε όλες τις χώρες έχουν ξεπεράσει τους 20.000!
Δείτε συμπυκνωμένα 10 χρόνια δράσης, 10 χρόνια εθελοντισμού, 10 χρόνια ελπίδας, αγάπης και αλληλεγγύης σε ένα βίντεο. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς, όλους τους υποστηρικτές μας, για την στήριξή σας. Ό,τι βλέπετε στο βίντεο, ό,τι διαβάζετε στις αναφορές μας και στα νέα μας, είναι δικό σας έργο. Χωρίς εσάς, τίποτα από όλα αυτά δε θα μπορούσε να έχει γίνει.
Ελάτε να φτιάξουμε την πρώτη σχολική αίθουσα στο Κου-Ρομ της Ουγκάντας!
Τα παιδιά του Κου-Ρομ ονειρεύονται μια νέα σχολική αίθουσα κι ένα καλύτερο αύριο μέσω της εκπαίδευσης. Όλοι μαζί, μπορούμε να τα βοηθήσουμε να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.

Γράφει η Ευρυδίκη Κρεούζη, Τμήμα Εξεύρεσης Ιδιωτικών Πόρων
Η αναγκαστική αναβολή των ταξιδιών εξαιτίας του κορωνοϊού δεν άφησε απτόητους τους Αναδόχους που εδώ και 10 χρόνια έχουν συμμετάσχει σε κάποιο ταξίδι αλληλεγγύης και έχουν δει το έργο μας από κοντά. Έτσι, με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων από το πρώτο μας ταξίδι, συνέβαλαν ακόμη μια φορά στην προσπάθειά μας για έναν κόσμο πιο δίκαιο, βοηθώντας μας να φτιάξουμε μια σχολική αίθουσα στο Κου-Ρομ της Ουγκάντας. Για τον σκοπό αυτό, δημιούργησαν μια καμπάνια Crowdfunding στη σελίδα της ActionAid.
Η προσπάθεια για την πραγματοποίηση του έργου είχε ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά, μέσω της εκπαιδευτικής μας δράσης «Η δύναμη είναι στο χέρι σου», που στηρίζεται κάθε χρόνο από εκπαιδευτικούς και μαθητές κι έχει ως στόχο να χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα σε κοινότητες όπου δουλεύουμε. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί μεγάλο μέρος των χρημάτων που απαιτούνται και, με τη βοήθειά σου, είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε να φτιάξουμε στο Κου-Ρομ την πρώτη σχολική αίθουσα του χωριού!
Λίγα λόγια για το συγκεκριμένο έργο
Το χωριό Κου-Ρομ βρίσκεται στην κοινότητα Παντέρ, στη βόρεια Ουγκάντα, και το κοντινότερο σχολείο απέχει 8 χιλιόμετρα με τα πόδια. Έτσι, αναζητώντας μια λύση για τα παιδιά του χωριού, οι κάτοικοι της κοινότητας έφτιαξαν μια αυτοσχέδια τάξη από καλάμια και άχυρα. Όμως, η τάξη αυτή είναι τελείως ακατάλληλη για να στεγάζει μικρούς μαθητές και τα όνειρά τους για ένα καλύτερο μέλλον. Η αυτοσχέδια αίθουσα, εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες, έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να αρρωσταίνουν εύκολα. Οι γονείς, από την άλλη μεριά, βλέποντας τα παιδιά τους άρρωστα τόσο συχνά, θεωρούσαν πως η λύση στο πρόβλημα είναι να μείνουν αγράμματα.
Μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε στην χρηματοδότηση μιας κανονικής σχολικής αίθουσας στην κοινότητα του Κου-Ρομ, ώστε τα παιδιά να κάνουν μάθημα με ασφάλεια. Μπορούμε κι εμείς να βοηθήσουμε τους μικρούς μαθητές να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης.
Στήριξε και εσύ την προσπάθειά μας για έναν κόσμο πιο δίκαιο!
Ένα πρωτοχρονιάτικο τραπέζι για τους πληγέντες της Καρδίτσας!
Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Καρδίτσα μπορεί να φαίνονται πια μακρινές, όμως τα σημάδια που άφησαν πίσω τους είναι ακόμα εδώ. Παραμένουμε στο πλευρό των κατοίκων.
Γράφει η Ευρυδίκη Κρεούζη, Τμήμα Εξεύρεσης Ιδιωτικών Πόρων
Σίγουρα όλοι και όλες θυμόμαστε τον «Ιανό» και τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Καρδίτσα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κάτοικοι που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, προσπαθούν τώρα να προσαρμοστούν στις νέες δύσκολες συνθήκες και να ξαναχτίσουν όσα είχαν αποκτήσει με τους κόπους μιας ζωής.
Στην ActionAid νοιαζόμαστε τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη, ακόμα και όταν δεν απασχολούν τα φώτα της δημοσιότητας. Συνήθως τότε είναι που μας χρειάζονται ακόμα περισσότερο.
Με αφορμή τη συνεργασία μας, αλλά και τη συνάντηση που είχαμε με τους ανθρώπους της πόλης, καταλάβαμε το μέγεθος του προβλήματος και ζητήσαμε να μας πουν πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Αυτό που μας ζήτησαν είναι ελαιόλαδο.

