Οι σούπερ- ήρωες είναι αληθινοί!

Στέλλα Ελματζόγλου
Gender Programmes Coordinator

Ξεκινώντας από ένα ισχυρό θέλω, περνώντας σταδιακά σε μικρές καθημερινές πράξεις αγάπης, έγνοιας και αλληλεγγύης, αργά και σταθερά αλλάζει ο κόσμος. Έτσι ακριβώς εμπλουτίζεται καθημερινά και ο κόσμος της ActionAid. Από τα χαμόγελα, τη συνέπεια, τα ταλέντα και την αγάπη των καθημερινών σούπερ - ηρώων μας, δηλαδή, εκτός άλλων, των εθελοντών μας.

Το Επίκεντρο της ActionAid μετρά ήδη περισσότερο από έναν χρόνο ζωής και μέσα στον χρόνο αυτό, μετρά 18 εθελοντές. Τα γραφεία της ActionAid γιορτάζουν 20 χρόνια ζωής και μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν μετρήσει 38 εθελοντές. Άνθρωποι από 18 έως 83 χρονών που επιλέγουν να ταξιδεύουν μαζί μας ως σταθεροί συνοδοιπόροι στην προσπάθειά μας να φέρουμε την αλλαγή που θέλουμε να δούμε να πραγματοποιείται στον κόσμο και μέσα μας.

Οι εργασίες είναι πολλές και διαφορετικές. Στον ημιώροφο των γραφείων μας, συχνά κανείς ακούει ζωηρές συζητήσεις. Προέρχονται από τις φωνές των εθελοντών μας που ελέγχουν τις καρτέλες Αναδοχής, κολλάνε τα γραμματόσημα στους φακέλους και επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των παραληπτών με υπομονή, επιμέλεια και προσοχή. Στους υπόλοιπους ορόφους, οι ρόλοι ποικίλουν. Άλλοι βρίσκονται στο λογιστήριο, άλλοι ασχολούνται με τον τομέα της επικοινωνίας κι άλλοι συνεισφέρουν στα Ευρωπαϊκά μας προγράμματα και άλλοι μας υποστηρίζουν από απόσταση στον τομέα των μεταφράσεων και της προετοιμασίας επικοινωνιακού υλικού.

Στον Κολωνό τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Μπαίνοντας κανείς στο Επίκεντρο, βρίσκει το ζεστό καλωσόρισμα των εθελοντών στην υποδοχή και τη δανειστική βιβλιοθήκη, που εκείνοι σχολαστικά αρχειοθετούν. Ακούει τις χαρούμενες φωνές τους αναμεμειγμένες με τις φωνές των παιδιών στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τους βρίσκει να βοηθούν τους ενήλικες με υπομονή στα πρώτα τους βήματα στην εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, δίνοντάς τους δύναμη. Υποστηρίζοντας με συνέπεια και αισιοδοξία τις υπηρεσίες του Επικέντρου, οι εθελοντές του, μας κάνουν όλους να νιώθουμε σαν το σπίτι μας.

Οι σούπερ-ήρωες στην πραγματικότητα, δε βρίσκονται στις ταινίες. Είναι άνθρωποι καθημερινοί. Είναι το χαμόγελο, η στήριξη, οι γνώσεις και η βάση για τη δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλέγγυας, που θα παίρνει την ευθύνη της και θα την αξιοποιεί. Όπως έγραψε και η Κλειώ, εθελόντρια του Επικέντρου, σε μία πρόσφατη επικοινωνία μας: «Ο εθελοντής αποδεικνύει πως η ζωή ανήκει σε όλους. Και, πραγματικά, αξίζει να προσπαθούμε και για τα όνειρα των άλλων, εκτός από τα δικά μας.»