Κορωνοϊός: Οι παρεμβάσεις μας στον κόσμο και την Ελλάδα

Η εξελισσόμενη πανδημία μάς ανάγκασε να προσαρμόσουμε τη δουλειά μας στις νέες συνθήκες. Από την πρώτη στιγμή, λάβαμε μέτρα προστασίας για το προσωπικό μας και ξεκινήσαμε εκστρατείες ενημέρωσης, προγράμματα προφύλαξης και διανομή ειδών. Βασική μέριμνά μας ήταν να στηρίξουμε τους ανθρώπους που θα επηρεαστούν περισσότερο από την ασθένεια και τις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά των οικογενειών τους στις κοινότητες που στηρίζουμε. Οι δράσεις μας σε όλο τον κόσμο στηρίζονται από ομάδες γυναικών και  νέων που εθελοντικά βοηθούν τις κοινότητές τους και προστατεύουν την υγεία όλων, λαμβάνοντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Εκστρατείες ενημέρωσης

Η σωστή ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης της ασθένειας και τα μέσα προφύλαξης από αυτή σώζει ζωές. Όμως, σε πολλές περιοχές δράσης μας είναι δύσκολο να φτάσουν οι πληροφορίες αυτές είτε διότι δεν υπάρχει ρεύμα είτε διότι οι τοπικές κυβερνήσεις δεν κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ή κι επειδή οι άνθρωποι έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την επιβίωσή τους. Έτσι, οι φήμες και οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται σαν αστραπή.

Για να μεταφέρουμε τα σωστά μηνύματα, για παράδειγμα στην Αϊτή φτιάξαμε ραδιοφωνικά σποτάκια και φυλλάδια και κάναμε ενημερώσεις με ντουντούκες στις γειτονιές, που άκουσαν περίπου 140.000 άνθρωποι. Αντίστοιχα, στο Αφγανιστάν ενημερώσαμε περίπου 60.000 ανθρώπους και στην Κένυα βρεθήκαμε στο πλευρό 85.000 ανθρώπων, εξηγώντας τους για την πανδημία και τους κανόνες υγιεινής που θα έπρεπε να ακολουθήσουν. Στο Νεπάλ, δημιουργήσαμε 23 εκστρατείες επικοινωνίας μέσω ραδιοφώνου, βίντεο και φυλλαδίων, στη Νιγηρία ενημερώνουμε στις τοπικές γλώσσες μέσω ραδιοφώνου σε 12 περιφέρειες της χώρας και στην Καμπότζη πληροφορήσαμε τους κατοίκους 97 χωριών με ντουντούκες, αφίσες και φυλλάδια. Τέλος, στην Ελλάδα και την Ιταλία δημιουργήσαμε διαδικτυακές πλατφόρμες ενημέρωσης, όπου συγκεντρώνονται επιβεβαιωμένες πληροφορίες και νέα για παρεμβάσεις αλληλεγγύης ανά περιοχή και γειτονιά.  

Προγράμματα υγιεινής και προστασίας

Καθώς δεν υπάρχει θεραπεία ούτε εμβόλιο ακόμα, η μόνη μας προστασία από την πανδημία είναι η καθαριότητα και η φυσική απόσταση μεταξύ μας. Όμως, σε πολλές περιοχές δράσης μας, οι κάτοικοι ζουν σε σπίτια χωρίς τρεχούμενο νερό και δεν μπορούν να αγοράσουν σαπούνια και αντισηπτικά. Ταυτόχρονα, η απομόνωση και η οικονομική κρίση αυξάνουν την ανάγκη για ψυχολογική στήριξη, αλλά και για προστασία των γυναικών από περιστατικά βίας.

Προσπαθώντας να καλύψουμε τα κενά αυτά, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Καμπότζη μοιράσαμε σαπούνια σε σχεδόν 5.000 οικογένειες, στο Αφγανιστάν διανείμαμε σαπούνια κι αντισηπτικά σε 200 οικογένειες και στη Σενεγάλη σε 5.000 οικογένειες,  στην Ινδία δώσαμε σε τουλάχιστον 50.000 οικογένειες πακέτα προσωπικής υγιεινής που περιλαμβάνουν και μάσκες, στο Νεπάλ μοιράσαμε περισσότερες από 46.000 μάσκες και 6.000 πακέτα προσωπικής υγιεινής (σαπούνι, αντισηπτικό, οδοντόπαστα) σε ευάλωτους ανθρώπους και εργαζόμενους σε νοσοκομεία και στο Βιετνάμ διανείμαμε 26.000 μάσκες και 6.800 αντισηπτικά σαπούνια.

