Πυρκαγιά στον καταυλισμό Ροχίνγκια: η ανταπόκριση της ActionAid

Φωτογραφία: ActionAid

Στις 22 Μαρτίου, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στον καταυλισμό των προσφύγων Ροχίνγκια στο Cox’s Bazar του Μπανγκλαντές, προκαλώντας θανάτους, τραυματισμούς και τεράστιες καταστροφές. Στον καταυλισμό ζουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, που κατέφυγαν εκεί μετά από συρράξεις στη γειτονική Μιανμάρ το 2017. Η φωτιά εξαπλώθηκε ραγδαία, προκαλώντας πανικό και αναστάτωση και καταστρέφοντας και τα ελάχιστα υπάρχοντα που είχαν οικογένειες για τις καθημερινές τους ανάγκες. Υπολογίζεται ότι η φωτιά έχει επιπτώσεις στη ζωή 45.122 ατόμων, ενώ μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε 15, την ώρα που 400 ακόμα άτομα αγνοούνται, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Ως ActionAid, δουλεύουμε στην περιοχή στηρίζοντας τους πρόσφυγες από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης κι έτσι συνεργαστήκαμε με τις υπόλοιπες οργανώσεις για να παράσχουμε άμεση βοήθεια στους πληγέντες με το που ξέσπασε η πυρκαγιά. Διαθέσαμε κοινοτικά κέντρα μας για να στεγαστούν προσωρινά πληγέντες, έχουμε διανείμει μέχρι ώρας 1.200 λίτρα νερό και 3.900 πακέτα ατομικής υγιεινής, ενώ οι ομάδες των εθελοντών μας συμβάλλουν σημαντικά στην παροχή βοήθειας.  

Όπως αναφέρει η διευθύντρια της ActionAid Μπανγκλαντές, Farah Kabir, «οι ομάδες μας στηρίζουν τις οικογένειες που γλίτωσαν από τη φωτιά και στεγάζουμε 200 άτομα μαζί με ασυνόδευτα παιδιά σε δύο κέντρα μας.»

Πέρα από την παροχή άμεσης ανακούφισης, πρωταρχική σημασία έχει και η επανασύνδεση των οικογενειών και ο εντοπισμός των παιδιών, καθώς με τον πανικό που επικράτησε οι άνθρωποι διασκορπίστηκαν και οικογένειες χωρίστηκαν. Μέχρι τώρα, έχουμε βοηθήσει 10 παιδιά να βρεθούν με τις οικογένειές τους.

Φωτογραφία: ActionAid

«Καθώς οι τεράστιες φλόγες τύλιγαν τον καταυλισμό, ο 7χρονος γιος μου χάθηκε στο πλήθος την ώρα που προσπαθούσαμε να διαφύγουμε. Είχα τρομοκρατηθεί. Τον έχασα το μεσημέρι και τον ξαναβρήκα μετά τα μεσάνυχτα, όταν πήγα στο κέντρο της ActionAid. Νιώθω τεράστια ανακούφιση», μας είπε ο Abul Basar, που έχασε τον γιο του μέσα στον πανικό.

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη και η πανδημία χειροτερεύει τα πράγματα: «Γνωρίζουμε ότι οι άμεσες ανάγκες των πληγέντων είναι η πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, η τροφή και η φροντίδα της υγιεινής τους. Ο μεγάλος συνωστισμός που επικρατεί καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την τήρηση των αποστάσεων και η προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού είναι επίσης άμεση ανάγκη,» εξηγεί η Farah Kabir.