Μια φωνή ουρλιαχτό

Στέλλα Ελματζόγλου
Gender Programmes Coordinator

Στον σημερινό, εξελιγμένο 21ο αιώνα, χιλιάδες άνθρωποι ζουν και εργάζονται παγκοσμίως ως σύγχρονοι σκλάβοι. Σε έναν κόσμο στον οποίο έχουν βρεθεί τεχνολογικοί τρόποι να εξαλειφθούν ασθένειες και αποστάσεις, δεν έχει ακόμη παρθεί η απόφαση για την εξάλειψη των βιασμών, της σεξουαλικής παρενόχλησης, της σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης απέναντι σε όλες τις θηλυκότητες. Για όλους αυτούς τους λόγους και για ακόμη περισσότερους, οφείλουμε να ενώνουμε διαρκώς τις δυνάμεις, τις γνώσεις, τις φωνές μας.

Το Raise your Voice είναι το πρώτο φεστιβάλ στην Αθήνα το οποίο φέρνει στην επιφάνεια μέσα από πολλαπλές ενημερωτικές δράσεις και με τρόπο μαζικό το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων. Μέσα σε μία βροχερή Κυριακή, οργανώσεις και πρωτοβουλίες από πολλά και διαφορετικά πεδία βρέθηκαν στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηνών προκειμένου να συνεισφέρουν με το δικό τους χαρακτηριστικό τρόπο στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δράση απέναντι στο ζήτημα του trafficking. Εμείς, μαζί με την αναντικατάστατη παρουσία των εθελοντών μας ήμασταν εκεί ενημερώνοντας για τις δικές μας δράσεις και λέγοντας μέσω της έμπρακτης αλληλεγγύης μας ένα πολύ ισχυρό «όχι» στη συνέχιση της εκμετάλλευσης.

Εκθέτοντας fanzines από όλη την Ελλάδα, δώσαμε χώρο στην τέχνη των παιδιών να εκφράσουν την ανάγκη για μία πραγματικότητα ίσων ευκαιριών, αποδοχής και προστασίας. Ενημερώνοντας για την παρουσία μας στις τοπικές κοινότητες τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά και για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στην Ελλάδα, καλέσαμε τον κόσμο να λάβει θέση και να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων μας. Κυρίως όμως, μέσα από τη διαδραστική συμμετοχή μας, είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί με πολλούς και αισιόδοξους ενεργούς ανθρώπους της κοινωνίας των πολιτών και να νιώσουμε κομμάτι μιας μεγάλης και ηχηρής παρουσίας που οφείλει να αντιστέκεται ορατά στη βία.

Βιώνοντας καθημερινά μία πραγματικότητα αδικίας, ανισότητας, βίαιων επιθέσεων και αλλεπάλληλων κακοποιήσεων απέναντι σε ανθρώπους που «έτυχε» να γεννηθούν σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος του πλανήτη, είμαστε υπεύθυνοι. Είμαστε υπεύθυνοι να ενημερωνόμαστε, να δρούμε, να αντιδρούμε, να φωνάζουμε. Να φωνάζουμε απέναντι στο κακό με μία φωνή δυνατή. Τόσο δυνατή που θα μοιάζει με κραυγή, με ένα ουρλιαχτό αλληλεγγύης που θα γκρεμίζει τις μικρές και τις μεγαλύτερες ανισότητες μέχρι να κερδηθούν οι τελικές μάχες της αλλαγής που παλεύουμε να φέρουμε μέσα μας και έξω μας.

Φωτογραφία: Μαρουσώ Φραγκούλη