Blog : 3, 2, 1… εκλογές! Blog : 3, 2, 1… εκλογές!
Blog
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

3, 2, 1… εκλογές!

Πέμπτη Ιανουαρίου 22, 2015 - 13:07, by Άννα Μπότσογλου - Head of Brand & Content
Main Image

Μεγαλώνοντας μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η «πρόοδος» είναι κάτι το νομοτελειακό. Ο κόσμος μπορεί να γίνει μόνο καλύτερος. Πήγα σχολείο στη δεκαετία του 1980, όταν οι πόλεμοι και η δικτατορία ήταν για μας γεγονότα μακρινά και ήμασταν σίγουροι ότι δεν υπήρχε περίπτωση τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.

Θυμάμαι τη χαρά των γονιών μου όταν είχαμε εκλογές. Ήταν γιορτή στο σπίτι. Θυμόντουσαν πώς είναι να μην έχεις το δικαίωμα να ψηφίσεις. Οι φίλοι τους μαζεύονταν για να δουν αποτελέσματα και έτρωγαν, έπιναν, κάπνιζαν, φώναζαν και γελούσαν. Εμείς τα παιδιά μπορούσαμε να μείνουμε ξύπνιοι μέχρι αργά και τα σχολεία ήταν κλειστά την επομένη.

Από τότε πέρασαν χρόνοι και καιροί και έμαθε και η δική μας γενιά ότι η «πρόοδος» δεν είναι δεδομένη. Τα πράγματα δεν θα γίνονται πάντα καλύτερα. Οι άνθρωποι της γενιάς μου γίναμε πιο κυνικοί με ένα μειδίαμα να σχηματίζεται στα πρόσωπά μας όταν σκεφτόμαστε τα παλιά.

Τα χρόνια που έχω αφιερώσει δουλεύοντας πρώτα στη Διεθνή Αμνηστία και μετά στην ActionAid μου έμαθαν ότι ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για μια δίκαιη κοινωνία, δεν είναι εύκολος και σίγουρα δεν είναι χωρίς πισωγυρίσματα.

Τρανό παράδειγμα αυτή η απίθανη δήλωση του Υπουργού Αθλητισμού και Νεολαίας του κρατιδίου Goa της Ινδίας, Ramesh Tawadkar, που μιλώντας σε δημοσιογράφους για την πολιτική του κρατιδίου για τους νέους για τη νέα χρονιά ανέφερε ότι οι ομοφυλόφιλοι, λεσβίες, αμφιφυλόφιλοι και τρανς νέοι αποτελούν ομάδα στην οποία στοχεύει το πρόγραμμά του και ότι «θα τους κάνουμε φυσιολογικούς. Θα έχουμε ένα κέντρο γι αυτούς. Όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί…». Όταν ρωτήθηκε τι εννοούσε, πρόσθεσε «θα τους εκπαιδεύσουμε και θα τους δώσουμε φάρμακα.»

Πέρσι η Ινδία επανέφερε την απαγόρευση του ομοφυλοφιλικού σεξ, ενός νόμου 153 ετών από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας, με αποτέλεσμα η ομοφυλοφιλία να τιμωρείται με 10 χρόνια φυλάκιση. Πρόκειται για σημαντικό πισωγύρισμα για μια χώρα που το 2009 αποφάσισε ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκαλεί διακρίσεις.

Αυτά και πολλά άλλα τέτοια μας έχουν κάνει κυνικούς. Πόσο μάλλον που τα τελευταία χρόνια τα ζούμε στο πετσί μας με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στη χώρα μας να θεωρούνται πια φυσιολογικές. Και λέμε ότι ο κόσμος δεν αλλάζει ή κι αν αλλάζει, εμείς πάντως δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε.

Και μετά σκέφτομαι τις γιαγιάδες μου. Γυναίκες που γεννήθηκαν στην αρχή του 20ου αιώνα. Η μια προσφυγοπούλα που έμεινε αγράμματη γιατί ορφάνεψε και περπάτησε μέρες το 1922 μέχρι να φτάσει στη Θεσσαλονίκη στα 12 της, η μεγαλύτερη από τα αδέρφια της. Η άλλη ήθελε τόσο να σπουδάσει που άφησε το χωριό της στη Λέσβο και πήγε στη Θεσσαλονίκη να τελειώσει το σχολείο και μπήκε στο Πανεπιστήμιο. Έγινε φιλόλογος. Θυμάμαι να μου περιγράφει την πρώτη φορά που ψήφισε. «Ήταν μια σπουδαία μέρα. Ήταν ένα δικαίωμα που ήμουν πολύ περήφανη που το είχα.» Ήταν 1956 και η ίδια πάνω από 40 χρονών.

Όπως και η κυρία της φωτογραφίας. Την λένε Florence, είναι  37 χρονών, χήρα με 3 παιδιά. Ζει στην Kibera την μεγαλύτερη παραγκούπολη της πρωτεύουσας της Κένυας, Ναϊρόμπι. Ψήφισε για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές της Κένυας του 2013. Χάρη στην ActionAid απέκτησε ταυτότητα και γράφτηκε για πρώτη φορά στους εκλογικούς καταλόγους το 2012. «Οι εκλογές θα μου δώσουν την ευκαιρία να ακουστώ. Αυτό περιμένω όταν θα ψηφίσω για έναν πρόεδρο που θα δουλέψει για τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων σαν εμένα που ζω στην παραγκούπολη» έλεγε τότε.

Ο αγώνας για τα δικαιώματα δεν σταματάει. Κι αυτά που έχουμε κατακτήσει, θέλουν προστασία. Ο εφησυχασμός, ο κυνισμός και ο ωχαδελφισμός είναι εχθροί τους. Οπότε, στις 25 Ιανουαρίου ας πάμε να ψηφίσουμε και μετά ας μαζευτούμε με φίλους για να δούμε τα αποτελέσματα με φαγητό, ποτό, φωνές και γέλια.

Φωτογραφία: Søren Bjerregaard/ActionAid

1 Σχόλια :

Monika. Ιανουαρίου 23, 2015 04:50

πολύ ενδιαφέρον θέμα! πιστεύω ότι μΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε τον κόσμο!!

Αρχείο Blog

Βρέθηκαν 0 blogposts το:

Διάβασε τα blogposts

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας
για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα
μας.Υποχρεωτικό