Επιπλέον, στην Αϊτή δημιουργήσαμε περισσότερους από 500 σταθμούς για πλύσιμο των χεριών με δοχεία νερού με βρύση, σαπούνι κι αντισηπτικό. Παρόμοιους σταθμούς δημιουργήσαμε και σε απομακρυσμένες περιοχές της Κένυας. Στην Αιθιοπία, στηρίξαμε το εθνικό σύστημα υγείας με 500 κρεβάτια, στρώματα και κλινοσκεπάσματα και με 3.000 λίτρα υγροσάπουνου.  Τέλος, στο Νεπάλ προμηθεύσαμε 8 κλινικές με ιατρικό υλικό.

Ως προς την ψυχολογική στήριξη και προστασία από τη βία, στο Μπανγκλαντές,για παράδειγμα,συνεχίζουμε την ψυχοκοινωνική στήριξη στον καταυλισμό προσφύγων Ροχίνγκια στο Cox Bazar και στο Αφγανιστάν, στο Μπανγκλαντές, στην Κένυα και στη Νιγηρία στηρίζουμε γυναίκες που έχουν υποστεί βία. Στην Ινδία, τηλεφωνική γραμμή βοήθειας  για γυναίκες που υφίστανται βία δίνει πληροφορίες και για τον COVID – 19, ενώ τέλος στην Ιταλία,στηρίζουμε καταφύγια για γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία και στην Ελλάδα, συνεχίζουμε να παρέχουμε ψυχοκοινωνική στήριξη μέσω τηλεφώνου και βιντεοκλήσεων στο Επίκεντρο, ενώ σε συνεργασία με την ΙΑΣΙΣ και τους Γιατρούς του Κόσμου δημιουργήσαμε τηλεφωνική γραμμή ιατρικής και ψυχοκοινωνικής βοήθειας.

Διανομή ειδών πρώτης ανάγκης

Το lockdown δημιουργεί στρατιές ανέργων και η οικονομική κρίση που έχει ήδη ξεκινήσει, χτυπάει, όπως πάντα, τους οικονομικά αδύναμους. Οι άνθρωποι που ζουν από το μεροκάματο σε φτωχογειτονιές έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες να ασθενήσουν, λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους κι επιπλέον είναι οι πρώτοι που χάνουν το εισόδημά τους.

Ανάλογα με τον χρόνο που ελήφθησαν τα μέτρα σε κάθε χώρα, ξεκινήσαμε παρεμβάσεις στήριξης σε πολλές περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος, όπου διανείμαμε είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνι, αντισηπτικό χεριών, γάντια, αντισηπτικά επιφανειών και χαρτί τουαλέτας) σε 300 οικογένειες που βρίσκονται σε καραντίνα στη Βηθλεέμ. Επιπλέον, μοιράσαμε τρόφιμα και καθαριστικά σε περίπου 1600 κατοίκους της Χεβρώνας και της Βηθλεέμ και σχεδόν 240 κούτες με τρόφιμα και είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής  σε ευάλωτες οικογένειες στη Γάζα. Στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, μοιράσαμε τρόφιμα για ένα μήνα σε 200 νοικοκυριά με επικεφαλής γυναίκες. Στη Βραζιλία, στηρίζουμε 8.000 οικογένειες που ζουν στις φτωχογειτονιές του Ρίο και του Σάο Πάολο με τρόφιμα και πακέτα προσωπικής υγιεινής και το ίδιο κάναμε στο Κατμαντού, πρωτεύουσα του Νεπάλ, όπου στηρίξαμε περίπου 3.500 οικογένειες Ντάλιτ. Στην Ινδία, στηρίζουμε με διανομή τροφίμων και με κοινοτικές κουζίνες περισσότερες από 40.000 οικογένειες που έχασαν το εισόδημά τους. Στη Μιανμάρ, βοηθάμε εργάτριες σε εργοστάσια ρούχων να κάνουν αιτήσεις για να πάρουν αποζημίωση και επιδόματα μετά από την απόλυσή τους, όταν τα εργοστάσια σταμάτησαν να έχουν παραγγελίες. Στο Μαλάουι, προγραμματίζουμε να στηρίξουμε με τρόφιμα και πακέτα προσωπικής υγιεινής 14.000 νοικοκυριά. Τέλος, στο Βιετνάμ θα παρέχουμε κούτες με τρόφιμα σε ανθρώπους που ανήκουν σε μειονότητες ή έχουν αναπηρίες ή είναι μετανάστες και θα προμηθεύσουμε αγρότες με σπόρους και γεωργικά εργαλεία.

Και καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και θα εξακολουθήσουν να είναι, όσο ζούμε σε συνθήκες πανδημίας, όλες οι ActionAid σε όλες τις περιοχές δράσης μας ζητούμε τη βοήθεια των υποστηρικτών μας, για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον εφιάλτη με τις λιγότερες απώλειες. Κάνε μια δωρεά!