Ροχίνγκιας: η προσφυγική κρίση παραμένει.

Ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα όπου εκτιμάται πως περισσότεροι από 706.000 πρόσφυγες Ροχίνγκιας βρήκαν καταφύγιο στο Μπαγκλαντές για να ξεφύγουν από τη βία που επικρατούσε στην περιοχή Rakhine της Μιανμάρ. , Παρά την κινητοποίηση των ανθρωπιστικών φορέων για την παροχή έκτακτης βοήθειας στους πρόσφυγες, τα προβλήματα εξακολουθούν καθώς οι χώροι φιλοξενίας αντιμετωπίζουν έντονες βροχές λόγω των μουσώνων και των κυκλώνων. Αν δεν βρεθεί σύντομα μια λύση, οι ζωές των πιο ευάλωτων προσφύγων Rohingya διατρέχουν κίνδυνο. 

 

Η ActionAid δραστηριοποιείται στην Kutupalong-Balukhali, στο Cox’s Bazar, επικεντρώνοντας της δράση της στις γυναίκες, με την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, ύδρευσης και αποχέτευσης, τη διαχείριση των χώρων φιλοξενίας, την παροχή συμβουλών, τη διανομή πακέτων με είδη προσωπικής υγιεινής αλλά και την υποστήριξη γυναικών που αναφέρουν κρούσματα φυλετικής βίας. 

«Ένα χρόνο μετά, οι γυναίκες είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο μεταξύ των προσφύγων Ροχίνγκιας», δηλώνει ο διευθυντής της ActionAid Bangladesh, Farah Kabir. «Εργαζόμαστε ώστε να στηρίξουμε όσες φέρουν σωματικά και ψυχικά τραύματα εξαιτίας της σεξουαλικής βίας, της εγκυμοσύνης μέσω βιασμού αλλά φυσικά και ενός οδυνηρού και επικίνδυνου ταξιδιού στο Μπαγκλαντές. Σήμερα, εν μέσω της ακραίας φτώχειας και της απελπισίας, οι γυναίκες και τα κορίτσια στους χώρους φιλοξενίας αντιμετωπίζουν την ενδοικοικογενειακή βία, τον εξαναγκασμό σε γάμο και την απειλή της σεξουαλικής βίας. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η διεθνής κοινότητα πρέπει να ακούσει αυτές τις γυναίκες, οι οποίες διεκδικούν τα δικαιώματά τους και ζητούν λύση στα προβλήματά τους». 

Μέχρι στιγμής, η ActionAid Bangladesh, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες της, έχει στηρίξει 66.403 πρόσφυγες Ροχίνγκιας.

Ανάμεσα σε άλλες δράσεις, έχει μοιράσει 40.466 πακέτα με είδη προσωπικής υγιεινής, έχει δημιουργήσει 6 κέντρα ημέρας για γυναίκες υποστηρίζοντας πάνω από 15.000 γυναίκες και έχει διανείμει φώτα ηλιακής ενέργειας σε περισσότερες από 7.000 οικογένειες. 

Οι πρόσφυγες που βοηθά η ActionAid -κυρίως γυναίκες και κορίτσια- δηλώνουν ότι θα επέστρεφαν οικειοθελώς στην πατρίδα τους μόνο σε περίπτωση που οι ίδιοι και οι οικογένειές τους θα ήταν ασφαλείς. Ο επαναπατρισμός των προσφύγων Rohingya πρέπει να γίνει με σωστή ενημέρωση, εθελοντικά και διαφυλάσσοντας την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια των ανθρώπων.