Οι γυναίκες του Κονγκό στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης για τον Έμπολα και τον κορωνοϊό

Γυναίκες, που εκπαιδεύτηκαν από την ActionAid για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, προσπαθούν να σταματήσουν την εξάπλωση του Έμπολα, που από ό,τι φαίνεται έχει επιστρέψει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ πλέον απειλεί τόσο τη Λιβερία, όσο και τη Σιέρα Λεόνε. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, μάλιστα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες αφορά την παραπληροφόρηση γύρω από τους συγκεκριμένους ιούς, αλλά και τα εμβόλια.

«Η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια κατά του Έμπολα και της COVID-19 είναι τεράστια, οπότε κι ο κόσμος είναι πραγματικά δύσπιστος», λέει ο Yakubu Mohammed Saani, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Κονγκό. «Σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις και με ομάδες γυναικών στο Βόρειο Κίβου, προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους και να τους δώσουμε συμβουλές που μπορεί να αποβούν σωτήριες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να φτάσουμε ακόμα και στους πιο ευάλωτους. Ήδη έχουμε πείρα από τις προηγούμενες επιδημίες και είμαστε προετοιμασμένοι. Ωστόσο, στο Κονγκό αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά υγειονομικά μέτωπα ανοιχτά και παρατηρείται έντονη ανασφάλεια, που συνοδεύεται από έξαρση της βίας. Οι νόσοι εξαπλώνονται γρήγορα στους ασφυκτικά γεμάτους καταυλισμούς των εκτοπισμένων και οι γυναίκες και τα κορίτσια κινδυνεύουν περισσότερο από τη σεξουαλική και έμφυλη βία.» 

Ανάμεσα σε πολλά άλλα ψέματα και ανακρίβειες για τον Έμπολα, λέγεται ότι πρόκειται για κατάρα ή για δαιμόνιο που χρειάζεται παπά για να γίνει κανείς καλά, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει ή ότι δεν μπορεί να εξαπλωθεί στην Αφρική λόγω του κλίματος. Αντίστοιχα, όσον αφορά την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, μεταξύ άλλων λένε ότι κάνουν τις γυναίκες στείρες και προκαλούν ανικανότητα στους άντρες.

Πολύς κόσμος που ζει σε απομονωμένες περιοχές, όπως το Βόρειο Κίβου, δεν έχει τηλεόραση κι έτσι η ActionAid χρησιμοποιεί τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για να μεταδώσει τις σωστές πληροφορίες. Παράλληλα, μοιράζουμε πακέτα με είδη προσωπικής υγιεινής, που περιλαμβάνουν αντισηπτικό και μάσκες, σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις, έχουμε τοποθετήσει σαπούνι και δοχεία με νερό σε κομβικά σημεία, για να μπορούν όλοι να πλένουν τα χέρια τους. Οι γυναίκες δεν μας βοηθούν μόνο στον αγώνα μας κατά της παραπληροφόρησης, αλλά - δεδομένης της έξαρσης της βίας - έχουν εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν και να καταγγέλλουν περιστατικά βίας κατά άλλων γυναικών και κοριτσιών. Τέλος, βοηθήσαμε στη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για γυναίκες στο Nyiragongo του Βόρειου Κίβου, όπου μπορούν να καταφύγουν και να μοιραστούν τα προβλήματά τους. Η κατάσταση, δυστυχώς, παραμένει δύσκολη.

«Ο κόσμος φοβάται. Ανησυχεί ότι αφενός δεν θα υπάρχουν τα μέσα να σταματήσουμε την εξάπλωση των δύο ιών που πλήττουν τη χώρα ταυτόχρονα και αφετέρου πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να βοηθήσει χώρες όπως το Κονγκό. Μιλάμε για μία πανδημία και ο καθένας πασχίζει να περιορίσει την εξάπλωσή της στη χώρα του», λέει η CecileKasoki, που εργάζεται για την ActionAid Κονγκό. «Οι γυναίκες, βέβαια, που έχουμε εκπαιδεύσει, καταρρίπτουν τις στερεοτυπικές αντιλήψεις ως προς το τι μπορούν να κάνουν. Οι κοινότητες τις εμπιστεύονται και εκείνες νιώθουν σιγουριά για τον εαυτό τους, έτοιμες να αντιμετωπίσουν τη νέα επιδημία.»