«Η γνώση μου άνοιξε τα μάτια»

Η Wendy Pecay είναι μια από τις γυναίκες που έχουν κάνει τον κόσμο μας καλύτερο. Δουλεύει στην ActionAid Γουατεμάλας εδώ και 11 χρόνια και είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα Αναδοχής. Η ActionAid έχει βρει στο πρόσωπό της έναν άνθρωπο – κλειδί για τις αλλαγές που θέλει να φέρει στις φτωχές και απομονωμένες κοινότητες της χώρας και γι’ αυτό μέσω της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης την έχει βοηθήσει να εξελιχθεί. 

H Wendy στη Σιέρα Λεόνε.

Η Wendy ήταν τυχερή. Όπως λέει και η ίδια «οι γυναίκες στη Γουατεμάλα δεν πηγαίνουν εύκολα στο γυμνάσιο. Η μία μου γιαγιά και η πεθερά μου δεν πήγαν καθόλου σχολείο. Η άλλη μου γιαγιά έβγαλε το δημοτικό. Παρόλο που το δημοτικό είναι δωρεάν, κατά μέσο όρο οι μαθητές μένουν στο σχολείο για 4,1 έτη, ενώ το 25,5% των κατοίκων είναι αγράμματοι και το ποσοστό στους αυτόχθονες πληθυσμούς ανεβαίνει στο 60%! Επομένως, είναι μεγάλο προνόμιο να σπουδάσεις στη χώρα μου και θα σας πω γιατί. Από τα 2 εκατομμύρια παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο, η πλειονότητα είναι αυτόχθονα κορίτσια που μένουν σε αγροτικές περιοχές. Τα κορίτσια αυτά βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση: δεν πηγαίνουν σχολείο, παντρεύονται μικρές, κάνουν πολλά παιδιά και ζουν σε ακραία φτώχεια.»

Παρόλο που μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό στην πυκνή ζούγκλα της Γουατεμάλας, η Wendy ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πήγε στο Πανεπιστήμιο και κέρδισε μια υποτροφία για μεταπτυχιακά στην επικοινωνία στις ΗΠΑ. Όσο δουλεύει στην ActionAid, έχει κάνει τρεις σημαντικές εκπαιδεύσεις, από τις οποίες η ίδια θεωρεί ότι κέρδισε πολλά. «Εκπαιδεύτηκα μέσω του προγράμματος E-Fast, που ήταν μια από τις καλύτερες εκπαιδεύσεις που έχω κάνει, και μετά πήγα στη Σιέρα Λεόνε για ένα μήνα κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα, για να τους βοηθήσω να ενημερωθούν σωστά οι κάτοικοι στις περιοχές δράσης μας για τον τρόπο προστασίας από τον ιό. Αυτή ήταν μια από τις σημαντικότερες εμπειρίες της επαγγελματικής μου ζωής.» Η εκπαίδευση αυτή διαρκεί 3 μήνες και προσφέρεται σε όλους τους εργαζόμενους της ActionAid, εφόσον έχουν τα προσόντα και θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή μιας επείγουσας κατάστασης.

Η Wendy έκανε, επίσης, μια εκπαίδευση διάρκειας ενός έτους για την ισότητα των φύλων, φεμινιστικές θεωρίες και πρακτικές, η οποία της ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων της ActionAid σε μια χώρα με πολλή βία κατά των γυναικών και μεγάλη ανισότητα. Τέλος, κερδίζοντας μια ακόμη υποτροφία έκανε ένα τρίμηνο πρόγραμμα σε πανεπιστήμιο της Ταϊλάνδης με θέμα την επίλυση κρίσεων και την ειρήνη, όπου όχι μόνο γνώρισε ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει γνώσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η περίπτωση της ActionAid Γουατεμάλας δεν είναι μοναδική στην οργάνωση. Αναγνωρίζοντας τη δύναμη που έχει η σωστή κατάρτιση και η δια βίου μάθηση σε όλα τα γραφεία της, η ActionAid παρέχει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να αποκτήσουν νέες γνώσεις, να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν, ώστε να γίνουν καλύτεροι στη δουλειά τους. Αντίστοιχα, η ActionAid Ελλάδας φροντίζει για την ανάπτυξη του προσωπικού της. Για παράδειγμα, εργαζόμενοι στο Επίκεντρο της ActionAid εκπαιδεύτηκαν πρόσφατα στην Ινδία σε τεχνικές εφαρμογής προγραμμάτων ενδυνάμωσης των επωφελούμενων και οι νέες γνώσεις τους βοήθησαν την οργάνωση να εφαρμόσει στην Αθήνα τις μεθόδους αυτές. Επίσης, εργαζόμενοι στο λογιστήριο εκπαιδεύτηκαν στην φορολογία νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στη σωστή εφαρμογή της οδηγίας GDPR με σκοπό την περεταίρω εξασφάλιση της διαφάνειας και λογοδοσίας της οργάνωσης. Τέλος, ψυχολόγοι στο Επίκεντρο εκπαιδεύτηκαν σε τεχνικές για τη σωστή αποφόρτιση και στήριξη του προσωπικού που παρέχει τις υπηρεσίες αυτές.

Μέσω της συνεχούς απόκτησης γνώσης, άνθρωποι σαν τη Wendy υπάρχουν πολλοί στην ActionAid. Όπως λέει και η ίδια «γνωρίζω ότι είμαι τυχερή. Η γνώση μού άνοιξε τα μάτια και μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω με ευάλωτους ανθρώπους που ζουν μια πολύ σκληρή ζωή.»

 

Φωτογραφίες: ActionAid