Back to school! Τα παιδιά του Νεπάλ επιστρέφουν σχολείο (κι εμείς επίσης!)

Σουζάννα Μαραγκού- Υπεύθυνη Ψηφιακής Επικοινωνίας

Οι Έλληνες μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία και τους ευχόμαστε ό,τι καλύτερο! Την ίδια στιγμή, στο Νεπάλ η ίδια διαδρομή έχει πολλά εμπόδια για τα παιδιά μετά από τους 2 φετινούς καταστροφικούς σεισμούς.

30.000 ερειπωμένες αίθουσες και πολλά σχολεία κλειστά άφησε ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη χώρα φέτος.

Σε μια φωτογραφία που βρήκα σε blogpost του συνάδελφου από την Αγγλία Ντάνιελ το μήνυμα στον μπλε πίνακα γράφει: “Καλώς ήρθατε στο σχολείο μας”.

Πρόκειται για μία από τις 30.000 διαλυμένες τάξεις, αυτή του σχολείου στην Kot Danda.

Οι μαθητές στο Νεπάλ λαχταρούσαν να επιστρέψουν στο σχολείο και σίγουρα, σε καμία περίπτωση, τα συναισθήματά τους γι’αυτό δεν είναι παρόμοια με όσα ένιωθα για την επιστροφή στην τάξη, εκεί μέσα Σεπτέμβρη, όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια.

Έχουν ενθουσιασμό, πάθος, χαρά που επέστρεψαν στο σχολείο μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες αφού χάρη σ’ αυτό νιώθουν να επανέρχεται η ζωή τους στους ρυθμούς που είχε πριν τους σεισμούς, παρότι τίποτα δεν είναι το ίδιο. Μια ασφαλής, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι τους τάξη δεν είναι πλέον κάτι αυτονόητο:

Η Ιntika δεν έχει πια εφιάλτες

 «Νιώθω πιο ασφαλής τώρα που οι σεισμοί έχουν σταματήσει» μας είπε η Intika. Ο πατέρας της συμπλήρωσε ότι για περισσότερο από δύο μήνες μετά το σεισμό ξυπνούσε στη μέση της νύχτας από εφιάλτες. Την ρωτήσαμε τί της έλειψε περισσότερο μετά τους σεισμούς. Η απάντησή της; «Το σχολείο μου. Έπαιζα και κρυφτό με τους φίλους μου, Sabda και Bibasa». Το καλύτερο πράγμα που της έχει συμβεί κατά τους τελευταίους τρεις μήνες είναι ότι ξαναλειτούργησε και ξαναβρήκε επιτέλους τους συμμαθητές της.

Ταξίδι 1 ώρας η διαδρομή στο σχολείο

Μέχρι να ανοίξει το σχολείο της Isha της είχαν λείψει πολύ οι συμμαθητές της που έπαιζαν μαζί τραμπάλα. Σήμερα είναι πολύ χαρούμενη που επέστρεψε παρότι κάνει ταξίδι 1 ώρας σε απότομα μονοπάτια για να πάει και να επιστρέψει.

Τα μαθήματα δεν είναι πια όπως πριν

Ο 14χρονος Shobhit, επίσης από το Sindupalchowk, που επέστρεψε στο σχολείο αφηγείται: "Όλοι οι μαθητές στο σχολείο μου το παρακολουθούν από την πρώτη μέρα που άνοιξε ξανά. Υπήρξαν κάποιες αλλαγές, όμως. Υπάρχουν σήμερα 51 μαθητές στην τάξη μου, ενώ πριν είχαμε περίπου 30 σε μια τάξη.

Πολλοί από τους δασκάλους μας εξακολουθούν να είναι απασχολημένοι στο χτίσιμο έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε όλα τα μαθήματα. Επίσης, όταν πρόκειται να βρέξει, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να μας στέλνουν σπίτι νωρίς, για να μας προστατεύσουν από πιθανές κατολισθήσεις.»

Είμαστε δίπλα τους όσο χρειαστεί 

Η ActionAid κατασκεύασε 28 κέντρα προσωρινής μάθησης, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν έναν ασφαλή χώρο για να πάνε στο σχολείο μέχρι να ανοικοδομηθούν νέα μόνιμα σχολεία.

Εκτός από την υποστήριξη των κοινοτήτων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, φροντίζουμε για την ετοιμότητα αντιμετώπισης των καταστροφών. Στο Νεπάλ, πριν το σεισμό, είχαμε εκπαιδεύσει μαθητές, ώστε να ξέρουν τι να κάνουν σε περίπτωση που συμβεί. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ώστε παιδιά όπως ο Shobhit να ξέρουν πώς να δράσουν.

Τα παιδιά στο βίντεο έχουν επιζήσει όλα μετά τους σεισμούς και πολλά βοήθησαν τα μέλη της οικογένειας να παραμείνουν ασφαλή.

Δεν σταματάμε εκεί

Στην ActionAid κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τον κόσμο που έχει πληγεί και ιδιαίτερα τα παιδιά. Μπορείς να κάνεις μια δωρεά στον ειδικό λογαριασμό για το Νεπάλ  ή να γίνεις Ανάδοχος Παιδιού αλλάζοντας την ζωή ενός παιδιού, αλλά και ολόκληρης της κοινότητάς του.

Σε περιμένουμε!

Photo credits:

Photo 1: ActionAid

Photo 2:Brian Sokol/ActionAid

Photo 3:Brian Sokol/ActionAid

Photo 4:ActionAid