Το λεπίδι της ντροπής

Βίκυ Μαρκολέφα - Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Για 140 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, η κλειτοριδεκτομή δεν είναι μια ακόμη βίαιη πρακτική. Είναι η αρχή του νήματος. Το πανάρχαιο «πέρασμα» από την παιδική στην ενήλικη ζωή και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην κοινωνία. Πριν τον ακρωτηριασμό, τα κορίτσια θεωρούνται ανύπαρκτα. Μετά, παντρεύονται αμέσως κάποιον που επιλέγει η οικογένειά τους και όχι οι ίδιες. Αν αρνηθούν την πρακτική στιγματίζονται, περιθωριοποιούνται, κακοποιούνται σωματικά και ψυχολογικά, θεωρούνται παρίες. 

Ο ακρωτηριασμός φέρνει μαζί του ένα άδικο δίλημμα: πόνος ή ατίμωση. Τα κορίτσια που αρνούνται να περάσουν τη διαδικασία, έχουν το σημάδι της ανάξιας, το στίγμα της γυναίκας που είναι ανίκανη να φέρει στον κόσμο παιδιά. Επειδή έχει κάτι «αντρικό», που μυρίζει άσχημα και πρέπει να κοπεί. Ακόμη και στην ευαίσθητη ηλικία των 7 ετών.

Για τους Ποκότ, τη νομαδική φυλή της κοιλάδας Rift Valey στην Κένυα, ο ακρωτηριασμός είναι ίσως η σημαντικότερη παραδοσιακή πρακτική. Τα κορίτσια της περιοχής μεγαλώνουν ακούγοντας ιστορίες γύρω από το «πέρασμα». Υπάρχουν αρκετοί μύθοι που ενισχύουν την πρακτική και περιθωριοποιούν όσους την αρνούνται: Ότι δεν μπορείς να συλλάβεις αν δεν περάσεις τη διαδικασία ή πως αντιμετωπίζεις μεγάλο κίνδυνο να μεγαλώσει η κλειτορίδα σου ανεξέλεγκτα. Αν κατά τη διάρκεια της τελετής προσπαθήσει κάποιος να βοηθήσει τα παιδιά που αιμορραγούν, θα τυφλωθεί κ.α.

Η Catherine είναι ακτιβίστρια και δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της περιοχής. Διδάσκει το μάθημα κατά της κλειτοριδεκτομής που υλοποιείται με την υποστήριξη του τοπικού μας γραφείου. Προετοιμάζει τα κορίτσια για όσα θα έρθουν και προσπαθεί να τους δώσει τα εφόδια που χρειάζονται για τη ζωή, μέσα από την εκπαίδευση και όχι τον πόνο.

"Ποια δικαιώματα έχετε;"

ρωτά και τα κορίτσια αποκρίνονται

"το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην υγεία"

H Catherine γράφει στον πίνακα τις επιπτώσεις του ακρωτηριασμού: οδηγεί σε πρόωρο γάμο, αυξάνει τον κίνδυνο για μολυσματικές ασθένειες, αποτυγχάνεις στο σχολείο…

"Απόφαση. Έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε... έχετε δικαίωμα στην ελευθερία"

καταλήγει η Catherine.

Το να αποφασίζεις για το σώμα σου δεν είναι για όλους αυτονόητο. Το να επιλέγεις και να δημιουργείς τη ζωή σου όπως την ονειρεύεσαι, επίσης. Μια ζωή με περισσότερες επιλογές και λιγότερο πόνο. Αυτή είναι η «αρχή του νήματος» για την Catherine, το δικαίωμα της επιλογής, η αυτοδιάθεση, η αξιοπρέπεια. Και θα συμφωνήσω μαζί της, εσείς;

---------------------

6 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής

Οι ιστορίες περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ EXCISION που αυτή τη στιγμή διανύει τη φεστιβαλική του πορεία. Διαβάστε περισσότερα για το θέμα εδώ.

Φωτογραφίες: Vicky Markolefa/ActionAid