Εργαστήρι για δημοσιογράφους: «Διακρίσεις και Στερεότυπα στη δημοσιογραφική γλώσσα»

H ΑctionAid καλεί δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα φύλου και μετανάστευσης να δηλώσουν συμμετοχή για το τετράωρο εργαστήρι «Διακρίσεις και Στερεότυπα στη δημοσιογραφική γλώσσα», που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Νοεμβρίου στην Αθήνα και στις 29 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Το  εργαστήριο είναι δομημένο σε τρεις ενότητες. Συγκεκριμένα θα αναλυθούν:

α. ο διαθεματικός φεμινισμός και η κάλυψη θεμάτων που αφορούν άτομα με πολλαπλές ευαλωτότητες.

β.  το αφήγημα που επικρατεί σήμερα στα Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με το προσφυγικό και τη μετανάστευση και οι προτάσεις για έναν συμπεριληπτικό λόγο στη δημοσιογραφία.  

γ. η στερεοτυπική προσέγγιση και ορολογία που χρησιμοποιείται στην κάλυψη θεμάτων που αφορούν το φύλο και την ταυτότητα και οι εναλλακτικές προτάσεις για τη διαχείριση των δικών μας προκαταλήψεων με στόχο έναν πιο συμπεριληπτικό δημοσιογραφικό λόγο.

Οι εκπαιδευτές/τριες:

Wangari Kinoti – Women’s Rights Policy Advisor ActionAid International. Υπεύθυνη έρευνας και συνηγορίας για θέματα φύλου με έμφαση στα οικονομικά δικαιώματα των γυναικών και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία. Έχει 17ετή επαγγελματική εμπειρία σε εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, δουλεύοντας για τα δικαιώματα τω γυναικών, το δικαίωμα ιδιοκτησίας γης και φυσικών πόρων, τη φορολογική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και τη χρηστή διακυβέρνηση.

Δημήτρης Χριστόπουλος - Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημιου. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στο πεδίο της πολιτειολογίας και των δικαιωμάτων και εστιάζουν στην ιδιότητα του πολίτη, τη μετανάστευση, τη λογοκρισία και τις μειονότητες.

Στέλλα – Γεωργία Κάσδαγλη - Συγγραφέας, μεταφράστρια, εκπαιδεύτρια εφήβων και ενηλίκων και συνιδρύτρια του οργανισμού Women On Top. Σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην αγορά εργασίας, γράφει για θέματα που θα ήθελε να συζητιούνται πιο πολύ και συντονίζει εργαστήρια για εφήβους.

Οι θέσεις για την Αθήνα έχουν κλείσει.

Οι ενδιαφερόμενοι για τη Θεσσαλονίκη μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να στείλουν email με το ονοματεπώνυμό τους, το Μέσο στο οποίο εργάζονται και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση sissy.gkournelou@actionaid.org. Στο θέμα του email (subject) πρέπει να αναγράφεται Αθήνα ή Θεσσαλονίκη αναλόγως με την πόλη που ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει ο κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα το εργαστήρι.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 28 Νοεμβρίου. Oι θέσεις είναι περιορισμένες και θα καλυφθούν με σειρά προτεραιότητας.

Απαραίτητη προϋπόθεση η γνώση αγγλικών καθώς η μία από τις τρεις ενότητες θα είναι στα αγγλικά.

Οι δύο εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «FacesofMigration» και της δράσης «16 Ημέρες Ακτιβισμού», μια παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.