Τι έγινε τελικά στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα;

Υπολογίζεται ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για την κλιματική αλλαγή. Η ημέρα ήταν καθορισμένη από τους μαθητές, που ακολουθώντας τη νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία, ξεκίνησαν να απαιτούν από όλους όσους καθορίζουν τις τύχες του κόσμου να εφαρμόσουν πολιτικές που θα σταματήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η εβδομάδα 20-27 Σεπτεμβρίου, όμως, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς στις 23/9 έγινε η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Στη Σύνοδο μίλησαν 60 ηγέτες από όλο τον κόσμο και τα αποτελέσματα ήταν κάπως αποκαρδιωτικά. Όπως αναφέρει ο Harjeet Singh, Υπεύθυνος για το Κλίμα στην ActionAid, «οι νέοι άνθρωποι ξεσκεπάζουν την έλλειψη ηγεσίας από τους ηγέτες, που εδώ και δεκαετίες κάνουν τα στραβά μάτια, ενώ η κλιματική κρίση κλιμακώνεται και ο πλανήτης καίγεται.

Η Σύνοδος αυτή υποτίθεται ότι θα ήταν ένα σημείο καμπής. Όμως, βλέπουμε ότι οι χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο και οι πιο πλούσιες χώρες δεν δεσμεύονται ουσιαστικά, αλλά συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, όπως είναι η κλιματική κρίση.

Οι πλούσιες χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την κατάσταση που δημιούργησαν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, έκανε έκκληση προς του ηγέτες του κόσμου να ανταποκριθούν και να πάρουν γενναία μέτρα, που θα εξασφαλίσουν ένα μέλλον πιο ασφαλές. Όμως, οι χώρες που ανακοίνωσαν τα πιο συγκεκριμένα μέτρα είναι χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Στη φάση που βρισκόμαστε, που ο χρόνος μετράει αντίστροφα, πρέπει οι ηγέτες μας να δείξουν θάρρος και όχι δειλία.»

Και πράγματι, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, που αποτελούν τους μεγαλύτερους ρυπαντές, πρέπει να πάρουν πολύ γενναία μέτρα. Η Ινδία ανακοίνωσε αποφάσεις για την ενεργειακή της κάλυψη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά, όμως με τα μέτρα αυτά δεν θα πιάσουν το στόχο για αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς. Αντίστοιχα, η Κίνα παρά τα μέτρα για τις αναδασώσεις και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν προβλέπεται να πιάσει τον στόχο για αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς. Τέλος, δεν μίλησε εκπρόσωπος των ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση της χώρας έχει αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και έχει πάρει μέτρα που αυξάνουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Από την άλλη, ιδιαίτερα ευάλωτες ή μικρές χώρες, όπως οι νήσοι Φίτζι, οι νήσοι Μάρσαλ, η Ολλανδία, η Δανία, το Βανουάτου, η Κόστα Ρίκα, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν ότι έχουν στόχο να παράγουν όσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απορροφούν, να μη επιβαρύνουν το κλίμα, δηλαδή. Η δε Φινλανδία ανακοίνωσε ότι έχει στόχο να γίνει η πρώτη χώρα που θα παράγει λιγότερες εκπομπές από όσες απορροφά, συνεισφέροντας θετικά το πρόβλημα. 

H ActionAid συμμετείχε στις πορείες για το κλίμα στη Νέα Υόρκη και σε όλο τον κόσμο. Είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα αν δεν θέλουμε τα παιδιά μας να «μην μας συγχωρήσουν ποτέ», όπως λέει η Γκρέτα, για όσα θα ζήσουν εξαιτίας μας. Η επόμενη σημαντική συνάντηση για το κλίμα θα γίνει τον Δεκέμβριο στη Χιλή κι επομένως, η πίεση από τους πολίτες όλου του κόσμου πρέπει να συνεχίσει.

 

Φωτογραφίες: ActionAid