Η κ. Ουρανία Σούφλα, Αντιδήμαρχος Καρδίτσας, τη στιγμή που παραλαμβάνει τα 150 δοχεία λάδι.
Τον Δεκέμβριο, σαν μικρή συνεισφορά στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και χάρη στην οικονομική στήριξη των υποστηρικτών μας, καταφέραμε να στείλουμε τα πρώτα 750 λίτρα λάδι σε 150 οικογένειες και ευάλωτους ηλικιωμένους. Χάρη σ΄ εσάς, είμαστε έτοιμοι για την επόμενη αποστολή, που θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την ανταπόκριση στην έκκλησή μας. Η δράση μας, βέβαια, δεν έχει τελειώσει! Στήριξε και εσύ την προσπάθειά μας, για να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερους.
Κάνε δωρεά.
SKG is on the move: Οι δράσεις μας είναι η δύναμή μας
Το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε τη λειτουργία του με δυο δράσεις, που είχαν ως στόχο να κινητοποιήσουν τους νέους και τις νέες της πόλης.
Γράφει ο Κοσμάς Παναγιωτίδης, Τμήμα Επικοινωνίας
Το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη, προωθεί την απασχολησιμότητα και την ενεργό συμμετοχή των νέων στη ζωή της πόλης, μέσω της τέχνης και του εθελοντισμού. Θέλουμε οι νέοι και οι νέες να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους και να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης.
SKG in Action

Το πρώτο online event της ActionAid στην πόλη της Θεσσαλονίκης, SKG in Action, που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2020, ένωσε τους νέους και τους έδωσε φωνή, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις.
Η Θεσσαλονίκη είναι φανταστική πόλη για να ζεις, αλλά μήπως θα ήθελες να δεις κάτι να αλλάζει; Με αυτή την ερώτηση η ActionAid προσέλκυσε το δυναμικότερο κομμάτι της κοινωνίας. Νέοι και νέες από 18 έως 30 ετών είχαν την ευκαιρία να προτείνουν καινοτόμες ιδέες για την ανάδειξη της πόλης στους τομείς των Τεχνών, της Προσβασιμότητας και του Περιβάλλοντος. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 50 κι έτσι σχηματίστηκαν 18 συνολικά ομάδες, τα μέλη των οποίων υπέβαλαν προτάσεις που κάλυπταν όλο το φάσμα των θεματικών, αποδεικνύοντας πως η δραστηριοποίηση των νέων μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Άλλωστε, αυτό είναι το ζητούμενο των δράσεων μας. Μέσω της συλλογικής προσπάθειας, της αλληλεγγύης και της εκπαίδευσης, θέλουμε να δημιουργηθούν ενεργοί πολίτες και κατ’ επέκταση ενεργές κοινωνίες, οι οποίες με την σειρά τους να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων που τις απαρτίζουν.
Στο τέλος του event και έπειτα από δυο ημέρες ομαδικότητας και συνεργασίας, όλες οι προτάσεις των ομάδων αξιολογήθηκαν από την επιτροπή της εκδήλωσης με βάση προκαθορισμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά ήταν η καινοτομία, η βιωσιμότητα, η δυνατότητα εφαρμογής, η συνάφεια της ιδέας με μία ή περισσότερες από τις τρεις θεματικές και η ουσιαστική επίδραση στη ζωή των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Συνολικά, βραβεύτηκαν πέντε ομάδες, εξασφαλίζοντας χρηματικά έπαθλα ύψους 3.000€, 2.000€ και 1.000€ για την υλοποίηση των προτάσεών τους. Διάβασε περισσότερα για τους πρωταγωνιστές του «SKG in action» εδώ.
Comic N’ Play

