Blog : Όταν η αλλαγή δεν φωτογραφίζεται Blog : Όταν η αλλαγή δεν φωτογραφίζεται
Blog
ΑΝΑΔΟΧΗ

Όταν η αλλαγή δεν φωτογραφίζεται

Τετάρτη Μαΐου 21, 2014 - 08:35, by Άννα Μπότσογλου - Brand & Content Manager
Main Image

Όλοι μας γελάμε με τις απίθανες φωτογραφίες «πριν και μετά» που βλέπουμε στα περιοδικά και το διαδίκτυο. Υπάρχει, όμως, ένα «πριν και μετά» που δεν χωράει σε καμία φωτογραφία: οι κοινότητες όπου δουλεύει η ActionAid μέσω του προγράμματος Αναδοχής Παιδιού.

Στο ταξίδι μου στο Μπαγκλαντές, είχα την τύχη να δω την αλλαγή αυτή, αλλά κυρίως να καταλάβω την αλλαγή στην νοοτροπία των ανθρώπων με τους οποίους δουλεύουμε. Το Μπαγκλαντές είναι μια πολύ φτωχή χώρα με πάρα πολλούς κατοίκους. Η χώρα κυριαρχείται από το τεράστιο δέλτα των ποταμών Γάγγη και Βραχμαπούτρα που κάθε χρόνο πλημμυρίζει.

Η πρώτη κοινότητα της ActionAid που επισκέφτηκα ήταν η Γκαϊμπάντα, που αποτελείται από χωριά που βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι. Φτάσαμε αργότερα από το προγραμματισμένο κι έχασα την πρώτη συνάντηση. Έτσι, οι συνάδελφοί μου πρότειναν να πάμε μια βόλτα με βάρκα στο ποτάμι. Πήραμε μια παραδοσιακή βάρκα, ενισχυμένη με μηχανή και καθίσαμε κοιτώντας τον τεράστιο ήλιο να βασιλεύει.

Μετά από κανένα τέταρτο, πλησιάσαμε ένα νησάκι που μόλις που ξεπρόβαλε από το νερό. Κάποιοι άνθρωποι έμεναν εκεί. Κατεβήκαμε. Οι κάτοικοί του ήταν όλοι μια οικογένεια. Με έβαλαν και έκατσα στην μοναδική καρέκλα τους και μετά από ερωτήσεις μου, μου είπαν την ιστορία τους.

Είχαν καταφύγει εκεί δύο χρόνια πριν. Δεν είχαν πια γη γιατί τους την πήρε το νερό. Οι άνδρες δούλευαν εργάτες στα χωράφια άλλων και έπαιρναν μέρος της σοδιάς ως πληρωμή. Τα παιδιά τους δεν έτρωγαν αρκετά. Και οι γυναίκες; Εκείνες φρόντιζαν τα παιδιά και καλλιεργούσαν ένα μικρό μποστάνι.

Για ένα πράγμα ήταν όλοι σίγουροι, όμως. Εκείνη τη χρονιά θα έχαναν και αυτή τη γη όπου έμεναν τώρα. «Γιατί;» τους ρώτησα. Ήταν θέλημα του Αλλάχ. Σίγουρα θα τους έπαιρνε το ποτάμι και αυτή τη γη. «Κι εσείς τι θα κάνετε γι αυτό;» τους ρώτησα. «Τι να κάνουμε; είναι θέλημα του Αλλάχ.»

Με τρόμαξε αυτή η απάντηση. Το συζήτησα με τους συναδέλφους στη βάρκα, όταν επιστρέφαμε. «Μερικές φορές, όταν βγαίνουμε με τις βάρκες στην πλημμύρα, για να μαζέψουμε όσους κινδυνεύουν, υπάρχουν άνθρωποι που μας λένε να τους αφήσουμε να τους πάρει το ποτάμι, γιατί τα έχουν χάσει όλα» μου είπαν.

Την επόμενη ημέρα, πήγαμε να μου δείξουν κάποια από τα προγράμματα στην κοινότητα μας. Η αλήθεια είναι ότι με την πρώτη ματιά ενός ταξιδιώτη, όπως ήμουν εγώ, δεν φαινόταν κάποια σημαντική διαφορά. Αλλά φυσικά υπήρχε.

Οι άνθρωποι κινδύνευαν το ίδιο από την πλημμύρα. Όμως, όταν τους ρώτησα τι θα κάνουν όταν έρθει η κακοκαιρία, είχαν ένα σωρό πράγματα να μου δείξουν. Καταρχήν είχαν σχέδιο!

Οι δάσκαλοι της περιοχής είχαν εκπαιδευτεί για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν βαρόμετρα και να προβλέψουν μια καταιγίδα. Το ίδιο και άλλοι άνθρωποι με πρόσβαση σε τηλέφωνο. Οι μαθητές είχαν αναλάβει να ειδοποιούν όλους στο χωριό να τρέξουν στο καταφύγιο. Στην κοινότητα, οι χωματόδρομοι ήταν ανυψωμένοι κι έτσι οι άνθρωποι θα είχαν διέξοδο όταν ανέβαιναν να νερά. Ορισμένα κτίρια σε κάθε χωριό, ήταν ανυψωμένα για να καταφεύγουν όλοι. Σε ορισμένα χωριά υπήρχαν ακόμη και ανυψωμένες στάνες.

Επιπλέον, τα σχολεία είχαν κλειστά πηγάδια, ώστε όταν ανέβαινε το νερό, να  μην μολύνονταν το πόσιμο νερό. Κι επειδή, οι δρόμοι χρειάζονταν συντήρηση, οι γυναίκες είχαν φτιάξει συνεταιρισμό που τους συντηρούσε και φύτεψε δέντρα αριστερά και δεξιά για να διατηρούν το χώμα και να υπάρχει σκιά. Πάνω στο δρόμο, ανοίγουν μαγαζάκια για να πουλούν προϊόντα του συνεταιρισμού. Έτσι, οι γυναίκες απέκτησαν εισόδημα και καλύτερη θέση στην κοινωνία τους.

Όλα όσα είδα εκείνη την ημέρα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού. Η ζωή των ανθρώπων αλλάζει, επειδή αλλάζει ο τρόπος που σκέφτονται. Παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους και κάνουν σχέδια για το μέλλον. Κι έχουν σχέδιο.

Αυτό είναι, λοιπόν, το πρόγραμμα Αναδοχής για μένα: ένα ρεαλιστικό σχέδιο για ένα μέλλον με λιγότερη φτώχεια.

Πείτε μας τι είναι η Αναδοχή για εσάς. Αφήστε μήνυμα στο τοίχο μας στο: www.actionaid.gr/takeaction

0 Σχόλια :

Αρχείο Blog

Βρέθηκαν 0 blogposts το:

Διάβασε τα blogposts

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας
για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα
μας.Υποχρεωτικό