Μία ιστορία ελπίδας και χιλιάδες απελπισίας

Μάττα Σαμίου
Υπεύθυνη Θεμάτων Ισότητας Φύλων

Πριν από μερικές μέρες κυκλοφόρησε αυτό το βίντεο των προσφύγων που κατάφεραν να επανενωθούν με την οικογένειά τους που τους περίμενε στην Ιρλανδία για περισσότερο από ένα χρόνο. Η Γουάφα από τη Συρία κλαίει που βλέπει ξανά την κόρη και τον εγγονό της και εγώ δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι την Μάριαμ που γνώρισα την προηγούμενη βδομάδα στον προσφυγικό καταυλισμό στον Σκαραμαγκά.

Η Μάριαμ δεν είναι παντρεμένη και δεν έχει παιδιά. Ταξιδεύει με την αδερφή της, η οποία περιμένει στην Ελλάδα με τα τέσσερα παιδιά της μέχρι να βγει η απόφαση οικογενειακής επανένωσης με τον σύζυγο της που μένει στη Γερμανία. «Θα πας κι εσύ μαζί τους, ε;» την ρώτησα πιο πολύ για να πω κάτι, όχι ότι πίστευα ότι θα μου έλεγε κάτι διαφορετικό. «Όχι, το πρόγραμμα δεν είναι για ενήλικα αδέρφια, δεν μπορώ να πάω μαζί. Εγώ έχω κάνει αίτηση στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και μάλλον θα βρεθώ σε άλλη χώρα».

Μια στενόχωρη σιωπή πήρε τη θέση όσων σκεφτόμασταν και οι δύο και δεν είπαμε εκείνη τη στιγμή.

Μάλλον δεν θα δω ποτέ την Μάριαμ σε ένα βίντεο όπως το παραπάνω.

Χιλιάδες άνθρωποι σαν την Μάριαμ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και το μόνο που θέλουν είναι να φύγουν για να βρεθούν με την οικογένειά τους. Η διαδικασία όμως είναι εξοντωτικά αργή ενώ ο τρόπος που ορίζει την «οικογένεια» το νομικό πλαίσιο είναι πολύ περιοριστικό και δεν επιτρέπει ενήλικους να επανενωθούν με τους γονείς τους ή τα αδέρφια τους.

Για το λόγο αυτό, ξεκινήσαμε στην ActionAid μια εκστρατεία θεσμικής πίεσης ώστε να γίνουν οι διαδικασίες λιγότερο χρονοβόρες και να αλλάξουν το νομικό πλαίσιο της οικογένειας ώστε να περιλαμβάνει και τα ενήλικα μέλη της. Έχουμε ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 6000 υπογραφές ανθρώπων που υποστηρίζουν την εκστρατεία μας, τις οποίες θα παραδώσουμε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, ασκώντας πίεση για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Όσο περισσότεροι είμαστε πίσω από τα αιτήματα της ActionAid, τόσο πιο δυνατή γίνεται η φωνή μας και τόσο πιο δύσκολο να μας αγνοήσουν.

Βάλε κι εσύ το όνομά σου στην εκστρατεία μας.

Ελάτε να στηρίξουμε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν χάσει κάθε ίχνος φυσιολογικής ζωής και το μόνο που θέλουν είναι να ξανασμίξουν με τα παιδιά, τους γονείς και τα αδέρφια τους. Η οικογένειά τους είναι το ελάχιστο υποστηρικτικό πλαίσιο που μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε.

www.actionaid.gr/familiestogether