Είναι φορές που πολιτιστικά δρώμενα πραγματεύονται σημαντικά θέματα της κοινωνίας. Έτσι συνέβη με την 19η έκθεση κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών Comic N’ Play 2020, την οποία και στηρίξαμε.
Η φετινή διοργάνωση με τίτλο «Οι σκέψεις των άλλων» και θέμα την κοινωνική ενσωμάτωση αποτελεί για εμάς πεδίο συνεργασίας. Παράλληλα, ο κόσμος των κόμικς ως χώρος δημιουργίας και ελεύθερης έκφρασης μπορεί να συμβάλει στον αγώνα για υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας. H φιλοξενούμενη έκθεση κόμικς «Τώρα δεν μένω πια εδώ» σχεδιάστηκε με σκοπό να αναδείξει τις ιστορίες προσφύγων και μεταναστών, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις θετικές πτυχές της καθημερινότητας στη διαδικασία της ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία. Δες την ψηφιακή έκθεση του 19ου Comic N’ Play εδώ.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CIAK: MigrACTIOΝ!, το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη της συμβολής της μετανάστευσης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ενός τόπου, αλλά και στην προώθηση θετικών μηνυμάτων για τους πρόσφυγες και μετανάστες, παλεύουμε για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στον δημόσιο λόγο.
Online… απολογισμός του Κέντρου μας στην Αθήνα
Σε μια δύσκολη χρονιά που μας απομάκρυνε, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ουσιαστική στήριξη μέσα από εξ αποστάσεως προγράμματα, που μας έφεραν πιο κοντά.

