Μην κλείνετε τα μάτια σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα

Καθώς τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στο Ισραήλ με ευκαιρία το διαγωνισμό της Eurovision, οι ηγέτες του κόσμου εξακολουθούν να αγνοούν την παράνομη κατοχή του Ισραήλ, τον παρατεταμένο αποκλεισμό και τις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Φωτογραφία: ActionAid

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ υποστήριξαν δημοσίως το δικαίωμα του Ισραήλ να «υπερασπιστεί τον εαυτό του», επιδεικνύοντας επικίνδυνη προτίμηση στις θέσεις τους για τον πόλεμο: Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε να σταματήσουν οι «αδιάκριτες πυραυλικές επιθέσεις» από τη Γάζα, αλλά δεν κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του κατά αμάχων στη Γάζα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ, από την άλλη, έγραψε στο Twitter: «Για άλλη μια φορά, το Ισραήλ αντιμετωπίζει θανάσιμες πυραυλικές επιθέσεις από τις τρομοκρατικές ομάδες Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ. Υποστηρίζουμε 100% το Ισραήλ στην υπεράσπιση των πολιτών του», μετά την απάντηση παλαιστινιακών ομάδων στις αεροπορικές επιδρομές το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Μαΐου, πριν την πιο πρόσφατη εκεχειρία.

Στην πρόσφατη Εξεταστική Επιτροπή του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ, Μάικλ Λινκ, τον Μάρτιο του 2019 σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος διαπιστώθηκε ότι το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με περισσότερα από 40 ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πάνω από 100 ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης.

Ο Ibrahim Ibraigheth, Διευθυντής της ActionAid της Παλαιστίνης, δήλωσε: «Ο κύριος Νετανιάχου διαπραγματεύεται για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης ύστερα από τις εκλογές του περασμένου μήνα, οπότε τώρα είναι η ώρα οι ηγέτες του κόσμου να διασφαλίσουν ότι η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ θα σέβεται το διεθνές δίκαιο. Τα εγκλήματα πολέμου, όπως η στοχευμένη δολοφονία γυναικών, παιδιών, δημοσιογράφων κι εργαζομένων στον τομέα της υγείας, δεν μπορούν να συνεχιστούν και να μένουν ασχολίαστα από χώρες που ισχυρίζονται ότι αντιπροσωπεύουν την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Οι συνθήκες διαβίωσης στη Λωρίδα της Γάζας είναι αφόρητες. Ο ισραηλινός αποκλεισμός φαρμάκων και προμηθειών υγείας και υγιεινής αποτελεί τιμωρία και παραβιάζει, σαφώς, το διεθνές δίκαιο. Ο ΟΗΕ πρέπει να διασφαλίσει τη λογοδοσία του Ισραήλ για την καταφανή παραβίαση των διεθνών συμφωνιών, διαφορετικά θα ήταν αφελές να ελπίζει ότι αυτή η ανακωχή θα κρατήσει.»

Ως κατοχική αρχή, το Ισραήλ είναι υπόλογο και πρέπει να σέβεται και να υποστηρίζει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελεύθερη μετακίνηση, την αξιοπρεπή ζωή, την ασφάλεια, την εκπαίδευση, την εργασία και την αυτοδιάθεση.

Φωτογράφος: Paul Evans/ActionAid

Ωστόσο, η ActionAid αναγκάστηκε για άλλη μια φορά να σταματήσει τα προγράμματά της στη Γάζα, λόγω του κινδύνου αεροπορικών επιθέσεων σε μη στρατιωτικούς στόχους. Η διεθνής οργάνωση στηρίζει τις πιο ευάλωτες κοινότητες στη Γάζα διευκολύνοντας την παροχή βασικών υπηρεσιών σε περιοχές, όπου το 97% του νερού είναι ακατάλληλο για πόση καθώς είναι μολυσμένο από ακατέργαστα λύματα. Το Ισραήλ ελέγχει τις εισαγωγές στη Γάζα καυσίμων και ειδών που απαιτούνται για γίνει το νερό ασφαλές.

«Η ActionAid υποστηρίζει συνεργάτες της, που ζουν και εργάζονται στη Γάζα, οι οποίοι παρέχουν πετρέλαιο για την άντληση καθαρού νερού και την επεξεργασία των λυμάτων. Το γεγονός ότι αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε το έργο μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρούσματα επικίνδυνων ασθενειών, όπως η χολέρα. Ενώ ο κόσμος συντονίζεται για να δει την Eurovision, εμείς θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τις παλαιστινιακές κοινότητες, παρότι οι συνθήκες είναι δύσκολες κι επικίνδυνες», συνεχίζει ο Ibrahim Ibraigheth.

Η πολιτική αποκλεισμού του Ισραήλ και η στοχοποίηση πολιτών καταστρέφει ζωές και εμποδίζει την πρόοδο. Η ActionAid καλεί την ΕΕ κι τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβασης της Γενεύης των Ηνωμένων Εθνών να εφαρμόσουν όλες τις δυνατές διπλωματικές πιέσεις ώστε το Ισραήλ να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου.