Blog : Ω τι κόσμος, μπαμπά! Blog : Ω τι κόσμος, μπαμπά!
Blog
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Ω τι κόσμος, μπαμπά!

Δευτέρα Δεκεμβρίου 10, 2012 - 17:48, by Άννα Μπότσογλου - Brand & Content Manager
Main Image

 

«Καθώς καθόμαστε εδώ στις διαπραγματεύσεις, καθώς αμφιταλαντευόμαστε και χρονοτριβούμε, ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει. Πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Και οι δοκιμασίες τους δεν έχουν τελειώσει καθώς ο τυφώνας Μπόφα ξαναδυνάμωσε και πλησιάζει άλλη μια κατοικημένη περιοχή στα δυτικά των Φιλιππίνων.

Κυρία Πρόεδρε, ποτέ δεν είχαμε τυφώνα σαν τον Μπόφα, που κατέστρεψε μέρος της χώρας μου, που δεν έχει δει τέτοια καταιγίδα εδώ και μισό αιώνα. Και τέτοιες φοβερές τραγωδίες δεν γίνονται μόνο στις Φιλιππίνες, γιατί ολόκληρος ο κόσμος και κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες που παλεύουν να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και να καταφέρουν κοινωνική και ανθρώπινη ανάπτυξη, έχουν να αντιμετωπίσουν την ίδια πραγματικότητα.

Κυρία Πρόεδρε, μιλάω εκ μέρους των 100 εκατομμυρίων Φιλιππινέζων, από τους οποίους 250.000 προσπαθούν να επιβιώσουν εδώ στο Κατάρ. Κάνω επείγουσα έκκληση, όχι ως διαπραγματευτής, όχι ως αρχηγός αποστολής, αλλά ως Φιλιππινέζος…

Κάνω έκκληση σε ολόκληρο τον κόσμο. Καλώ τους ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο να ανοίξουμε τα μάτια μας στη φοβερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε. Κάνω έκκληση στους υπουργούς. Το αποτέλεσμα της δουλειάς μας δεν σχετίζεται με τα θέλω των αφεντικών μας, αλλά με αυτό που απαιτούν από εμάς 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

"Σας καλώ όλους, σας παρακαλώ όχι άλλες καθυστερήσεις, όχι άλλες δικαιολογίες. Σας παρακαλώ, ας θυμόμαστε τη Ντόχα ως το μέρος που βρήκαμε την πολιτική θέληση να κάνουμε την αλλαγή. Σας παρακαλώ, ας γίνει το 2012 η χρονιά που θα θυμόμαστε γιατί ο κόσμος βρήκε το κουράγιο να βρει τη θέληση να πάρει την ευθύνη για το μέλλον που θέλουμε. Σας ρωτάω όλους «αν όχι εμείς, τότε ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εδώ, πού;»"

Αυτά είναι τα λόγια του Naderev Saño, του αρχηγού της αποστολής των Φιλιππίνων στη Συνάντηση για την Κλιματική Αλλαγή που τέλειωσε στη Ντόχα την Κυριακή. Τα είπε με δάκρυα στα μάτια. Όμως, δεν εισακούστηκε.

Ενώ, οι αλλαγές στο κλίμα είναι γεγονός και υπερκαταιγίδες, όπως η Σάντυ στην Αϊτή και τις ΗΠΑ και ο Μπόφα στις Φιλιππίνες, καταστρέφουν τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι ηγέτες μας φαίνεται ότι ζουν στο παράλληλο σύμπαν.

Δυστυχώς, η συνάντηση ήταν και πάλι μια τρύπα στο νερό. Το κλίμα μας επηρεάζει όλους. Δεν γνωρίζει σύνορα και δεν κάνει εξαιρέσεις. Όμως, όσο πιο φτωχή είναι μια χώρα τόσο μεγαλύτερα είναι τα σημάδια της καταστροφής στις ζωές των πολιτών. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί, αλλά για ακόμη φορά οι πλούσιες χώρες δεν κάνουν όσα υπόσχονται.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Πολωνία μπλόκαραν κάθε πιθανή πρόοδο και η ΕΕ και η Αυστραλία δεν έκαναν όσα υποσχέθηκαν σχετικά με τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και με τη χρηματοδότηση των φτωχών χωρών για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Κι έτσι όσοι συμβάλλουν ελάχιστα στην κλιματική αλλαγή, πληρώνουν περισσότερο.

 

0 Σχόλια :

Αρχείο Blog

Βρέθηκαν 0 blogposts το:

Διάβασε τα blogposts

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας
για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα
μας.Υποχρεωτικό