Blog : Η εξάλειψη της φτώχειας στο «Επίκεντρο» Blog : Η εξάλειψη της φτώχειας στο «Επίκεντρο»
Blog
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΡΑΣΗ

Η εξάλειψη της φτώχειας στο «Επίκεντρο»

Τρίτη Οκτωβρίου 17, 2017 - 13:45, by Σίσσυ Γκουρνέλου - Υπεύθυνη Τύπου ActionAid
Main Image

Φέτος, συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ημέρα που η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε τη 17η του Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας. 

Από το 1990, το ποσοστό της ακραίας φτώχειας έχει μειωθεί στο μισό. Παρ' όλα αυτά, τα στοιχεία που δίνει ο ίδιος ο Οργανισμός μόνο περιθώρια για γιορτή δεν αφήνουν. Αυτή τη στιγμή 767 εκατομμύρια άνθρωποι ή ένας στους πέντε ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας που σημαίνει ότι το εισόδημά τους δεν ξεπερνά το 1 δολάριο και 90 σεντς την ημέρα. Η πλειοψηφία αυτών, περίπου το 70%, ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και στις νότιες χώρες της Ασίας.

Το φαινόμενο όμως, δεν αφορά μόνο τις αναπτυσσόμενες χώρες. 30 εκατομμύρια παιδιά μεγαλώνουν μέσα στη φτώχεια ζώντας στα πλουσιότερα κράτη του πλανήτη. Το 2015, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σε νέα συνεδρίαση έθεσε 17 Παγκόσμιους Στόχους, οι οποίοι αποτελούν δέσμευση για τις 193 χώρες του πλανήτη. Ο πρώτος εξ αυτών είναι να μπει ένα τέλος σε όλες τις μορφές φτώχειας. Παντού. 

Η ActionAid εδώ και 45 χρόνια μάχεται για να κάνει τις ζωές των φτωχότερων και πιο αδικημένων ανθρώπων καλύτερη. Μη αρκούμενη στην παροχή βοήθειας, δίνει προοπτική με το να δημιουργεί έργα και προγράμματα ενδυνάμωσης που φέρνουν αλλαγές μόνιμες. Σε αυτό το πλαίσιο, τον Μάιο του 2017 εγκαινιάσαμε τη νέα μας δράση στην Ελλάδα, το Επίκεντρο, το οποίο δημιουργήθηκε για να στηρίξει ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση.

Φτωχοί ένας στους τρεις Έλληνες το 2016

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2016 πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, με την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα να έχει περισσότερο επηρεάσει τους ανέργους, τους νέους και τις οικογένειες με κανέναν εργαζόμενο. Ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν στερείται βασικών καταναλωτικών αγαθών, ή όταν κανένα μέλος της οικογένειάς του δεν έχει δουλειά, ή όταν αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές του υποχρεώσεις ή  έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. 

Στο Επίκεντρο, το οποίο βρίσκεται στον Δήμο Αθηναίων, με το ποσοστό των κατοίκων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας να ξεπερνά το 20%, οι συμπολίτες μας  μπορούν να έχουν δωρεάν υπηρεσίες δικηγόρου, λογιστή, ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, συμβούλου για αναζήτηση εργασίας. Ακόμα, τα παιδιά των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα μπορούν να συμμετέχουν σε μία σειρά από καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, αγγλικά και υπολογιστές.

Epikentro

       Photo credits: Βάσω Μπάλου

Στόχος του Επίκεντρου είναι η ενδυνάμωση και η επίλυση των προβλημάτων που βιώνουν οι κάτοικοι ως αποτέλεσμα της κρίσης. Στόχος της ActionAid είναι μέσω του Επίκεντρου, να υπάρξει μία μακροπρόθεσμη παρέμβαση που θα δώσει αληθινή προοπτική στους ανθρώπους που σήμερα δυσκολεύονται να σταθούν στα πόδια τους.

Αυτός είναι και ένας τρόπος, που έχουμε δει μέσα από την εμπειρία μας ότι λειτουργεί, για να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του πρώτου παγκόσμιου στόχου, που είναι η εξάλειψη της φτώχειας.  

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το Επίκεντρο εδώ και να στηρίξεις τη δράση μας εδώ

Πηγές:

www.un.org

www.unric.org

www.ec.europa.eu

0 Σχόλια :

Αρχείο Blog

Βρέθηκαν 0 blogposts το:

Διάβασε τα blogposts

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας
για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα
μας.Υποχρεωτικό