Κλείνοντας τα μάτια στην πείνα

Έχετε ακούσει για το El Nino και τι προκαλεί εδώ και ένα χρόνο στον κόσμο; Ξέρετε πόσοι άνθρωποι κινδυνεύουν από την πείνα εξαιτίας του; Μάλλον, όχι. Κι αυτό γιατί σε έναν κόσμο που κάθε μέρα ξυπνάς με το φόβο μιας τρομακτικής είδησης, μια σιωπηρή κρίση, όπως είναι οι επιπτώσεις ενός καιρικού φαινομένου που επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά δεν εκδηλώνεται ξαφνικά και εντυπωσιακά, δεν φτάνει ποτέ στα αυτιά μας.

Jennifer Huxta/ActionAid

Κι έτσι, φτάσαμε στο σήμερα, όπου 60 εκατομμύρια φτωχοί και ευάλωτοι άνθρωποι περνούν πολύ δύσκολα εξαιτίας της ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές (όπως στη Σομάλιλαντ, στην επάνω φωτογραφία) και των πλημμυρών σε άλλες. Μέχρι το τέλος του χρόνου  υπολογίζεται ότι μπορεί να έχουν επηρεαστεί από το El Nino και το La Nina (που το ακολουθεί) 100 εκατομμύρια άνθρωποι!

Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ δύσκολη. Στην Ανατολική Αφρική 20 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την πείνα με 10 εκατομμύρια στην Αιθιοπία μόνο να χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια. Στο Βιετνάμ 2 εκατομμύρια χρειάζονται επειγόντως νερό και 1 εκατομμύριο επισιτιστική βοήθεια, ενώ στην Καμπότζη 2,5 εκατομμύρια επηρεάζονται από τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 50 χρόνια και στην Ινδία 330 εκατομμύρια επηρεάζονται από την ξηρασία και 290 έχουν πεθάνει.

 

Srikanth Kolari/ActionAid

Εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο δεν σιτίζονται σωστά εδώ και μήνες, γεγονός που θα επηρεάσει την υπόλοιπη ζωή τους, καθώς η χρόνια πείνα βλάπτει την ανάπτυξή τους. Όπως η δίχρονη Lakshmi, κόρη της Siya Rani από την Ινδία, που την κρατά στην αγκαλιά της και που πριν από 8 μήνες την πήγε σε κέντρο για επισιτιστική στήριξη επειδή είχε αδυνατίσει τόσο πολύ που έπρεπε να πάρει ειδική βοήθεια.

 

Gonzalo Guajardo/ActionAid

Και όπως η Tenagne Asresahaga και ο γιος της Dinberuw που αναγκάζονται να μεταφέρουν νερό από νερόλακκους, καθώς η ξηρασία που εδώ κι ένα χρόνο χτυπάει την Αιθιοπία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες και σκοτώσει τα ζώα.

 

Desmond Kwande/ ActionAid

Είτε όπως τα παιδιά στη Ζιμπάμπουε που αναγκάζονται να φάνε μόνο βραστές μπανάνες όλη μέρα γιατί οι καλλιέργειες στην περιοχή τους έχουν καταστραφεί.

 

Srikanth Kolari/ActionAid

Η ActionAid έχει βοηθήσει 95.000 ανθρώπους στην Αιθιοπία να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ξηρασίας, είτε με προμήθειες, είτε με διανομή σπόρων και ζώων, είτε με προγράμματα νερού. Ταυτόχρονα περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι σε Σομάλιλαντ, Μαλάουι, Ζιμπάμπουε, Βιετνάμ, Καμπότζη, Ινδία έχουν στηριχθεί από την ActionAid με τρόφιμα, νερό, σπόρους, ζώα, επισκευή πηγαδιών και εκπαίδευση.

Όμως, η ActionAid και πολλές άλλες οργανώσεις παλεύουν με μια καταστροφή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Το φαινόμενο El Nino και οι επιπτώσεις του είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι οι κυρίως υπεύθυνες για να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες τους έχουν επαρκή τροφή και θα έπρεπε να ενεργήσουν νωρίτερα. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και η διεθνής κοινότητα.  

 

Srikanth Kolari/ActionAid

Δυστυχώς, όμως, επιβεβαιώνεται ότι τέτοιου είδους κρίσεις που δεν δημιουργούν πρωτοσέλιδα, δεν κινητοποιούν εγκαίρως τις κυβερνήσεις, ούτε τη διεθνή κοινότητα μέχρι να είναι πολύ αργά για εκατομμύρια ανθρώπους. Έχει ξανασυμβεί το 2011 στο Κέρας της Αφρικής, όταν η τότε ξηρασία έφτασε τους ανθρώπους στο λιμό και το θάνατο και μόνο τότε κινητοποιήθηκε η διεθνής κοινότητα.

Έχουμε πια τις γνώσεις για να αναγνωρίζουμε τα σημάδια τέτοιου είδους καταστροφών. Το ερώτημα είναι γιατί τις αφήνουμε να γίνουν τόσο καταστροφικές, ενώ θα μπορούσαμε να τις προλάβουμε;