Στη Γάζα οι αναμνήσεις των παιδιών είναι φωτιά και φόβος
24.05.2018

Στη Γάζα οι αναμνήσεις των παιδιών είναι φωτιά και φόβος

"Θυμάμαι τους πυροβολισμούς, τις βόμβες, τους ανθρώπους να τρέχουν για να κρυφτούν". Οι μαρτυρίες των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας συγκλονίζουν.

Η Yasmeen έχει ζήσει όλη τη ζωή της στην Al Mughraga, στη Γάζα. Σήμερα στα 12 χρόνια της, αν την ρωτήσεις για τις παιδικές της αναμνήσεις, θα σου πει για τον πόλεμο. Θυμάται έντονα την επίθεση του 2014, αυτή που ο κόσμος γνώρισε ως «Προστατευτική Αιχμή» (Protective Edge). Δύο λέξεις και εκατοντάδες εικόνες για όσους διάβαζαν για την τότε ισραηλινή επίθεση. Σκοτάδι, φωτιά και εκρήξεις, για την εννιάχρονη τότε Yasmeen, που όπως όλοι οι κάτοικοι της Γάζας, έτρεχε κάθε βράδυ να κρυφτεί στο κοντινότερο σχολείο.

«Θυμάμαι τους πυροβολισμούς, τις βόμβες, τους ανθρώπους να τρέχουν για να κρυφτούν. Ο φόβος μου ήταν μεγαλύτερος όταν ήταν σκοτάδι και δεν μπορούσα να δω τι γινόταν έξω». Ένα σκοτάδι στο οποίο οι κάτοικοι της Γάζας έχουν συνηθίσει να ζουν καθώς η διακοπή της ηλεκτροδότησης είναι μόνιμη πρακτική των Ισραηλινών. Ένα από αυτά τα βράδια που το ρεύμα είχε κοπεί για ακόμα μία φορά το σπίτι της Yasmeen, κάηκε ολοσχερώς. Η μητέρα της, Κhadra, άναψε ένα κερί για να φωτίσει το δωμάτιο, το κερί έπεσε και η φωτιά εξαπλώθηκε αστραπιαία σε όλο το σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr


Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!