Γράφει η Μάχη Κανελλάκη, Τμήμα Επικοινωνίας
Σε μια χρονιά όπως το 2020, φάνηκε πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία και το Internet για την παροχή υπηρεσιών και προγραμμάτων σε ευάλωτους πολίτες. Έτσι, συνολικά 1.671 άνθρωποι της γειτονιάς του Κολωνού -και όχι μόνο- πήραν μέρος στα προγράμματά μας, φτάνοντας τους 3.806 στα περισσότερα από τρία χρόνια λειτουργίας του Κέντρου. Κι αν προσθέσουμε και τα σχολεία με τα οποία συνεργαζόμαστε, στον παραπάνω αριθμό, μπορούμε να προσμετρήσουμε ακόμη 2.848 συμμετέχοντες.
Γιατί τα λέμε αυτά; Σκοπός δεν είναι να κουράσουμε με αριθμούς, σκοπός είναι να δείξουμε ότι οι δράσεις μας συνεχίστηκαν, για να παρέχουν στήριξη και βοήθεια σε ανθρώπους που συχνά αντιμετωπίζουν οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό.
Σε μια ξεκάθαρα διαδικτυακή χρονιά παρείχαμε τις υπηρεσίες μας, λοιπόν, αλλιώς: μιλήσαμε πάρα πολύ τηλεφωνικά, κάναμε εκπαιδευτικά εργαστήρια από μακριά, αλλά μαζί. Ζωγραφίσαμε, μάθαμε αγγλικά κι ελληνικά, κάναμε θέατρο, συναντηθήκαμε μερικές φορές στον Λόφο του Κολωνού, παίξαμε πολύ στο καλοκαιρινό πρόγραμμα, ακούσαμε παραμύθια από το τηλέφωνο, κάναμε πολλές βιντεοκλήσεις και στείλαμε πολλά email. Κι όλα αυτά σε μια προσπάθεια να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται σε όσους μας έχουν εμπιστευθεί!
«Ήθελα πραγματικά να σας ευχαριστήσω και χαίρομαι που με πήρατε. Είναι πολύ σημαντικό πέρα από τη δράση που έγινε. Ήμασταν αποκομμένοι όλοι στα σπίτια μας και ήταν πολύ σημαντικό που μας πήρατε τηλέφωνο. Ακόμα και αυτό το μικρό που έγινε μας ανέβασε,» μας είπε ο κύριος Μ.
Κι αν έχουμε μια ευχή είναι όταν θα ξαναγραφτούν οι γραμμές αυτές, να έχουμε βρεθεί από κοντά, να έχουμε γελάσει, δουλέψει και προβληματιστεί παρέα και να έχουμε καταφέρει να βοηθήσουμε πολλούς περισσότερους μέσα από τις υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα.
Μάθε περισσότερα εδώ.
Φωτογραφία: Vaggelis Tatsis/ ActionAid
Στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα πιστεύουμε στο «μαζί»!
Μάσκες που ταξιδεύουν από την άλλη άκρη της γης για να φτάσουν στη γειτονιά του Κολωνού, νέοι που στηρίζουν σχολεία κωφών και βαρήκοων και καινούργιες κερκίδες, «μαζί» πετυχαίνουμε πολλά!

Γράφει η Μάχη Κανελλάκη, Τμήμα Επικοινωνίας
Οι τελευταίοι -αν μη τι άλλο- πρωτόγνωροι μήνες μας γέμισαν φόβους, αλλά μαζί με αυτούς φάνηκε πιο έντονα, η χαρά και η ανάγκη να βοηθήσουμε και να δείξουμε ότι είμαστε κοντά σε άλλους. Φάνηκε η αλληλεγγύη και η δύναμη που έχει η λέξη «μαζί» στην προσπάθεια ενίσχυσης όσων το χρειάζονται περισσότερο στη γειτονιά και στον κόσμο και η πρόθεση κινητοποίησης για να αλλάζουμε τα κακώς κείμενα με συνεργασία και έμπρακτη βοήθεια.
Πρώτη ξεκίνησε η ActionAid Βιετνάμ που στην πρώτη καραντίνα της άνοιξης έστειλε μήνυμα ότι θα ήθελε πολύ να βοηθήσει τους κατοίκους της Ελλάδας που τόσα χρόνια στηρίζουν κοινότητες του Βιετνάμ, μέσω του προγράμματος Αναδοχής. Έτσι, σε μια κίνηση αλληλεγγύης και υποστήριξης μεταξύ των χωρών, ένας γυναικείος συνεταιρισμός που στηρίζεται από την ActionAid έραψε και έστειλε 3.000 μάσκες, που μοιράστηκαν σε 3 δομές που παρέχουν βοήθεια στη γειτονιά του Κολωνού: το Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων, το Υπνωτήριο Αστέγων των Γιατρών του Κόσμου και το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων της Praksis. Δες το βιντεο.

