Nέα διεθνής εκστρατεία για να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας

Η ActionAid μαζί με περισσότερες από 20 άλλες οργανώσεις ξεκίνησε διεθνή εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών με την Avaaz με έναν στόχο:

Καλούμε τους ηγέτες του κόσμου να πιέσουν την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει τον αποκλεισμό της Γάζας και να επιτρέψει την είσοδο των οικοδομικών υλικών για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της, η οποία θα πάρει 17 χρόνια καθώς μόνο το 5% των υλικών έχει επιτραπεί να περάσει ένα χρόνο αργότερα.

Mπορείς να υπογράψεις κι εσύ την έκκληση εδώ και να ενώσεις την φωνή σου με περισσότερους από 450.000 ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο που έχουν ήδη υπογράψει την έκκληση! Κάλεσε τους ηγέτες των ΗΠΑ της ΕΕ και άλλων κρατών να πιέσουν ώστε να σταματήσει ο αποκλεισμός και οικοδομικά υλικά όπως ξυλεία, αδρανή υλικά, ασταλόβεργες και τσιμέντο που χρειάζονται επειγόντως να περάσουν στη Γάζα.  Στόχος είναι να γίνει η μεγαλύτερη έκκληση για το τέλος του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Σήμερα, 26 Αυγούστου 2015, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τέλος του βομβαρδισμού της. Ο βομβαρδισμός της είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή 19.000 σπιτιών και άφησε 100.000 ανθρώπους άστεγους. Οι δωρήτριες χώρες έχουν υποσχεθεί ότι θα δώσουν 3,5 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας, αλλά ένα χρόνο αργότερα, οι περιορισμοί που έχει επιβάλει το Ισραήλ εξακολουθούν να προκαλούν καθυστερήσεις.

Έχει ξεκινήσει η ανοικοδόμηση λίγο περισσότερων από 2000 κατοικιών όταν 19.000 σπίτια καταστράφηκαν, ενώ ούτε ένα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η εκστρατεία εστιάζει στο γεγονός ότι είναι οι πολίτες της Γάζας που υποφέρουν εξαιτίας του αποκλεισμού, καθώς η απαγόρευση κίνησης ανθρώπων και προϊόντων κρατούν τους κατοίκους της Λωρίδας φτωχούς. Ο αποκλεισμός είναι παράνομος, επικίνδυνος και απάνθρωπος και πρέπει να σταματήσει τώρα.

Σύμφωνα με έρευνα διεθνών ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων είναι και η ActionAid, ο παράνομος ισραηλινός αποκλεισμός έχει επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα:

  • Kτίρια:Μόνο το 5% των 6,7 εκατομμυρίων τόνων οικοδομικών υλικών που χρειάζονται επειγόντως για την ανοικοδόμηση όσων κτιρίων καταστράφηκαν πέρσι έχει επιτραπεί να περάσει στη Γάζα μέσα σε ένα έτος.
  • Eκπαίδευση: 559.000 μαθητές και φοιτητές δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση διότι 11 σχολεία και πανεπιστήμια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ 253 επιπλέον καταστράφηκαν εν μέρει κατά τη διάρκεια των συρράξεων.
  • Nερό:120.000 άνθρωποι δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης
  • Yγεία:81 νοσοκομεία και κλινικές καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς στη σύρραξη.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ φέρει τη βασική ευθύνη για να σταματήσει ο αποκλεισμός, παρόλο που οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκστρατεία αναγνωρίζουν ότι η ανοικοδόμηση εμποδίζεται και από την αποτυχία των παλαιστινιακών πολιτικών κομμάτων να συμφιλιωθούν και να θέσουν την ανοικοδόμηση ως προτεραιότητα, αλλά και από το κλείσιμο των συνόρων με την Γάζα από την Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δικαιολογεί τους περιορισμούς αυτούς για λόγους ασφαλείας ενώ ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ο αποκλεισμός είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί η συλλογική τιμωρία ενός ολόκληρου λαού που αφήνει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες άστεγες και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά χωρίς σχολείο και κλινικές.

………

Φωτογραφία: Κοριτσάκι στα ερείπια σπιτιού που παραμένουν ακόμα στη Γάζα ένα χρόνο μετά τη λήξη των συρράξεων. Copyright: Celia Peterson/ActionAid.