Τη σκυτάλη πήρε η Ομάδα Νέων του Κέντρου της ActionAid στην Αθήνα, γιατί όπως αναφέρουν τα μέλη της «είναι σημαντικό να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να τον κατανοείς». Την πρωτοβουλία τους υποδέχθηκαν με χαρά εκπαιδευτικοί και μαθητές σε 6 ειδικά σχολεία για κωφά και βαρήκοα παιδιά στην Αγία Παρασκευή, την Πεύκη, την Αργυρούπολη και τους Αμπελόκηπους, που έλαβαν συνολικά 335 μάσκες με διαφάνεια, κατάλληλες για χειλανάγνωση.

Το «μαζί», όμως, δεν άγγιξε μόνο όσα σχετίζονται με τον Covid-19. Στην ActionAid πιστεύουμε στη δύναμη που έχει ο αθλητισμός στο να δώσει φωνή και χώρο στους νέους για να χτίσουν τις ανοιχτές για όλους κοινότητες του μέλλοντος. Πρόσφατα σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ και με τη στήριξη του UEFA Foundation for Children, αλλάξαμε τις κερκίδες του γηπέδου στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου τα παιδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας του Κέντρου μας, Beyond Goals, πραγματοποιούν τις προπονήσεις τους.
Με το «μαζί», λοιπόν, μπορούμε πολλά και στο μέλλον ελπίζουμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα! Μάθε για όλες τις δράσεις που γίνονται στο Κέντρο μας στην Αθήνα εδώ.
Έτσι θα θέλαμε το σχολείο στην Ελλάδα
Ποια είναι τα προβλήματα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και πώς οραματιζόμαστε την ουσιαστική εκπαίδευση; Δημοσιεύσαμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας για ποιοτική εκπαίδευση για όλα παιδιά.

Γράφει η Μαρία Μουρτζάκη, Υπεύθυνη Θεσμικής Πίεσης
Μετά από 20 χρόνια επιτυχημένων εκπαιδευτικών δράσεων στην Ελλάδα, δημοσιεύσαμε τη σύνοψη πολιτικής με τίτλο «Προτάσεις για Ουσιαστική Εκπαίδευση στην Ελλάδα». Αποτελεί την πρώτη προσπάθεια καταγραφής βασικών προβληματισμών που αναδείχθηκαν μέσα τα 20 χρόνια των εκπαιδευτικών μας δράσεων και αναπτύσσει τους προβληματισμούς μας για τη σύγχρονη εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Οι ανισότητες ως προς την πρόσβαση στην εκπαίδευση, η σταδιακή μείωση των ανθρωπιστικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων στα αναλυτικά προγράμματα, ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας του Λυκείου και άλλα ζητήματα αναφέρονται ως βασικά εμπόδια για μαθητές και εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα. Η ισχύουσα κατάσταση δεν προετοιμάζει τις μαθήτριες και τους μαθητές για τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου και δεν τους εφοδιάζει με δεξιότητες όπως η προσαρμοστικότητα, η δυνατότητα συνεργασίας σε ομάδες και η κριτική σκέψη. Όπως διαπιστώνεται, είναι απαραίτητη μια Εθνική Στρατηγική για την Εκπαίδευση, η οποία θα αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα όλα τα παραπάνω, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα των μαθητών και τον ρόλο των εκπαιδευτικών.
Τα βασικά συμπεράσματα της σύνοψης παρουσιάστηκαν σε κλειστή εκδήλωση εκπαιδευτικών και θεσμικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2020. Στην τρίωρη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι δράσεις των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα MigratED, ενώ τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, διεθνών οργανισμών και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.
Όλοι οι συμμετέχοντες φορείς διαπίστωσαν την ανάγκη ενίσχυσης του εκπαιδευτικού συστήματος, τονίζοντας τις ανισότητες που φαίνεται να εντάθηκαν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η εκδήλωση αυτή ήταν ένα αρκετά σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας βασικών εμπλεκομένων σε ζητήματα εκπαίδευσης και αποτελεί τη βάση για ανάλογες ενέργειες στο μέλλον, που στόχο έχουν να μην μένει κανένα παιδί έξω από τις σχολικές αίθουσες.